Saturday, 27 April, 2024

Ζούπας: Δεν υπάρχουν φάρμακα για τον παιδικό διαβήτη

Η εκπομπή «Ελένη» συνάντησε τον διαβητολόγο και διευθυντή διαβητολογικής κλινικής Χρήστο Ζούπα, ο οποίος εξήγησε τι είναι ο παιδικός διαβήτης και σε τι διαφέρει από τον διαβήτη των ενηλίκων.

Όπως μας είπε και ο ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος, ο παιδικός διαβήτης είναι μια αυτοάνοση, αυτοκαταστροφική μανία του οργανισμού που συνήθως εμφανίζεται μετά από ένα ισχυρό σοκ, όπως μια ίωση, μια απώλεια προσώπου ακόμα και ένας σεισμός.

Ο παιδικός διαβήτης προκύπτει όταν ο εγκέφαλος του παιδιού σταματάει να αναγνωρίζει την ινσουλίνη ως δικιά του ορμόνη και αρχίζει να παράγει μια αυτοκαταστροφική μανία. Οι ηλικίες που εμφανίζουν πιο συχνά τον παιδικό διαβήτη είναι μεταξύ 9-12 ετών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σε μικρότερες ηλικίες, ενώ όσον αφορά στην κληρονομικότητα ο παιδικός διαβήτης κληρονομείται σπάνια.

Τα πρώιμα συμπτώματα είναι η συχνοουρία και η πολυουρία, η μεγάλη κατανάλωση νερού και η κόπωση που νιώθουν τα παιδιά μετά τον ύπνο. Ο Χρήστος Ζούπας σημείωσε επίσης ότι η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει φυτικές ίνες παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία των παιδιών και ότι ο διαβήτης στα παιδιά με παχυσαρκία είναι ίδιος με τον διαβήτη των ενηλίκων.

Ο διαβητολόγος ξεκαθάρισε ότι φάρμακα για τον διαβήτη δεν υπάρχουν, παρά μόνο η ινσουλιθεραπεία, η οποία γίνεται είτε με ένεση, είτε με αντλία συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης. «Από τη στιγμή που εκδηλώνεται ο διαβήτης σημαίνει ότι χαλάει ο μηχανισμός παραγωγής της ινσουλίνης» συμπλήρωσε ο κ. Ζούπας. Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 έως την ηλικία των επτά ετών έχουν μία διαφορετική μορφή πάθησης από όσα διαγιγνώσκονται σε ηλικία άνω των 13 ετών, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει σαφώς αυτή τη διάκριση και δείχνει ότι μία ενιαία μορφή θεραπείας για όλες τις περιπτώσεις δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου