Friday, 26 April, 2024

Κορονοϊός: Πώς ανοίγουν τα σχολεία στην Ελλάδα και πώς στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες

Σε κάποιες χώρες αυστηροί κανόνες και τήρηση αποστάσεων και σε κάποιες άλλες σαν να μην συμβαίνει τίποτα…

Το άρωμα για το πώς θα ανοίξουν, τελικά, τα σχολεία με τη νέα σχολική χρονιά απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Κι αν μέχρι πέρυσι το νιώθαμε, το ακούγαμε τέτοιες μέρες ότι ανοίγουν τα σχολεία από εμβληματικές διαφημίσεις πολυκαταστημάτων με σχολικά είδη, φέτος το μήνυμα της έναρξης ήρθε–μέσω κορονοϊού από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Nα επισημάνουμε εδώ ότι μετά τα σχόλια που προέκυψαν-κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, χωρίς όμως αυτή να διατίθεται από το υπουργείο Παιδείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως οι δήμοι θα καλύψουν τη δαπάνη για τη δωρεάν παροχή μασκών.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, αναμένονται νέες επιπλέον ανακοινώσεις την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από αυτές της 24ης Αυγούστου, ωστόσο αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής:
Έναρξη για τα σχολεία 7 Σεπτεμβρίου με γεμάτες τάξεις και μάσκα σε μαθητές ακόμη και από το Νηπιαγωγείο.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Διαφορετικά διαλείμματα.
Καθαρισμός σχολείων και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αντισηπτικά σε κάθε τάξη.
Ειδικό πλαίσιο για τις δικαιολογημένες απουσίες σε περίπτωση που νοσήσει μαθητής.
Τηλεκπαίδευση σε περίπτωση κρούσματος.
Η ανησυχία που επικρατεί στην Ελλάδα όσο πλησιάζουμε προς την 7η Σεπτεμβρίου (ημέρα, δηλαδή, κατά την οποία-πιθανών- θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι) επικρατεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις με δεδομένο ότι ο κορονοϊός επέστρεψε. Γι’ αυτό και έχει προκληθεί προβληματισμός κυρίως για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Τι γίνεται ή τι πρόκειται να γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ας δούμε αναλυτικά:
Στη Γερμανία πολυφωνία
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε διαφορετικές ημερομηνίες στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Στο Βερολίνο οι μαθητές, το σχολικό προσωπικό και οι επισκέπτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα στους κλειστούς χώρους. Συνιστάται να αποφεύγεται η άμεση φυσική επαφή μεταξύ των μαθητών, αλλά και των καθηγητών. Να σημειωθεί ότι στο Βερολίνο ήδη τα σχολεία έχουν ανοίξει, όπως στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, ενώ στα νότια της Γερμανίας τα σχολεία ανοίγουν παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο.
Στο κρατίδιο Μεκλεμπουργκ-Πομερανίας τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά στις σχολικές αίθουσες από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά μόνο για 4 ή 5 ώρες· αυτό το κρατίδιο είχε τα λιγότερα κρούσματα στη Γερμανία. Στα σχολεία του κρατιδίου απαγορεύονται προς το παρόν χειραψίες και εναγκαλισμοί και πρέπει να τηρούνται αποστάσεις. Η Εθνική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών της Γερμανίας έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 15 ετών. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι μέχρι στιγμής το μόνο κρατίδιο που καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα.
Αποστάσεις στην Ιταλία, αλλά δωρεάν μάσκες
Η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Λουτσία Ατσολίνα, έκανε γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Διευκρινίστηκε δε ότι: «Θα διανέμονται 11 εκατ. προστατευτικές μάσκες την ημέρα, σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς» ενώ αναζητούνται μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε οι μαθητές να μπορούν και να βγάζουν την μάσκα τους. «Θα μειώσουμε τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει 3.000 σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι θα γίνουν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού.
Να σημειωθεί ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιφέρεια. Λάτσιο και Τοσκάνη, στην κεντρική Ιταλία άρχισαν εθελοντικά τεστ σε καθηγητές, δασκάλους και διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων. Απαραίτητο μέτρο, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, είναι η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.
Τρομάζουν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Ιταλία χρειάζεται 33.039 νέες τάξεις στα νηπιαγωγεία, 89.580 νέες τάξεις στα δημοτικά σχολεία και 89.292 τάξεις, με τις ανάγκες να ξεπερνούν συνολικά τις 210.000 νέες τάξεις εάν οριστεί ως όριο η συμμετοχή 15 μαθητών στην κάθε τάξη. Για να γίνει αυτό, η CGIL εκτιμά ότι χρειάζονται 160.000 νέοι εκπαιδευτικοί στην στοιχειώδη Παιδεία με κόστος 4,5 δισ. για δέκα μήνες και 245.000 εκπαίδευση για τη μέση εκπαίδευση με κόστος 7 δισ. για δέκα μήνες.
Στην Αγγλία «μην αγγίζετε»…
Στόχος στην Αγγλία είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία το φθινόπωρο και κάθε σχολείο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για την πιθανότητα τοπικού κλειδώματος και πώς θα διασφαλιστεί η εκπαίδευση στη συνέχεια. Στα μέτρα που προτείνονται από το υπουργείο είναι η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ συνιστάται να μην αγγίζονται προσωπικά αντικείμενα από άλλους μαθητές.
Η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, όπως αν διαπιστωθεί ότι νοσεί ένας μαθητής εντός του σχολείου. Αν σε κάποιο σχολείο παρατηρηθεί αύξηση ποσοστών μόλυνσης που έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού, οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν ποια μέτρα θα εφαρμόσουν.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «The Daily Mail» αναφέρει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο, αποτελεί εθνική προτεραιότητα: «Η εκπαίδευση των παιδιών μας, είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευημερία τους, την υγεία και το μέλλον τους. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι εθνική προτεραιότητα η επιστροφή όλων των μαθητών στο σχολείο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε, ότι (το ενδεχόμενο) η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, επί μακρό χρονικό διάστημα είναι «κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά ατεκμηρίωτο».
Οι μαθητές στη Σκωτία επέστρεψαν στα θρανία στις 11 Αυγούστου χωρίς προστατευτική μάσκα. Οι μικροί Σκωτσέζοι είναι οι πρώτοι που αρχίζουν τη νέα σχολική χρονιά στη Βρετανία. Η επιστροφή στα θρανία των μαθητών στην Σκωτία έγινε σταδιακά από τις 18 Αυγούστου. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από την απουσία μάσκας οι μαθητές δεν υποχρεούνται να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.
Στην Καταλονία «Plan B» για τα σχολεία
Τα μαθήματα αρχίζουν στις 14 Σεπτεμβρίου και όπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας της Καταλονίας, Γιοσέπ Μπαργκάγιο, ένα από τα βασικά θέματα είναι να καθοριστούν τα κριτήρια για το κλείσιμο ενός σχολείου εάν ανιχνευτεί θετικός κορονοϊός μεταξύ των μαθητών. Στην περίπτωση της Καταλονίας, τα σχολεία θα κλείσουν τις πόρτες τους εάν τουλάχιστον δύο κρούσματα εντοπιστούν σε δύο ξεχωριστές αίθουσες. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής των επαγγελματιών υγείας, Μάρκο Ρεμεντόλ, δήλωσε ότι ο στόχος είναι, στο μέτρο του δυνατού, να διατηρηθούν τα σχολεία ανοιχτά και να μην κλείσουν «στο πρώτο κρούσμα».
Το νέο πρωτόκολλο «κατά του Covid19» των καταλανικών σχολείων ορίζει ότι, κάθε κέντρο θα έχει και Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αναφοράς. Άλλες περιφέρειες στην Ισπανία, ανακοίνωσαν την 7η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η κυβέρνηση συστήνει να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους μαθητές και να χρησιμοποιηθούν οι βιβλιοθήκες και οι χώροι εστίασης των μαθητών ως αίθουσες διδασκαλίας.
Στην Ισπανία οι αποφάσεις για την εκπαίδευση λαμβάνονται από τις 17 περιφέρειες της χώρας και όχι από την κυβέρνηση. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσλάβει 5.000 εκπαιδευτικούς, προκειμένου να περιορίσει τις επαφές μέσα στα σχολεία και να επιτρέψει στα παιδιά να αποφύγουν τις μάσκες.
Η περιοχή της Μαδρίτης σχεδιάζει την πρόσληψη 600 επιπλέον εκπαιδευτικών και προτείνει τέσσερα διαφορετικά σχέδια δράσης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ άλλες περιφέρειες της χώρας δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές άνω των 14 ετών να μπορούν να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή να πηγαίνουν στο σχολείο το απόγευμα.
Στη Γαλλία με μάσκες στα σχολεία
Τα σχολεία στη Γαλλία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεότητας έχει θεσπίσει ένα νέο πρωτόκολλο υγείας που καθορίζει τους όρους που ισχύουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020 στα σχολεία, τα κολέγια και τα γυμνάσια σε ένα αυστηρό πλαίσιο υγείας. Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης που δικαιολογεί περιορισμούς ή κλείσιμο, έχει εκδοθεί ανάλογο εκπαιδευτικό σχέδιο.
Τα μέτρα που απευθύνονται σε μαθητές και προσωπικό είναι: Σε ανοιχτούς χώρους η απόσταση ασφαλείας δεν είναι υποχρεωτική όταν αυτή δεν είναι εφικτή. Ο κανόνας αφορά όλους τους κλειστούς χώρους: αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, τραπεζαρίες, καντίνες, οικοτροφεία κ.λπ. Σε εξωτερικούς χώρους, όπως παιδικές χαρές, η τήρηση απόσταση δεν ισχύει. Εάν η διαμόρφωση των τάξεων δεν επιτρέπει την τήρηση της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου, ο χώρος να είναι οργανωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ των μαθητών. Τα παιδιά άνω των 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.
Επισήμανση: Οι γονείς των μαθητών είναι υποχρεωμένοι να μην στείλουν το παιδί στο σχολείο σε περίπτωση πυρετού (38°C ή περισσότερο) ή σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων Covid-19 άλλων μελών της οικογένειας.
Για μαθητές νηπιαγωγείου, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μάσκας. Για μαθητές δημοτικού: δεν συνιστάται, αλλά διατίθενται μάσκες για παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα ενώ περιμένουν να αποχωρήσουν από το σχολείο. Για μαθητές γυμνασίου: είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Για το προσωπικό: είναι υποχρεωτικό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας, της μέσης και της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εγγυημένη απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου στους κοινόχρηστους χώρους, ιδίως στα δωμάτια των εκπαιδευτικών. Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εκπαιδευτικούς όταν διδάσκουν και όταν βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους μαθητές.
Σημείωση: Εναπόκειται στους γονείς να παρέχουν μάσκες στα παιδιά τους. Ωστόσο, το υπουργείο παρέχει σε κάθε ίδρυμα μάσκες για το ευρύ κοινό για μαθητές που δεν τους έχουν.
Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιδεινώνει το χάος» και δημιουργεί «εξευτελιστικές» συνθήκες εργασίας και σημειώνουν ότι τα σχέδια για την εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ελλιπή σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Σουηδία: Αισιοδοξία για τον περιορισμό του ιού με το άνοιγμα των σχολείων
Δεν αναμένεται 2ο μεγάλο κύμα της νόσου παρά μόνο τοπικές εστίες μολύνσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας.
Σουηδία: Αισιοδοξία για τον περιορισμό του ιού με το άνοιγμα των σχολείων
Τοπικές εστίες μολύνσεων από κορονοϊό ενδέχεται να εμφανιστούν στη Σουηδία το φθινόπωρο, όμως δεν αναμένεται ένα δεύτερο, μεγάλο κύμα covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της “ανορθόδοξης” στρατηγικής αντιμετώπισης της επιδημίας.
Η Σουηδία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως, υιοθέτησε διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της covid-19, αφήνοντας ανοικτές επιχειρήσεις, εστιατόρια και τα περισσότερα σχολεία, ενώ οι αρχές δεν συνέστησαν τη χρήση μάσκας.
Η Σουηδία έχει καταγράψει πολλούς περισσότερους θανάτους λόγω κορονοϊού αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με τις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες, αν και όχι τόσους όσες οι πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Βρετανία.
Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά τα νέα κρούσματα covid-19, όπως και οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Με τους περισσότερους Σουηδούς να επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και τα σχολεία να ανοίγουν την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνουν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας.
Με τον αριθμό των νεκρών στη Σουηδία να πλησιάζει τις 6.000, ανάμεσά τους και πολλοί ένοικοι οίκων ευγηρίας που πέθαναν από covid-19 την περίοδο Μαρτίου- Μαΐου, ο Τέγκνελ και η στρατηγική που προωθεί έχουν διχάσει την κοινή γνώμη τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.
Ομάδα επιστημόνων που επικρίνουν εδώ και καιρό τη σουηδική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας προειδοποίησε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο ιός θα εξαπλωθεί ξανά στην κοινότητα με το άνοιγμα των σχολείων και κάλεσε τις αρχές να ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα.
Ιταλία: Με νέα θρανία και δωρεάν μάσκες ανοίγουν τα σχολεία
Την ώρα που στην Ιταλία σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η κυβέρνηση -όπως στις περισσότερες χώρες- προβληματίζεται για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποτελεί μείζον ζήτημα.
Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να διατρέξουν το λιγότερο δυνατό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, η κυβέρνηση ζήτησε την κατασκευή 3 εκατομμυρίων μονών θρανίων. Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπεύθυνοι των σχολείων δεν είναι σίγουροι αν τα θρανία θα είναι έτοιμα εγκαίρως πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι μαθητές αναμενόταν να μοιραστούν το θρανίο τους με κάποιο συμμαθητή τους, απέχοντας ο ένας από τον άλλον μόλις λίγα εκατοστά. Ωστόσο, στην εποχή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.
Το σχέδιο του υπουργείου
Στις 20 Ιουλίου, το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας ζήτησε τη δημιουργία 3 εκατομμυρίων μονών θρανίων σε ανακοίνωση με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον». Ο στόχος είναι να υπάρχουν διαθέσιμα και να διανεμηθούν στα σχολεία με την επανεκκίνηση των μαθημάτων στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου