Tuesday, 24 September, 2024

Σπόροι Κάνναβης – Μια ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνης

Οι σπόροι κάνναβης (συχνά αποκαλούνται καρδιές κάνναβης) δεν αποτελούν μια καινούργια ανακάλυψη  για τους ανθρώπους

καθώς χρησιμοποιούνται, μαζί με άλλα προϊόντα κάνναβης, εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, δεν έχει διερευνηθεί ακόμη το πλήρες θρεπτικό δυναμικό αυτών των αξιόλογων προϊόντων, τα οποία αρκετές φορές έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο θρεπτικά και πλήρη τρόφιμα στον κόσμο.
Οι σπόροι (δείτε https://hempoilshop.gr/sporoi-kannavis/) που λαμβάνονται από τα φυτά κάνναβης (οι ποικιλίες ελαιούχων σπόρων και ινών των φυτών κάνναβης που έχουν εγκριθεί για βιομηχανική παραγωγή κάνναβης αποδίδουν ασήμαντες ποσότητες ψυχοδραστικών ουσιών, ανεπαρκείς για οποιοδήποτε είδος σωματικής ή ψυχολογικής επίδρασης), περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και τα περισσότερα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο για την υγεία του. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια αξιόπιστη φυτική πηγή πλήρους πρωτεΐνης και ακόρεστων, υγιών λιπών.
Περίπου το 40% του βάρους του σπόρου περιλαμβάνει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και το 33% αποτελείται από πρωτεΐνες, ξεπερνώντας μόνο τη σόγια, η οποία περιέχει 35% πρωτεΐνη. Ωστόσο, η πρωτεΐνη που βρίσκεται στους σπόρους κάνναβης είναι πιο εύπεπτη και απορροφάται πιο εύκολα. Αποτελούν επίσης μια υπέροχη πηγή διαιτητικών ινών, μαζί με ασβέστιο, σίδηρο, χρήσιμα ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Θεωρείται επίσης ένα από τα ασφαλέστερα τρόφιμα, καθώς είναι χωρίς γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στα τρόφιμα (όπως λακτόζη, ζάχαρη ή γλουτένη), ενώ δεν υπάρχουν γνωστές αλλεργίες σε αυτό.
Ωστόσο, αυτό το φαινομενικά αξιοσημείωτο και διαδεδομένο φυτικό προϊόν έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό ως πιθανή θρεπτική πηγή για τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερο από το 95% του συνόλου κάνναβης που πωλείται στην Ευρώπη μετατρέπεται σε ζωοτροφές. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι χρήσης και προετοιμασίας του, και οι επιλογές τελειώνουν μόνο εκεί που σταματά η φαντασία. Μπορείτε να καταναλώσετε σπόρους κάνναβης ωμούς, αλεσμένους σε σκόνη, ψητούςστο φούρνο, ακόμη μπορείτε να τους μετατρέψετε σε γάλα κάνναβης (το οποίο είναι σπόροι σε σκόνη αναμεμιγμένοι με νερό και μετατρέπονται σε κρεμώδες ρόφημα ή ακόμα και ως τσάι. Η διακριτική γεύση καρυδιού του σπόρου το καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη στα επιδόρπια και τα μιλκσέικ. Επιπλέον, νόστιμα παγωτά vegan μπορούν να δημιουργηθούν από κατεψυγμένο γάλα σπόρων κάνναβης.
Παραδόξως, το έλαιο κάνναβης, το οποίο εξάγεται απευθείας από τους σπόρους, χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα περιποίησης σώματος ή βιομηχανικά σε λιπαντικά, καύσιμα, χρώματα και πλαστικά. Ωστόσο, τα οφέλη από την κατανάλωση του πολύ ισχυρού λαδιού κάνναβης δεν πρέπει να αγνοηθούν. Είναι συγκριτικά χαμηλότερο σε κορεσμένα λίπη από άλλα μαγειρικά έλαια και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Αν και δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα λόγω χαμηλού σημείου καπνίσματος, μερικές φορές χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής: μία μόνο κουταλιά της σούπας λάδι σπόρου κάνναβης την ημέρα μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα λίπη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να παραμείνει υγιές. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το ηλιέλαιο και ελαιόλαδο για σαλάτες και σάλτσες.
Τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από την καθημερινή λήψη των σπόρων κάνναβης είναι πολλά. Βελτιώστε την σωματική σας υγεία, καθώς και την λειτουργία του οργανισμού σας με απλούς και πάνω απ όλα φυσικούς τρόπους και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί για αυτό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου