Tuesday, 28 January, 2025

Το 80% όσων δıαγιγνώσκονται με πολλαπλή Σκλńρυνση βıώνουν πρώτα αυτό το σύμπτωμα

Όπως και το Πάρκινσον και άλλες δυνητικά προοδευτικές ασθένειες, η διάγνωση για Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να ακούγεται τρομακτικό.

Μια ασθένεια του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, προκαλώντας προβλήματα συντονισμού, κακής ισορροπίας, κόπωσης, πόνου και απώλειας όρασης.

Αν και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί για όσους πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) και οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν βαριά αναπηρία, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Ελλείψει ενός καθολικού διαγνωστικού τεστ, οι γιατροί πρέπει να αποκλείουν συστηματικά άλλες πιθανές ασθένειες, προτού φτάσουν σε διάγνωση Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Αυτή η διαδικασία περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο τρόπος που εκδηλώνεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Κάποιοι την εκδηλώνουν προοδευτικά, κάποιοι άλλοι, όχι. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά αναπηρικά συμπτώματα και κάποιοι άλλοι σχεδόν καθόλου. Ωστόσο, υπάρχει ένα κοινό σύμπτωμα που βιώνει έως και το 80% των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Έως και το 80% των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση αντιμετωπίζει ευαισθησία στην θερμότητα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Temperature, το 60-80% των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση παρουσιάζει θερμική ευαισθησία. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο Uhthoff (γνωστό και ως σύνδρομο Uhthoff), μια κατάσταση κατά την οποία ακόμη και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας του σώματος μπορούν να επιδεινώσουν προσωρινά τα νευρολογικά και άλλα συμπτώματα του ασθενούς. Οι ασθενείς με σύνδρομο Uhthoff μπορεί να παρουσιάσουν: αυξημένη μυϊκή αδυναμία, οπτική δυσλειτουργία, γνωστικά προβλήματα, ανισορροπία, κόπωση

Σε μερικούς ανθρώπους, μια αύξηση τόσο μικρή όσο το ένα τέταρτο ενός βαθμού Κελσίου μπορεί να έχει διάφορες επιδράσεις, λένε οι ερευνητές. Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι πιο συνήθεις είναι:

οι μέρες πριν και μετά την ημ/νία εμμήνου ρύσεως της γυναίκας

σωματική άσκηση

πυρετός

ηλιοθεραπεία

ζεστό ντους

σάουνα

ψυχολογικό στρες

ακόμη και ένα πολύ ζεστό ή καυτερό γεύμα

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Σε μερικούς ασθενείς, οι χαμηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με σύνδρομο Uhthoff επηρεάζεται από τη θερμότητα, το 20% των ασθενών με ΠΣ διαπιστώνει ότι τα νευρολογικά τους συμπτώματα επιδεινώνονται από το κρύο. Ορισμένα πρόσθετα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:

τρέμουλο των μυών, αίσθηση σαν να μυρμηγκιάζει το σώμα, μυϊκή δυσκαμψία

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάζουν τους ασθενείς για δύο λόγους:

Το κρύο επηρεάζει την ταχύτητα που ταξιδεύουν τα μηνύματα κατά μήκος των νεύρων, τα οποία η νόσος έχει ήδη καταστρέψει

Οι βλάβες της ΠΣ στον εγκέφαλο (εκεί όπου η νόσος προκαλεί μείωση της μυελίνης από τους νευώνες) μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία στο κρύο

Η αναγνώριση του συνδρόμου Uhthoff μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση

Το φαινόμενο Uhthoff ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1890 από τον δρ. Wilhelm Uhthoff, έναν Γερμανό οφθαλμίατρο, ο οποίος παρατήρησε ότι ορισμένοι ασθενείς με ΠΣ εμφάνισαν αλλαγές στην όραση και αμβλυωπία (γνωστή και ως “τεμπέλικο μάτι”). Ο δρ. Uhthoff συνέδεσε αρχικά αυτά τα οπτικά συμπτώματα με την πίεση στο σώμα από την προσπάθεια του ασθενούς να κινηθεί και όχι με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αλλά επόμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1950 αποσαφήνισαν ότι η αλλαγή θερμότητας είναι η βασική αιτία του συνδρόμου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή για δεκαετίες μετά από αυτή την ανακάλυψη, οι ειδικοί χρησιμοποιούσαν ένα «τεστ ζεστού μπάνιου» ως διαγνωστικό τεστ για την πάθηση. Παρόλο που κανένα τεστ δεν μπορεί να προσδιορίσει οριστικά την Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι αλλαγές συμπτωμάτων που σχετίζονται με την θερμότητα μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου