Sunday, 22 December, 2024

Κολονοσκόπηση: Απαραίτητη όσο ποτέ για τη ζωή σας

Σύμφωνα με τα νεότερα στατιστικά δεδομένα, ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 50 ετών που χάνουν τελικώς τη ζωή τους από καρκίνο του παχέος εντέρου έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον προληπτικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται που δεν είναι άλλος από την κολονοσκόπηση! Μια ενδοσκοπική εξέταση που εντοπίζει, ακόμη και σε πρώιμο στάδιο, την ύπαρξη προβληματικών ιστών, ελκών, ανώμαλων εξογκωμάτων και μικρών πολύποδων, δυνητικά επικίνδυνων να εξαλλαγούν σε κακοήθειες.

Αυτό βέβαια που προβληματίζει όλους εμάς τους γαστρεντερολόγους είναι πως την ίδια στιγμή οι κακοήθειες του παχέος εντέρου εμφανίζονται πλέον και σε νέους ανθρώπους 20 και 30 ετών, κάτι που ήταν αδιανόητο μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη βασικοί ένοχοι είναι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ο καθιστικός τρόπος ζωής των νέων αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες δεν υποβάλλονται σε αυτή την σωτήρια εξέταση για προληπτικούς λόγους. Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όσοι είναι παχύσαρκοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο, συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και πιο επιρρεπείς είναι οι άνδρες παρά οι γυναίκες

Η αξία της κολονοσκόπησης
Η κολονοσκόπηση είναι μια ιατρική εξέταση, που στόχο έχει να εξετάσει το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές, διότι ανιχνεύει έγκαιρα τον καρκίνο παχέος εντέρου και του ορθού αλλά και τυχόν μη καρκινογόνες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Η αξία της έγκειται στο γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και ως εκ τούτου, δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου. Όταν, λοιπόν, γίνεται ο ενδοσκοπικός έλεγχος του παχέος εντέρου είναι δυνατόν να αφαιρεθούν τυχόν πολύποδες που βρίσκονται στο βλεννογόνο του κα με τον καιρό θα υποστρέψουν σε κακοήθεια.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η κολονοσκόπηση;
Γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο με κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν όλοι οι άνω των 50 ετών έκαναν κολονοσκόπηση.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες θα πρέπει να υποβάλλονται νωρίτερα σε κολονοσκόπηση και είναι κυρίως εκείνοι που έχουν κληρονομική προδιάθεση.

Επίσης, η κολονοσκόπηση ως εξέταση επιβάλλεται όταν υπάρχει:

• Απώλεια αίματος από το ορθόν,
• Πρόσφατη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια-δυσκοιλιότητα),
• Αναιμία,
• Διαρροϊκό σύνδρομο που επιμένει,
• Ευρήματα από απεικονιστικό έλεγχο που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση,
• Πολύποδες σε προηγούμενη κολονοσκόπηση,

Πώς γίνεται η κολονοσκόπηση
Της εξέτασης προηγείται καθαρισμός του εντέρου με καθαρτικά. Είναι σημαντικός ο σωστός καθαρισμός, γιατί αλλιώς η εξέταση είναι αναξιόπιστη και ίσως αδύνατη. Τα καθαρτικά θα σας τα συνταγογραφήσει ο γαστρεντερολόγος σας και θα σας δώσει σαφείς οδηγίες για τη λήψη τους.

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης χρησιμοποιείται το κολονοσκόπιο, ένας μακρύς ελαστικός σωλήνας, διαμέτρου ολίγων χιλιοστών, που φέρει κάμερα στην άκρη του. Εισέρχεται στον πρωκτό ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία των κοπράνων. Γίνεται μεταφορά της εικόνας από το εσωτερικό του εντέρου σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας και καταγραφή της.

Το κολονοσκόπιο έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί και να εισάγει αέρα ή νερό μέσα στον αυλό του εντέρου, ενώ στην άκρη του είναι εξοπλισμένο, ώστε να φωτίζεται επαρκώς η περιοχή που εξετάζει ο ενδοσκόπος. Η κολονοσκόπηση είναι μία εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή εξέταση και γίνεται με χορήγηση μέθης και ήπιας καταστολής, ώστε να παραμένει ήρεμος κατά τη διάρκειά της. Λίγες ώρες μετά την εξέταση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του ή στις δραστηριότητές του.

Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να σας ενημερώσει άμεσα για την κατάσταση του παχέος εντέρου σας, για τυχόν λήψη βιοψίας αλλά και γενικότερα για την εκτίμησή του για τυχόν ύπαρξη κακοήθειας.

peptocare.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου