Sunday, 28 April, 2024

Εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος – Ποιες επιλογές έχουμε;

Τα ηλεκτρονικά συστήματα χορήγησης νικοτίνης ή αλλιώς εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, έκαναν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα.

Δύο από αυτά είναι το ηλεκτρονικό και το θερμαινόμενο τσιγάρο. Υπάρχουν και άλλα προϊόντα όπως ο μασώμενος καπνός, αλλά δεν έχουν την ίδια εξάπλωση, όπως τα πρώτα δύο. Με αυτά μπορεί να γίνει διακοπή του καπνίσματος και σε σπάνιες περιπτώσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Οι κίνδυνοι που μπορεί ένας καπνιστής να αποφύγει με την στροφή σε αυτά τα προϊόντα είναι πολλοί και αυτό είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

Εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σήμερα, μια από τις εναλλακτικές λύσεις όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή παγκοσμίως. Πιθανά σενάρια μιλούν για εξάλειψη του κοινού τσιγάρου σε μερικά χρόνια χάρη σε αυτό. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφορετικές συσκευές στον σχεδιασμό, υγρά αναπλήρωσης σε πολλές γεύσεις με ή χωρίς περιεκτικότητα νικοτίνης. Αυτό το κάνει να μην το βαρεθεί κανείς ποτέ μιας που μπορεί να επιλέγει διαρκώς αρώματα που θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Η βιομηχανία του ανθίζει και υπολογίζεται πως έως το 2025 οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις του κοινού τσιγάρου. Αυτό μας βάζει σε ερωτηματικό γιατί ολοένα το προτιμούν και περισσότεροι. Θεωρείται αβλαβές συγκριτικά με το κάπνισμα, μετά από έρευνες που έγιναν σε ευρεία κλίμακα από πιστοποιημένους φορείς της υγείας.

Εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος το θερμαινόμενο τσιγάρο

Ένα εναλλακτικό προϊόν είναι και το θερμαινόμενο τσιγάρο. Μια μεταλλική ράβδος θερμαίνει ένα ειδικά επεξεργασμένο μικρό ειδικά επεξεργασμένο τσιγάρο. Ένας πρώην καπνιστής νομίζει πως “καπνίζει” αλλά στην ουσία δεν πρόκειται για κάπνισμα, αλλά για ένα αερόλυμα. Δεν μυρίζει, ούτε παράγει καπνό στο περιβάλλον. Είναι μια από τις επιλογές που λύνουν τα χέρια μιας που θεωρητικά μοιάζει με το κάπνισμα, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν κάποια σε γεύσεις σχετικές με τον καπνό και αυτό τα κάνει ελκυστικά σαν ιδέα σε κάποιον που δυσκολεύεται να αποχωριστεί την γεύση του καπνού. Επίσης, υπάρχουν διάφορες συσκευές στο εμπόριο, καθώς και μάρκες που μπορεί κάποιος να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει.

Οι διαφορές τους σχετικά με το κοινό τσιγάρο

Οι διαφορές του ηλεκτρονικού και του θερμαινόμενου τσιγάρου είναι η απουσία καύσης καπνού. Στο κοινό τσιγάρο με την καύση απελευθερώνονται γύρω στις 7.000 τοξικές και βλαβερές ουσίες εκ των οποίων τουλάχιστον 100 ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες στον οργανισμό. Αντιθέτως, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουμε την θέρμανση του υγρού αναπλήρωσης και την παραγωγή ατμού. Έτσι, και στο θερμαινόμενο, ενώ ο καπνός ναι μεν θερμαίνεται, φτάνει γύρω στους 350 °C , δεν καίγεται, αλλά παράγει ένα αερόλυμα. Φυσικά, αυτό μοιάζει με την γεύση του καπνού, όπως στο κοινό τσιγάρο, αλλά δεν υπάρχει η καύση. Παρόλα αυτά, και τα δύο περιέχουν νικοτίνη που δυσκολεύει την απεξάρτηση από αυτή.

Επιπτώσεις στην υγεία και των δύο

Και οι δύο περιπτώσεις έχει αποδειχτεί μετά από μελέτες πως βοηθάνε στην διακοπή του καπνίσματος. Όμως, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει πιστοποιηθεί επίσημα ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. Από την άλλη, το θερμαινόμενο τσιγάρο έχει εγκριθεί ως υποκατάστατο καπνίσματος. Όσον αφορά το ηλεκτρονικό, μόνο ένα 5% των ατμιστών επιστρέφει ξανά στο κάπνισμα, ενώ στο θερμαινόμενο τα ποσοστά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή μόνο 5-10%.

Τα Συστήματα Υγείας πολλών χωρών έχουν καταπονηθεί από τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Τεράστια ποσά δαπανώνται σε περίθαλψη ασθενών που νοσούν από παθήσεις που προκαλεί το κοινό τσιγάρο. Έρευνες έδειξαν πως οι περισσότεροι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων καπνού είναι ενήλικες καπνιστές που θέλουν να το κόψουν. Γύρω στο 50% από αυτούς είδαν σημαντική βελτίωση στην υγεία τους σε διάστημα ενός χρόνου, ενώ γύρω στο 70% το διέκοψαν εντελώς. Τέλος, μόνο 1% μη καπνιστών μετέβησαν στο κάπνισμα, ένα δεδομένο που αποδεικνύεται σπάνιο. Λύσεις υπάρχουν και μέσω μιας έρευνας σε διάφορα καταστήματα (όπως το alter Smoke) μπορεί κανείς να βρει το προϊόν που θα ταιριάζει στο προσωπικό γούστο και θα καλύπτει τις ανάγκες του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου