Sunday, 28 April, 2024

Θεσσαλονίκη: Μια drag queen ‘ηρωίδα’ παιδικού παραμυθιού

Την ιστορία μιας drag queen που έρχεται γεμάτη λάμψη να σώσει τις γιορτές, ώστε κάθε παιδί να λάβει το δώρο που θέλει,

χωρίς στερεότυπα και χωρίς παρεμβάσεις στις προτιμήσεις του, ακολουθεί το παραμύθι του συγγραφέα, Κωνσταντίνου Μαραγκού, με τίτλο «Η drag queen που έσωσε τα Χριστούγεννα».

Ο συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στην ομάδα παραγωγής και διοργάνωσης του Thessaloniki Pride, αναφέρει στην Karfitsa ότι η ανταπόκριση στο πρώτο του βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου, είναι θερμή από τα παιδιά.

«Το βιβλίο πραγματεύεται τα έμφυλα στερεότυπα, αλλά το κάνει με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει, με κεντρική φιγούρα του μια drag queen. Από τη φύση τους οι drag queens αμφισβητούν τα κοινωνικά στερεότυπα και διεκδικούν παράλληλα την ισότητα σε όλες της τις εκφάνσεις. Αυτά κάνουν τη drag queen την πλέον κατάλληλη ηρωίδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο παραμύθι βλέπουμε ένα ξωτικό του Βόρειου Πόλου να λαμβάνει γράμματα στα οποία ένα κορίτσι ζητά μπλε παιχνίδι και ένα αγόρι ροζ παιχνίδι. Το ξωτικό μπερδεύεται και αναρωτιέται γιατί. Τότε η drag queen παρεμβαίνει για να βοηθήσει, εκφράζοντας το μήνυμα «γιατί να χωρίζονται τα παιχνίδια σε αγορίστικα και κοριτσίστικα;» Ο Άγιος Βασίλης συμφωνεί και επιβεβαιώνει τη drag queen, οπότε έτσι κάθε παιδί παίρνει το δώρο του χωρίς παρεμβάσεις στην αυτοδιάθεσή του.

«Δεν είναι ότι το παραμύθι σού μαθαίνει απλά να δέχεσαι το διαφορετικό. Είναι ότι σου δίνει μια ώθηση να δοκιμάσεις. Να δεις δηλαδή ότι τα ροζ παιχνίδια δεν είναι μόνο για κορίτσια και τα μπλε μόνο για αγόρια. Ένα αγόρι παίζοντας με μια κούκλα θα καταλάβει ότι είναι εντάξει να παίζει με αυτό το παιχνίδι, είτε είναι αγοράκι είτε κοριτσάκι. Το ίδιο κι αν ένα κορίτσι παίξει με ένα αμαξάκι», επισημαίνει ο συγγραφέας… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου