Tuesday, 24 December, 2024

‘Εφυγε ο Άντι Γκρόουβ, συνιδρυτής της Intel

Σε ηλικία 79 ετών πέθανε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 ο Άντι Γκρόουβ, ο οποίος μαζί με τον Γκόρντον Μουρ και τον Ρόμπερτ Νόις, ίδρυσαν την Intel τη δεκαετία του 1960, μια εταιρεία που θα γινόταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών για PC ακολουθώντας την επιχειρηματική πρακτική του Γκρόουβ: «Μόνο οι παρανοϊκοί επιβιώνουν».

Η αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή από την Intel -έπασχε όμως από τη Νόσο του Πάρκινσον και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

Ο Γκρόουβ υπηρέτησε την Intel επί 37 έτη και ήταν γνωστός μεταξύ υψηλόβαθμων και ανερχόμενων στελεχών στην λεγόμενη Κοιλάδα του Πυριτίου για την αυστηρότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία εκφραζόταν και έπραττε, κερδίζοντας το σεβασμό πολλών, όπως ο Στηβ Τζόμπς και ο Λάρι Έλισον, «δύο μηχανικοί που δεν θα συνεργαζόταν ποτέ» όπως τους είχε χαρακτηριστικά πει. Ο Γκρόουβ ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές της Apple, παρά το γεγονός ότι η Intel δεν το είχε κάνει και ο Τζομπς συμβουλεύτηκε τον Γκρόουβ πριν επιστρέψει στην Apple χρόνια μετά την αποπομπή του από το διοικητικό συμβούλιο.

Η μεγαλύτερη ίσως συνεισφορά του Άντι Γκρόουβ στην ιστορία της Intel ήταν η απόφασή του να στρέψει την προσοχή των μηχανικών της στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών, σε μια εποχή που η βιομηχανία PC ήταν ακόμα στα σπάργανα. Τότε, η πλειονότητα των εσόδων της Intel προερχόταν από τις πωλήσεις τσιπ μνήμης για mainframe (τους ογκώδεις υπολογιστές του παρελθόντος), όμως ο ανταγωνισμός από την Ανατολή ήταν σκληρός και οδηγούσε με βεβαιότητα στην οικονομική καταστροφή της αμερικανικής εταιρείας.

Οι επιχειρηματικές πρακτικές του, και κυρίως ο τρόπος που αντιμετώπιζε τις κρίσεις -όπως αυτή με το κρίσιμο σφάλμα στους Pentium το 1994, και την απόσυρσή τους, επενδύοντας 4 δισ. δολάρια, παρά την αρχική μάλλον αλαζονική στάση της εταιρείας που απάντησε “This is not a bug, it’s a feature”- έχει γίνει αντικείμενο μαθήματος σε σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φανερώνονται στο βιβλίο του με τίτλο Only The Paranoid Survive.

O Άντι Γκρόουβ εξωθήθηκε στην προσφυγιά από την Ουγγαρία όπου γεννήθηκε (το όνομά του ήταν Andras Istvan Grof), και έφτασε πάμφτωχος σε ηλικία 20 ετών με πλοίο στην Β.Αμερική το 1957, υπερπηδώντας τα εμπόδια για την επιβίωσή του. Στις ΗΠΑ σπούδασε χημικός μηχανικός. Εβραίος, μεγάλωσε στην Ουγγαρία υπό την κατοχή των Ναζί, επέζησε του Ολοκαυτώματος συνεχώς μετακινούμενος ως παιδί, έως ότου κατόρθωσε να περάσει τα σύνορα προς την Αυστρία. Η περιουσία του εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γκόρντον Μουρ και ο Ρόμπερτ Νόις ήταν οι δύο πρώτοι μηχανικοί που ίδρυσαν το 1968 την Intel και ο Γκρόουβ εντάχτηκε στην ομάδα τους ως ο τρίτος υπάλληλός της, αν και θεωρείται σήμερα συνιδρυτής της. Έγινε πρόεδρος της Intel το 1979, ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου το 1987 και το 1997 χρίστηκε επίσης επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του. Από τη θέση του CEO έφυγε το 1998 και παρέμεινε Chairman ώς το 2005.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και μετά την συναξιοδότησή του ο κ. Γκρόουβ υπήρξε ένας από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, έγραψε εξαιρετικά επιτυχημένα βιβλία και δημοφιλή άρθρα, ενώ άρθρωσε δημόσιο λόγο για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

«Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του πρώην Προέδρου και CEO Andy Grove», ανέφερε ο CEO της Intel, Brian Krzanich. «Ο Andy έκανε το αδύνατο δυνατό κατ’ εξακολούθηση και ενέπνευσε γενιές από επιχειρηματίες, ηγέτες εταιρειών και οραματιστές της τεχνολογίας».

Σπούδασε χημικός μηχανικός στο City College της Nέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, το 1963. Μετά την αποφοίτησή του, προσελήφθη από τον Gordon Moore στη Fairchild Semiconductor ως ερευνητής και ανελίχθηκε μέχρι τη θέση του επικεφαλής βοηθού στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης υπό τον Gordon Moore. Όταν οι Noyce και Moore άφησαν τη Fairchild για να ιδρύσουν την Intel το 1968, ο Grove ήταν ο πρώτος που προσελήφθη.

Υπό την ηγεσία του, η Intel παρήγαγε επεξεργαστές, μεταξύ των οποίων τους 80386 και Pentium, οι οποίοι πυροδότησαν την ανάπτυξη της εποχής των προσωπικών υπολογιστών. Η εταιρεία επίσης αύξησε τα ετήσια έσοδά της από 1,9 δις δολάρια, σε περισσότερα από 26 δις.

Ο κος Grove ήταν ταυτόχρονα ένας εξαιρετικός μηχανικός και ένας προσεκτικός μαθητής της διοίκησης επιχειρήσεων. Τα βιβλία του “High Output Management” (1983) και “Only the Paranoid Survive” (1999) παραμένουν μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα βιβλία στο αντικείμενο της διοίκησης επιχειρήσεων.

«Ο Andy προσέγγισε την επιχειρησιακή στρατηγική και την ηγεσία με τρόπους που συνεχίζουν να επιδρούν σε σημαντικούς ηγέτες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο πρόεδρος της Intel, Andy Bryant. «Συνδύαζε την αναλυτική σκέψη ενός επιστήμονα, με τη δυνατότητα να εμπλέκει τους άλλους σε ειλικρινείς και ουσιαστικούς διαλόγους, γεγονός που ενίσχυσε την επιτυχία της Intel ,σε μια περίοδο στην οποία αναπτύχθηκαν οι προσωπικοί υπολογιστές, το Internet και η Silicon Valley».

O κος Grove και η σύζυγός του Eva παρέμειναν παντρεμένοι για 58 χρόνια και απέκτησαν 2 κόρες και 8 εγγόνια.

Τόσο κατά την περίοδο της ηγεσίας του στην Intel, όσο και κατά την συνταξιοδότησή του, ο κος Grove είχε ενεργό φιλανθρωπική δράση και ανέπτυξε δημόσιο λόγο για ζητήματα, που τον άγγιζαν προσωπικά. Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη και έγραψε ένα σχετικό θέμα στο Fortune το 1996, στο οποίο εξήγησε την απόφασή του να ακολουθήσει μια μη συμβατική, αλλά τελικά επιτυχημένη θεραπεία. Συνέβαλε στην έρευνα για τη νόσο Parkinson και ενεργοποίησε την ιατρική κοινότητα στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης μελέτης της νόσου από την οποία υπέφερε. Συνεισέφερε 26 εκατομμύρια δολάρια στο City College της Νέας Υόρκης, για να βοηθήσει στη δημιουργία του Grove School of Engineering, ενώ πραγματοποίησε μια μεγάλη σειρά από αγαθοεργίες για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

tech.in.gr

‘Εφυγε ο Άντι Γκρόουβ, συνιδρυτής της Intel

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου