Monday, 27 January, 2025

15χρονος μαθητής, το νεότερο μέλος της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας

Στον προγραμματισμό υπολογιστικών συστημάτων αλλά και την επιστήμη της κυβερνοασφάλειας “βλέπει” το μέλλον -το δικό του αλλά και όσων επιζητούν επαγγελματική αποκατάσταση

ο νεαρός μαθητής Λευτέρης Τουλουμτζίδης από τη Θεσσαλονίκη.
Ο Λευτέρης τον περασμένο Οκτώβριο συμμετείχε στην ελληνική αποστολή, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας “European Challenge 2017”, στη Μάλαγα της Ισπανίας, ως το νεότερο μέλος της.
Με το μυαλό ήδη στραμμένο στους προκριματικούς του διαγωνισμού για το 2018, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του τρέχοντος μήνα, στην Αθήνα, ώστε να πάρει το “εισιτήριο” και για τον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, ο νεαρός μαθητής μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για την εμπειρία της περσινής συμμετοχής αλλά και τα όνειρά του για το μέλλον.
Στην ηλικία των μόλις 15 ετών, ο Λευτέρης Τουλουμτζίδης, επιλέχθηκε στις αρχές του 2017 (μαθητής της Γ’ Γυμνασίου τότε), μέσα από μια απαιτητική διαδικασία, να συμμετάσχει στην ελληνική ομάδα που πήρε μέρος στο “European Challenge 2017”. Μια ομάδα που προετοίμασε και συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης, υπεύθυνος οργάνωσης και συντονισμού της ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.
Ποιο είναι, όμως, το διακύβευμα όταν αναφερόμαστε στον απαιτητικότατο διαγωνισμό “European Cyber Security Challenge”; “Μέσω του διαγωνισμού που γίνεται κάθε χρόνο, στόχος είναι να καλύψουμε προβλήματα στην ασφάλεια σε υπολογιστικά συστήματα. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμός πρέπει κάποιοι (σ.σ από τους συμμετέχοντες σε κάθε εθνική ομάδα) να ‘σπάσουν’ τα συστήματα των άλλων ομάδων και κάποιοι άλλοι πρέπει να τα ‘διορθώσουν’ και να μην αφήσουν την άλλη ομάδα να μπει” εξήγησε ο νεαρός μαθητής, μιλώντας στο “Πρακτορείο FM”.
Για τον Λευτέρη Τουλουμτζίδη, η ενασχόληση με τον προγραμματισμό υπολογιστικών συστημάτων ήρθε από ακόμη νεαρότερη ηλικία και σε όλη τη μέχρι σήμερα πορεία του είχε πάντα στο πλευρό του το οικογενειακό του περιβάλλον, που τον παρότρυνε να ασχοληθεί με την τεχνολογία.
“Πιστεύω ότι για να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με αυτό τον τομέα πρέπει να αρχίσει να ‘ψάχνει’ από μόνος του” τονίζει, εξηγώντας πως όσοι ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια δεν στρέφονται προς την κακόβουλη χρήση των ικανοτήτων τους. Αντίθετα, λέει, “προστατεύουμε αυτά τα συστήματα”.
Στη Μάλαγα, η ελληνική ομάδα (κατετάγη τελικά 12η), για να φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, έπρεπε -μεταξύ άλλων- να προστατεύσει τα συστήματά της από τις αντίπαλες ομάδες, με το επίπεδο των συμμετεχόντων να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, όπως επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα το επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα, στην Ελλάδα, εκτιμά πως “είμαστε πολύ ψηλά”, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως είναι ένα επάγγελμα που έχει σημαντικότατες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
“Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις σε αυτό τον τομέα και όσοι ασχολούνται με αυτόν πιστεύω πως θα στραφούν προς τα εκεί” σημειώνει ο Λευτέρης Τουλουμτζίδης, ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει πως ο προγραμματισμός υπολογιστικών συστημάτων είναι ο επαγγελματικός χώρος, με τον οποίο θα ασχοληθεί στο άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία που αποκτά πλέον από την επιστήμη της κυβερνοασφάλειας.
“Υπάρχει μια πάρα πολύ στενή σχέση μεταξύ του προγραμματισμού και της κυβερνοασφάλειας. Ο προγραμματιστής πρέπει να είναι ενημερωμένος για τα κενά ασφαλείας που μπορεί να υπάρχουν στο πρόγραμμα του, οπότε πρέπει να ξέρει να τα προστατεύει” τονίζει, με το μυαλό του ήδη “ταξιδεύει” στη φετινή διοργάνωση του Λονδίνου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου