Wednesday, 3 July, 2024

Τι μας έδειξε το debate των τριών υποψηφίων δημάρχων του δήμου Πέλλας

Στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών το βράδυ της Δευτέρας, 25 Σεπτεμβρίου 2023, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

της 8ης Οκτωβρίου 2023, η Παρέμβαση Πολιτών Πέλλας διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση (debate) με τη συμμετοχή των υποψήφιων Δημάρχων, Γρηγορίου Στάμκου, Ευστάθιου Φουντουκίδη και Ολυμπίας Παπαδοπούλου. Ο Στάθης Καστερίδης με δήλωση του (δείτε εδώ) απείχε της διαδικασίας.

Οι θεματικές ενότητες, διαφορετικά διατυπωμένες ανά υποψήφιο, ίσως δεν έδωσαν την ευκαιρία για αντιπαράθεση, όπως και συμπεράσματα, καθώς οι απαντήσεις των υποψηφίων-μεμονωμένα επί της ουσίας- και λόγω περιορισμένου χρόνου, ως είθισται στα debate- δεν κατάφεραν να μας δώσουν ένα συνολικό «αποτύπωμα», αλλά μια γενική εικόνα του των θέσεων των υποψηφίων.Το ζήτημα, είναι ότι διαπιστώσαμε ότι υπήρξε σεβασμός της διαδικασίας, επίπεδο και ήθος, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι χαρακτηριστικό και των τριών ανθυποψηφίων και το ποιος είναι ποιος, όλοι το γνωρίζουν.

Τώρα, στο ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις, αυτό είναι υποκειμενικό.

Τι ειπώθηκε μεταξύ άλλων

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στον κ. Στάμκο, αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία και τη στήριξη των αναξιοπαθούντων, αν έχουν δημιουργηθεί δομές και υπηρεσίες. Ο κ. Στάμκος απάντησε πως «καθιερώσαμε εκπτώσεις δημοτικών τελών για αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, τριτέκνους, πολυτέκνους, κλπ. Για το θέμα της κακοποίησης γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, στηρίξαμε το σωματείο “Αμέλια” και γεγονός είναι ότι σε μια μικρή κοινωνία, δεν είδαμε καταγγελίες να γίνονται γνωστές…».

Ο υπ. Δήμαρχος Στ. Φουντουκίδης απαντώντας για κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.. και για την αντιμετώπιση των μεταναστών όταν ήρθαν… ότι ήταν ρατσιστικές από πολίτες, τόνισε ότι «ο Δήμος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά του ρατσισμού και να μην αφήνει εκτός καμία κοινωνική ομάδα… «τώρα υπάρχει συμβουλευτική υποστήριξη από το Κέντρο κοινότητας, θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει και νομική στήριξη για θέματα εργασίας … επίσης υπάρχουν γυναίκες και περιστατικά ενδοοικογενειακή βίας, όμως εδώ λόγω κλειστού κύκλου δεν ακούγονται…». Όσο για το ζήτημα του ρατσισμού των μεταναστών, που βρέθηκαν εδώ ή ακόμη και στην Ειδομένη, ως δικηγόροι δώσαμε κάθε βοήθεια, με δεκάδες συσσίτια, κλπ.

Ο κ. Στάμκος, συμπλήρωσε πάνω στο ζήτημα της ρατσιστικής συμπεριφοράς, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ασχέτως αν υπήρξε (όπως συμβαίνει παντού άλλωστε) μια μικρή μερίδα ατόμων, ότι στηρίχθηκαν όσα το δυνατόν περισσότερο, το διάστημα που έμειναν εδώ…

Η Παπαδόπουλου Ολυμπία, απάντησε σε ερώτημα για τη χρήση ουσιών που αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα.. αν λειτουργεί συμβουλευτικό κέντρο…

Είπε σχετικά: «Υπάρχει έξαρση, όχι μόνο ναρκωτικών, αλλά και αλκοόλ. Καλώς υπάρχει ένα κέντρο, δεν αρκεί μόνο αυτό… το 90% δυστυχώς των ανθρώπων αυτών ξανακύλανε και σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει κι εδώ ένα κέντρο, αλλά και στη συνέχεια να φροντίζουμε αυτούς τους ανθρώπους με την αγορά εργασίας, να μην περιθωριοποιούνται… τονίζοντας ότι δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς κοινωνική πολιτική από το κράτος.

Ο υποψ. Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος κλήθηκε να απαντήσει αν έχει να επιδέιξει στη θητεία του, κάποιο μεγάλο έργο και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «Στήθηκε ο Καλλικρατικός Δήμος και όσο κι αν αρκετοί θέλουν να ακυρώσουν αυτό που κατορθώσαμε, η κατάσταση αποδεικνύει την αλήθεια. Ο Δήμος Πέλλας πλέον δεν χρωστάει πουθενά πληρώνει 80.000 ευρώ τοκοχρεωλυτικά, από αυτά που παραλάβαμε κληρονομία από τους Καποδιστριακούς…

Όλα αυτά χωρίς ένα δάνειο τόσα χρόνια, φανταστείτε να είχαμε και αυτά.. και η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε να πάρουμε ένα μόνο εξασφαλισμένο Δάνειο για τον φωτισμό led, όταν παραλάβαμε πέντε καποδιστριακούς δήμους χωρίς Ε9!

Και έγιναν πολλά μικρά έργα και έρχονται τα μεγάλα…» απάντησε. «Δεν έχουμε λείψει από καμία πρόσκληση. Όπως το Μουσικό σχολείο, συμφωνήσαμε στη δημοπράτηση του, και κάποιοι το έχουν στο πρόγραμμα τους, ενώ είναι έργο σε εξέλιξη, όπως τα στρατόπεδα, που πείσαμε το Υπ. Εθν. Άμυνας, με τα 36,5 στρέμματα να πάνε στον δήμο-στο σύνολο 300 στρ. που θα γίνουν χώροι πρασίνου και όχι τσιμέντου ή τα αποχετευτικά σε πέντε ΤΚ. Ποτέ δεν σας είπαμε ψέματα…».

Το τελικό μήνυμα που δόθηκε και από τους τρεις υποψηφίους, ήταν να συμμετέχουμε όλοι στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, να μην υπάρχει αποχή, για να έχουμε και λόγο ως πολίτες (όχι μόνο να γράφουμε από τον καναπέ μας σχόλια στα μέσα κοινων. δικτύωσης) για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου