Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πέλλα: Αδέσποτα υιοθετούνται από σχολεία – Η σχέση των μαθητών με τους μικρούς τους φίλους

Πέλλα: Αδέσποτα υιοθετούνται από σχολεία – Η σχέση των μαθητών με τους μικρούς τους φίλους

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την Ελλάδα

Το κουδούνι στο δημοτικό  σχολείο Παραλίμνης χτυπά και ο διαπεραστικός του ήχος σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού για  τους μικρούς μαθητές…

Τα παιδιά, με γοργό βήμα, κατευθύνονται προς τις αίθουσες, αφού πρώτα χαιρετήσουν τη νέα τους φίλη, που αποκαμωμένη από το παιχνίδι μαζί τους πηγαίνει κι αυτή στο… σπιτάκι της, στην αυλή του σχολείου.
Η Ήρα, ένα μικρόσωμο (πρώην) αδέσποτο σκυλάκι βρήκε μια ζεστή “αγκαλιά” στο δημοτικό της Παραλίμνης, μέσω του προγράμματος υιοθεσιών σκυλιών από σχολεία, που προωθεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών.
Συνολικά πέντε σχολεία στον νομό Πέλλας έχουν προβεί σε υιοθεσίες αδέσποτων, που κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτούν τη δική τους πολυμελή “οικογένεια”.
Η Ήρα, σίγουρα, έχει βρει τη δική της, αφού, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Παραλίμνης Α. Σίσκος, τα παιδιά τη δέχθηκαν με χαρά και η υιοθεσία της έγινε αφορμή ώστε να κάνουν οι μαθητές διάφορες έρευνες και να ασχοληθούν με το θέμα της ζωοφιλίας.

hra
Το πρόγραμμα “υιοθέτησε ένα αδέσποτο” έχει ως στόχο, όχι μόνο τη διάσωση ενός αδέσποτου σκύλου από τους συχνά αφιλόξενους ελληνικούς δρόμους, αλλά δίνει και την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα ζώα, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και το αίσθημα ευθύνης, λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών Άννα Γέργου.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο καλλιεργούνται από την πρώιμη παιδική ηλικία οι αξίες του ανθρωπισμού, της ζωοφιλίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς, προσθέτει η κ. Γέργου, το τηλέφωνο της οποίας χτυπά αδιάκοπα από ανθρώπους, που είτε ζητούν κάποια συμβουλή είτε ζητούν βοήθεια για κάποιο αδέσποτο ζώο.
Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την Ελλάδα
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα που αφορά την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Το πρόγραμμα προωθεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας και τη συμβολή του αρμόδιου αντιδημάρχου Παντελή Σπυρίδη.
Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η προσπάθεια της Άννας Γέργου, του αντιπροέδρου του Συλλόγου Στέφανου Μαυρομάτη, της Κικής Χατζηματθαίου (σ.σ. η ταμίας του Συλλόγου), αλλά και των υπόλοιπων μελών και εθελοντών, που “επενδύουν” χρόνο, αλλά κυρίως πολλή αγάπη στα αδέσποτα ζώα, βρίσκει ανταπόκριση.
Τα σκυλάκια εμβολιάζονται, στειρώνονται και τσιπάρονται, αλλά και στειρώνονται προκειμένου να αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων.
Η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου από κάποιο σχολείο ακολουθεί πιστά όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Οι υιοθεσίες σκυλιών από σχολεία του Δήμου Πέλλας δεν είναι, ωστόσο, η μόνη δράση -και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα- του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ο Αδέσποτος”, που προωθεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας, καθηγητές και μαθητές ενημερώνονται, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, για όλα τα θέματα που αφορούν στους κανόνες και τις συνθήκες που διέπουν τη συμβίωση με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Όπως δήλωσε η κ. Γέργου στον «Λόγο»: «Τις επόμενες μέρες θα δημιουργηθεί και μία πενταμελής επιτροπή ώστε να ελέγχονται όλα όσα γίνονται.
Με το γκαράζ του δήμου υπάρχει συνεργασία και από τον δήμο ξεκίνησαν να δίνουν και κάποιες έξτρα τροφές κατόπιν πίεσης δικής μας, για να μοιράζονται σε κάποια σημεία περιμετρικά της πόλης, γιατί όλες ερχόταν από Γερμανία.
Η προσπάθεια μας πάντως έχει εντατικοποιηθεί και αυτό φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα, καθώς τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2014 έγιναν 22 στειρώσεις και τον Ιανουάριο δεκαεννέα, 80 εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις και ηλεκτρική σήμανση.
«Εμβολιάσαμε στην πλατεία Μάγγου και σε διάφορα άλλα σημεία πολλλά αδέσποτα, στα σχολεία γίνονται αυτές οι ενημερώσεις για υιοθεσία γιατί πρέπει να υπάρξει κλίμα πληροφόρησης και σωστής παιδείας. Αν δε μπορείς να φροντίσεις ένα ζώο δεν μπορείς να το παίρνεις και μετά να το παρατάς» σημειώνει.
Όσο για το καταφύγιο στην περιοχή Ταλαμπά, αυτό, όπως αναφέρει η πρόεδρος λειτουργεί ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας για περιπτώσεις sos. Δηλαδή για περιποίηση μετά από τραυματισμό ή εμβολιασμούς, όχι για εγκλεισμό.
Καταλήγοντας η κ. Γέργου επεσήμανε ότι: «Οι νόμοι αυστηροποιήθηκαν και ο παραβάτης πληρώνει μεγάλο πρόστιμο για την εγκατάλειψη, τις φόλες και την κακοποίηση. Επειδή δεν υπάρχει συνεργείο περισυλλογής αν βλέπει κάποιος πολίτης ένα ζώο σε κίνδυνο, να μας ενημερώνει».
Αυτές οι κινήσεις των εθελοντών ίσως δε λύνουν οριστικά το πρόβλημα, όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν αναλαμβάνουν ευθύνες και εγκαταλείπουν τα ζωντανά, όμως γενικά άρχισε να υπάρχει ενδιαφέρον και ιδιαίτερα από τα νέα παιδιά και αυτό είναι σίγουρα ‘ένα σημαντικό βήμα…

Το Καταφύγιο και οι “εικονικές” -και όχι μόνο- υιοθεσίες από τη Γερμανία
Όταν η Άννα Γέργου, με καταγωγή από τη Χαλκιδική, εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Γιαννιτσά, πριν από μερικά χρόνια, η εικόνα που αντίκρισε στο τότε καταφύγιο ήταν αποκαρδιωτική, ενώ τα πεινασμένα και άρρωστα ζώα που κυκλοφορούσαν σε κεντρικά σημεία της πόλης την έκαναν, μαζί με άλλους φιλόζωους, να αναλάβουν δράση.
Σήμερα, στο Καταφύγιο αδέσποτων, που λειτουργεί σε τοποθεσία λίγο έξω από την πόλη των Γιαννιτσών, φιλοξενούνται 34 σκυλιά -πολλά έχουν ήδη υιοθετηθεί- τα οποία έχουν το σύνδρομο του εγκλεισμού και τυχόν απόπειρά τους να μείνουν έξω θα ήταν απέλπιδα καθώς δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν.
Στη σίτιση των αδέσποτων αυτών σκυλιών -και όχι μόνο- ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών έχει βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο: τον σύλλογο “Never Walk Alone” από τη Γερμανία, που όχι μόνο παρέχει -σε τακτική και συνεπή βάση- τροφές, αλλά και προωθεί εικονικές και υιοθεσίες σκυλιών. “Κάθε σκύλος έχει τη νονά ή το νονό του από τη Γερμανία!” αναφέρει η κ. Γέργου.

“Ο Σύλλογος αυτός μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ. Εδώ και περίπου 2,5 χρόνια φροντίζει αυτά τα σκυλιά” επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Στέφανος Μαυρομάτης. “Επίσης, μέσω του συλλόγου Hundehilfe Europa στάλθηκαν -με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες- για υιοθεσία στην Γερμανία, αρκετά αδέσποτα των Γιαννιτσών, προσθέτει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου