Καλαμαράκια Γεμιστά με αγκινάρες
Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα
10-12 αγκινάρες
1 πράσο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά ρύζι
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ άνηθο
1 κ.σ κάπαρη
1 φλιτζάνι άσπρο κρασί
Χυμός λεμονιού
2 τομάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα καλαμαράκια
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο ψιλοκομμένα. Κόβουμε την αγκινάρα σε πολύ μικρά κυβάκια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και την κάπαρη ψιλοκομμένα. Σβήνουμε με το μισό κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν(λίγα λεπτά). Μόλις αυτά μαραθούν ρίχνουμε το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, τις τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά του.
Παίρνουμε ένα ένα τα καλαμαράκια και με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε με το μείγμα. Τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε πλατιά ρηχή κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο κρασί, λίγο ελαιόλαδο, κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και σιγοβράζουμε τα καλαμαράκια ώσπου να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι