Friday, 20 September, 2024

Οι 11 εντολές Τσίπρα, το ασφαλιστικό και η νέα λίστα Φαλτσιανί

Τα επόμενα βήματα τς κυβέρνησης που θα γίνουν το α’ εξάμηνο του 2016 περιέγραψε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το έτος.

Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπας μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι τα μέσα Γενάρη ολοκληρώνει η κυβέρνηση τη δέσμευση της και καταθέτει στη Βουλή την πρόταση της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Τόνιςε ότι ειναι το τελευταίο βήμα πριν την “πηγή” της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.
Λέμε όχι σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μας έδωσε η λαϊκή βούληση συμπλήρωσε.
Βούληση μας η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, είπε ο πρωθυπουργός. Να ξεμπερδέψουμε με το παλαιό, ανέφερε. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος, τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς, επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, σημειώνοντας ότι «καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε 11 δράσεις της κυβέρνησης που θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες , μεταξύ άλλων για το ασφαλιστικό, την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, την θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων, την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.
Επίσης με νόμο η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.
Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει 11 συγκεκριμένες δράσεις:
Πρώτον, την εφαρμογή του νόμου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών ΜΜΕ που ήδη έχει ψηφιστεί. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι περιμένει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προανήγγειλε όμως ότι η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών των καναλιών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Δεύτερον, τον Ιανουάριο θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ με αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας το ΕΒΕΑ θα μετατραπεί σε αναπτυξιακό ταμείο ώστε να λειτουργεί ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
Τρίτον, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα φέρει νέο σύστημα αξιολόγησης προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Τέταρτον, ψήφιση ρυθμίσεων για κάρτα ανασφάλιστων και προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης για το νέο καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Πέμπτον, κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία το Φεβρουάριο.
Έκτον κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα, που αλλάζει τους όρους της χρηματοδότησης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να σταματήσει η μάστιγα του brain drain.
Έβδομον, κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυχρονισμό των ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Οι βασικές αρχές έχουν ήδη παρουσιαστεί και όπως ανέφερε ο κ.Τσίπρας θα αλλάξει ριζικά το σύστημα, με ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης δημόσιων έργων, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των έργων και ηλεκτρονικά συστήματα χρέωσης διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση.
Όγδοον, νομοσχέδιο για ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων.
Ένατον, νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων
Δέκατον, έκδοση μέχρι το Φεβρουάριο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμόμ προδιαγραφών στο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών- εκροών και GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Η ενδεκάτη εντολή Τσίπρα αφορά το νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη φοροδιαφυγής που θα έρθει στη Βουλή το Γενάρη και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντας τα σε τράπεζες στο εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, καθώς αποκάλυψε ότι ο γγ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα. Λίστα με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, παρέδωσε ο Φαλτσιανί πριν από λίγες ημέρες στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου σε συνάντηση που είχαν στο εξωτερικό.
«Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2015.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ενώ προανήγγειλε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν.

Οι 11 εντολές Τσίπρα, το ασφαλιστικό και η νέα λίστα Φαλτσιανί

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου