Friday, 24 January, 2025

Η κωλυσιεργία φέρνει εκνευρισμό και πιο σκληρά μπλόκα αγροτών

Εκνευρισμό, σκληρότερα μπλόκα και φαινόμενα εκφυλισμού της πολιτικής ως διαδικασίας επίλυσης των διαφορών, φέρνει η κωλυσιεργία, με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται το αγροτικό ζήτημα και οι καθυστερήσεις στην έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους αγρότες.

Οι επιτελείς του Μαξίμου περιμένουν να φυλλορροήσουν τα μπλόκα και να αποφευχθεί μια ουσιαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες.Οι επιτελείς του Μαξίμου περιμένουν να φυλλορροήσουν τα μπλόκα και να αποφευχθεί μια ουσιαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες.
Είναι σαφές ότι, όπως στα περισσότερα ζητήματα έτσι και στο αγροτικό, δεν υπάρχει σχεδιασμός που να βγάζει από το σημερινό αδιέξοδο, αντίθετα κυριαρχεί η λογική του βλέποντας και κάνοντας. Έτσι, όταν η πίεση και παράλληλα το πολιτικό κόστος μεγαλώνουν η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της, όταν ο εκνευρισμός γίνεται εσωστρέφεια στο αγροτικό στρατόπεδο, η κυβέρνηση επιλέγει να αφήσει το χρόνο να κάνει τη δουλειά του.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος αυτής της κατάστασης είναι μεγάλο για όλους. Οι μέρες είναι καλές και παρ’ όλα αυτά οι δουλειές στο χωράφι πηγαίνουν πίσω, η αγορά αγροτικών εφοδίων παραμένει στο μεσοχείμωνο, η πολιτική φθορά της κυβέρνησης επιταχύνεται, η κατάσταση στην οικονομία δυσκολεύει και η χώρα παραμένει δέσμια μιας μόνιμης αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τονίζει πως η πλειοψηφία των αγροτών έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χωρίς να λέει ότι το σύνολο των εξεγερμένων βάζει ως προϋπόθεση αυτής της συνάντησης την ολοκληρωτική ανάκληση της πρότασης Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και όλα τα άλλα αιτήματα.
Αντίθετα, με μικροκομματικά τερτίπια, οι επιτελείς του Μαξίμου περιμένουν όπως η αλεπού το κριάρι, να φυλλορροήσουν τα μπλόκα και να αποφευχθεί, αν γίνεται, μια ουσιαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.
Έτσι, ενώ μέχρι αργά την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, έδειχνε πως είναι κλεισμένη μια συνάντηση του άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας, από το πρωί της Τετάρτης το όποιο ραντεβού στο Μαξίμου, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο με ποιους, πηγαίνει προς Κυριακή ή Δευτέρα. Φαίνεται πως οι υποσχέσεις που έδινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στους Λαρισαίους για το ραντεβού της Παρασκευής, εντάσσονταν στην ευρύτερη τακτική της κωλυσιεργίας.
Δεν αποκλείεται μάλιστα στην ίδια τακτική να εντάσσονται και οι διαρροές περί πλήρως ανανεωμένης πρότασης για το ασφαλιστικό, τις οποίες με επιφυλάξεις παρουσίασε και το AgroNews, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να επιβεβαιώνονται.
Την Τρίτη το Agronews έγραφε:
Φήμες για μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό
Ωριμάζουν οι συνθήκες για αξιόλογες παραχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό των αγροτών, εξέλιξη η οποία εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εκπροσώπων των μπλόκων ακόμα και για το ποιος θα… μεταφέρει την «προίκα» των όποιων βελτιώσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας να έχει πεισθεί για μια πλήρως ανανεωμένη πρόταση προς του αγρότες, στη βάση της οποίας ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του, οι εισφορές αποσυνδέονται από το φορολογητέο εισόδημα και υπολογίζονται με 5 υποχρεωτικά κλιμάκια, οι νέοι αγρότες έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση και η κατώτατη σύνταξη (384 ευρώ) καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, αυτό σημαίνει ότι ο καυγάς που ξέσπασε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επίσκεψη Δημογιάννη στο Μαξίμου, έχει να κάνει και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «πιστώσει» τις όποιες παραχωρήσεις προς τους αγρότες σε συνδικαλιστικά στελέχη και κινήσεις της αρεσκείας της.
Όπως είναι φυσικό, σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι συνήθεις πρόθυμοι και εύκολα διαχειρίσιμοι από τους πολιτικά κρατούντες εισπράττουν και τα «πανωπροίκια». Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, η συνταγή έκοψε, καθώς το αλισβερίσι έγινε γρήγορα γνωστό και η προτίμηση σε συγκεκριμένα πρόσωπα παίρνει χαρακτηριστικά πρόκλησης.
Η νέα πρόταση
Η διατήρηση του ΟΓΑ για ένα μεταβατικό στάδιο ως αυτόνομου ασφαλιστικού ταμείου των αγροτών και αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από τις φορολογικές κλίμακες στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση και οδηγούν σε πλήρη αναδιατύπωση της αρχικής πρότασης για το ασφαλιστικό των αγροτών.
Την ίδια ώρα, με βάση τις εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τίθεται θέμα άμεσου συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών (παλιών και νέων) με τις επιδοτήσεις που δικαιούται ο κάθε αγρότης (πρόταση Μητσοτάκη).
Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου από τις εισηγήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προκύπτουν τα εξής:
1. Διατήρηση του ΟΓΑ, για ένα μεταβατικό στάδιο, ως αυτοτελούς ασφαλιστικού ταμείου των αγροτών, ενταγμένου όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει επί της αρχής αντίθεση των θεσμών, καθώς η συμφωνία του τρίτου μνημονίου του περσινού καλοκαιριού δεν προβλέπει υποχρεωτική ενσωμάτωση του ΟΓΑ μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης.
2. Σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές και αποσύνδεσή τους από τις φορολογικές κλίμακες.
3. Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, από τις αρχικά προτεινόμενες, για τους νέους αγρότες και σταδιακή προσαρμογή τους σε βάθος χρόνου.
4. Μείωση των ασφαλιστικών κατηγοριών των αγροτών σε 5 από 7 που είναι σήμερα (οι 5 είναι υποχρεωτικές – οι δύο είναι προαιρετικές).
5. Απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες, αλλά σε συνδυασμό με την υποχρέωση ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών των αγροτών, που σήμερα ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 850 εκατ. ευρώ, περίπου τα 440 εκατ. τα χρωστούν μόλις 17.000 αγρότες και είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν σε βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας.
Ήδη, ο ΟΓΑ με πρόσφατη εγκύκλιο προχωρά στην ηλεκτρονική ανανέωση των εγγραφών των αγροτών καθιστώντας επίκαιρα τα στοιχεία που διαθέτει στα μητρώα του για περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους.
6. Αναλογιστική μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ταμείου, από την οποία θα αναδειχθούν οι ανάγκες επαναπροσδιορισμού των βασικών οικονομικών μεγεθών και απαιτήσεων του ΟΓΑ σε όλα τα επίπεδα. Επισημαίνουμε ότι ο ΟΓΑ διαχειρίζεται μέχρι σήμερα 5 διαφορετικούς κωδικούς συνταξιοδοτικών και προνοιακών παροχών.
7. Απόδοση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει τις ισχυρότατες αντιρρήσεις τους, καθώς διαφωνούν με τη γενικευμένη χορήγηση της εθνικής σύνταξης σε όλους και προτείνουν τη χορήγησή της με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με τη συμπλήρωση 20 συντάξιμων ετών και όχι με 15 έτη ασφάλισης όπως εισηγείται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, σήμερα το 98% των συνταξιούχων του λαμβάνει κομμάτι της βασικής σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης.
Επιβεβαιώνει η Γεροβασίλη
Έχουμε τρία αιτήματα για διάλογο, είπε στην καθιερωμένη συνάντηση της Τρίτης με τους πολιτικούς συντάκτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτιμώντας ότι αυτά συνιστούν πλειοψηφικό ρεύμα μεταξύ των αγροτών. Κάλεσε δε, τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό, είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στις υφιστάμενες ελληνικές προτάσεις. Κάλεσε τους αγρότες να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την οικονομία, όπως το κλείσιμο συνόρων.
Νωρίτερα το Αgronews έγραφε:
Αποκαθίσταται η τάξη στα μπλόκα των αγροτών, απομονώθηκαν έγκαιρα οι πρόθυμοι
Επανέρχεται σταδιακά η τάξη στα μπλόκα μετά την αιφνίδια επίθεση «διάρρηξης του μετώπου» που εκδηλώθηκε με την έλευση το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου του Δημήτρη Δημογιάννη ως εκπροσώπου του Πανελλαδικού (Γκόντιας –Παναγής) και της προσπάθειας να «καπελωθεί» με τον τρόπο αυτό η όποια πρωτοβουλία διαβούλευσης με το Μαξίμου. Η άμεση και σθεναρή αντίδραση, όχι μόνο των γνωστών για τις διαφορές τους με το «Πανελλαδικό» κινήσεων, αλλά και δεκάδων μπλόκων που έχουν αναπτυχθεί υπό την καθοδήγηση του «Πανελλαδικού» (στη Δυτική Μακεδονία 8 από τα 9 μπλόκα διαφώνησαν με την… κίνηση Δημογιάννη), ξαναβάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Τώρα το λόγο έχουν όσοι κάτι εκπροσωπούν και παρά τις οργανωτικές δυσκολίες που εξ αρχής υπήρχαν, είναι γνωστό, στο αγροτικό κίνημα, τα γεγονότα των τελευταίων ωρών βοηθούν να ξεχωρίσει η ήρα από το στάχυ.
Οι αγρότες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί έγκαιρα με ποιους οφείλει να συνομιλήσει και θα αποφύγει τελικά λάθος επιλογές επ’ αυτού που θα ενισχύσουν περαιτέρω και θα δώσουν μόνιμα χαρακτηριστικά στις αντιδράσεις εις βάρος της.
Σ’ αυτό το πνεύμα, μια συννενόηση με τον άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας, όπως και μια προσπάθεια να μπουν τελικά στη συζήτηση και οι δυνάμεις που καθοδηγούνται από το μπλόκο της Νίκαιας και τον Βαγγέλη Μπούτα, είναι ότι σοφότερο μπορεί να προκύψει υπό τις παρούσες περιστάσεις.
Τα πράγματα δείχνουν πως οι συνθήκες είναι ώριμες και από τις δύο πλευρές και μια υπεύθυνη και επικοδομητική διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης θα μπορούσε να διαμορφώσει προϋποθέσεις για κοινά αποδεκτές λύσεις στα ανοικτά θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και να δρομολογήσει εξελίξεις σε θετικό έδαφος για την επόμενη μέρα στον αγροτικό χώρο. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτή τη φορά, τόσο στον «πρώτο άξονα», όσο και στο «στρατηγείο» της Νίκαιας, αναπτύσσονται σιγά – σιγά δυνάμεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τα κουρασμένα στελέχη της γενιάς που απέρχεται. Από εκεί λοιπόν, είναι καλό ν’ αρχίσουν οι ζυμώσεις, για όποιον θέλει να αντικρύζει το αύριο και να μην παραμένει προσκολλημένος στο χθες.
Άλλωστε, τόσο η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από Μικροθήβες και Τέμπη (εκφράζει 30 μπλόκα), όσο και το μήνυμα που εξέπεμψε η Νίκαια αφήνουν σημαντικά περιθώρια για «επανόρθωση» στις «ασχήμιες» που έλαβαν χώρα το πρωί της Δευτέρας μέσα και έξω από το Μαξίμου.
Οι εκπρόσωποι του άξονα Μικροθήβες – Τέμπη δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην εξ αναβολής (επρόκειτο να γίνει, λένε, σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου) συνάντηση με τον πρωθυπουργό (παίζει η ερχόμενη Παρασκευή), ενώ και η πλευρά Μπούτα αφήνει περιθώρια διαβούλευσης, καθώς πιέζεται από τη βάση της για μια συνάντηση ουσίας, αμβλύνοντας κατά κάποιο τρόπο το πνεύμα των αιτημάτων που προβάλλει.
Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε:
Διάσπαση του Πανελλαδικού φέρνουν οι «ακροβασίες» επαφών με το Μαξίμου
Την αντίδραση των αγροτών που ευθυγραμμίζονταν μέχρι το πρωί της Δευτέρας με τις αποφάσεις του Πανελλαδικού (Γκόντιας – Παναγής κ.α.) προκάλεσε η αιφνίδια επίσκεψη στο Μαξίμου του Δημήτρη Δημογιάννη και η ξεκομμένη διαβούλευση για ραντεβού με τον πρωθυπουργό μέχρι την Παρασκευή.
Οκτώ μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας με τα οποία έχει επικοινωνήσει το AgroNews, διαχωρίζουν καθαρά τη θέση τους από τις πρωινές πρώιμες διαβουλεύσεις και δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αν δεν ωριμάσουν οι συνθήκες για ουσιαστικό διάλογο.
Αντίθετοι με το πνεύμα της πρωινής διαβούλευσης τάχθηκαν και οι αγροτοσυνδικαλιστές που ανήκουν στο πλέγμα δυνάμεων των παλιών ΕΑΣ και συντάσσονται με τον άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας.
Σημειωτέον ότι το βράδυ της Δευτέρας τα Τέμπη εξέδωσαν ανακοίνωση βάσει της οποίας οι αγρότες του μπλόκου δεν είναι διατεθειμένοι να συντρέξουν σε μια συνάντηση η οποία δεν διασφαλίζει προϋποθέσεις ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.
Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η γραμμή άρνησης σε έναν προσχηματικό διάλογο που εκφράζει το μέτωπο της Νίκαιας, με τον Βαγγέλη Μπούτα να είναι κατηγορηματικός με δηλώσεις του στο βραδινό δελτίο του Mega ότι για να γίνει συνάντηση στο Μαξίμου θα πρέπει να γίνουν δεκτά ως βάση συζήτησης τα 5 σημεία που έχει θέσει ως προαπαιτούμενα η συνέλευση της Νίκαιας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει τα εξής:
“Η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων της Δυτικής Μακεδονίας διαψεύδει κατηγορηματικά τη συμμετοχή της σε μια κίνηση αυτοπροσκαλούμενων εκπροσώπων για φωτογράφιση στο μέγαρο Μαξίμου είτε δεν είναι σε μπλόκα είτε είναι. Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή είναι διασπαστική γίνεται για διευκόλυνση της κυβέρνησης και ότι ορισμένοι προσπαθούν να ξεπουλήσουν τον αγώνα για αλλότριους σκοπούς και στόχους που δεν έχουν σχέση με εμάς.
Εμείς ως μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας εμμένουμε στις αποφάσεις μας για συνέχιση του αγώνα έως ότου η κυβέρνηση κάμψει την αδιαλλαξία της, προτάσσοντας τα αιτήματα που είχαμε συναποφασίσει για άρση της πρότασης του ασφαλιστικού και φορολογικού καθώς επίσης και της μείωσης του κόστους παραγωγής”.
Η κωλυσιεργία φέρνει εκνευρισμό και πιο σκληρά μπλόκα αγροτών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου