Wednesday, 25 December, 2024

Το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, αποτέλεσε εμπειρία ζωής για τους 20.000 και πλέον συμμετέχοντες

Ο ΝΝ 11ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» πέρασε στην ιστορία ως η αρτιότερη και λαμπρότερη διοργάνωση μέχρι σήμερα. Το δεύτερο μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς στη χώρα μας, αποτέλεσε εμπειρία ζωής για τους 20.000 και πλέον συμμετέχοντες. Όλοι τους ήταν νικητές!

Το ρεκόρ συμμετοχών, οι νέες διαδρομές και η άριστη υποστήριξη των δρομέων τόσο κατά την προσπάθειά τους όσο και μετά από αυτήν, το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο των πρωταθλητών που έλαβαν μέρος, η επιπλέον λάμψη που έδωσαν οι Ολυμπιονίκες μας και οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης, τα χαμόγελα των ανθρώπων κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές καιρικές συνθήκες, χάρισαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης την ομορφότερή της φετινή γιορτή.

Με την εκκίνηση να δίνεται από την Πέλλα και τη σημαντική προσπάθεια όλων των εθελοντών και φορέων επιτεύχθηκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, με τη συνδρομή και στήριξη των προπονητών του ”Μέγα” Χρήστου Χατζηβασιλείου και Γιώργου Γρηγοριάδη, όπως και πολλών άλλων που η προσφορά τους ήταν πολύτιμη.

athlites
Περισσότεροι από 20.000 δρομείς, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι τον 95χρονο Φώτη Πετρίδη και τον 89χρονο Σάββα Καλπαχίδη, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, κέρδισαν το χειροκρότημα πολλών φιλάθλων και έστειλαν μήνυμα άθλησης και υγείας, μέσα από ένα θεσμό που είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη και που εκτός από αθλητική διάσταση διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό, επιστημονικό και ιστορικό χαρακτήρα, αφού από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το βαρύ όνομα που φέρει.

pella
Ο τελικός αριθμός των εγγεγραμμένων δρομέων ήταν και φέτος εντυπωσιακός και έφτασε τους 20.191 (1.759 συμμετοχές στο Μαραθώνιο, 12.599 εγγεγραμμένοι στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., 3.833 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 2.000 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων), με αθλητές από 51 χώρες και πέντε ηπείρους. συμπεριλαμβανομένων πολλών που ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για τον ΝΝ 11ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», όπως η 55χρονη Μαλαισιανή Σοφία Αζλάν.
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι συμμετέχοντες ήταν πολύ περισσότεροι σε αριθμό, αφού ο καλός καιρός βοήθησε και αρκετοί ενδιαφερόμενοι της τελευταίας στιγμής, που δεν πρόλαβαν να δηλωθούν εγκαίρως, έτρεξαν αυθόρμητα στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων χωρίς να έχουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό. Πολλοί ήταν και οι δρομείς που μετά την συμμετοχή τους στο Δρόμο 10.000μ. έτρεξαν και στα 5.000μ., για να απολαύσουν διπλά αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, με δεδομένο ότι τους το επέτρεπε το ωρολόγιο πρόγραμμα των αγώνων.
Στο Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Κενυάτης Άμπελ Κίμπετ Ροπ, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, με χρόνο 2 ώρες 17:41.

pella2
Τον Κίμπετ Ροπ, ο οποίος πέρσι είχε κατακτήσει στη Θεσσαλονίκη το ασημένιο μετάλλιο στον αντίστοιχο Δρόμο 10.000μ., ακολούθησαν στο βάθρο δύο συμπατριώτες του: Ο Σίλας Κιπρόνο Τόο (2 ώρες 17:54), που τερμάτισε 2ος στο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και ο Μόουζες Κιπρούτο Κιμπίρε(2 ώρες 18:10).
Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Ελλήνων δρομέων είχε ο Κώστας Ρήγας, που κατέλαβε την 5η θέση με χρόνο 2:29:49.
Στο Μαραθώνιο των γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Χέλεν Κιμουτάι Τζεπκοσγκέι από την Κένυα με χρόνο 2:41:50, αφήνοντας πίσω της την Μαρία Βράιτς από την Κροατία(2:52:29), που ανέβηκε μία θέση σε σχέση με πέρσι, και τη Ρουμάνα Λούκα Μαρία Μαγκνταλένα(2:58.42), η οποία κατέκτησε μετάλλιο για άλλη μια φορά στο θεσμό, αφού είχε καταταγεί 2η το 2013 και το 2014.
Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.
Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Τζόελ Μάινα Μουάνγκι(30:19), τον οποίο ακολούθησαν στο βάθρο οι Ρώσοι Ισκαντέρ Ιαντγκάροφ (30.42) και Πάβελ Αντίσκιν(31.04).
Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Ουγγαρέζα Ζίτα Κάτσερ με επίδοση 37:01, ενώ 2η κατετάγη η Ρωσίδα Ντάρια Τσουντάικινα(37.06) και 3η η Βασιλική Καραγεωργάκη(37.59).
Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή, πρώτευσε ο Μάρκος Γκούρλιας της WIND Running Team με χρόνο 15:47. Την τριάδα συμπλήρωσαν ο Πασχάλης Τερζής(16:17), που για δεύτερη διαδοχική χρονιά κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, και ο Στράτος Μαυριδόπουλος(16:19).
Στις γυναίκες, τη νίκη κατέκτησε η Ράνια Ρεμπούλη(16:45) που έτρεξε με την Stoiximan Running Team, δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της στο Διεθνή Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, αφήνοντας στη 2η θέση την Αναστασία Μαρινάκου(17:12) της WIND Running Team και στην 3η θέση την Ειρήνη Μιχαλά(19:34).
Η εκκίνηση της κούρσας των 5.000μ. δόθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Ειδική βράβευση έγινε από τον Ονομαστικό Χορηγό της διοργάνωσης NN Hellas στον 95χρονο Φώτη Πετρίδη, τον μεγαλύτερο σε ηλικία μεταξύ όλων των δρομέων, στον οποίο απονεμήθηκε το έπαθλο «Ευ Ζην», μετά την συμμετοχή του στα 5.000μ..
Επιπλέον, o Επίσημος Χορηγός Τεχνολογίας της διοργάνωσης LG έκανε μία ειδική βράβευση στη νικήτρια του Δρόμου 5.000μ. γυναικών, Ράνια Ρεμπούλη.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλάμβανε και τον Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που ήταν αφιερωμένος στο περιβάλλον. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν 2.000 παιδιά, που διέδωσαν το μήνυμα «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος». Ο Δρόμος συνδιοργανώθηκε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και αμέσως μετά τον τερματισμό των μαθητών ακολούθησε πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Στα αναμνηστικά μετάλλια των παιδιών αναγραφόταν το μήνυμα κατά του παιδικού εκφοβισμού (bullying) «#MIFOVASAI». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συμβολική φύτευση ελιάς, στέλνοντας το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης και της αλληλεγγύης προς τα δοκιμαζόμενα από το προσφυγικό ζήτημα παιδιά.
Η Οργανωτική Επιτροπή μοίρασε σε όλα τα παιδιά φακέλους με ειδικό χαρτί που περιείχε σπόρους, για να το φυτέψουν στο σπίτι τους και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από αυτή την εμπειρία.
Επιπλέον, αρκετοί δρομείς συμμετείχαν στον εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος Δρόμο 1.000μ. για ΑΜΕΑ, που επίσης είχε εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ξεχωριστή αίγλη έδωσαν οι επιφανείς εκπρόσωποι της Ολυμπιακής ομάδας, την οποία οργάνωσε το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και περιλάμβανε την επίσημη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα». Οι Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Πύρρος Δήμας, Ιωάννης Μελισσανίδης, Πηγή Δεβετζή, Όθων Μοσχίδης, Βασίλης Τσολακίδης, Αναστασία Κελεσίδου, Πόλυ Σαρέγκου, Πόπη Ουζούνη, Γιάννα Χατζηιωάννου, Ευαγγελία Ψάρρα, Κλεάνθης Μπάργκας, Βούλα Ζυγούρη, Ελπίδα Ρωμάντζη, Γιάννης Σιδηρόπουλος, Γιώργος Ποζίδης, Γιώργος Ποικιλίδης, Χριστίνα Γιαζιτζίδου έδωσαν ραντεβού στην εκκίνηση του Δρόμου 5.000μ., όπου με τη δική του ομάδα βρέθηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κωπηλασίας, Γιάννης Κουρκουρίκης.
Λάμψη πρόσθεσαν στη διοργάνωση οι διάσημοι προσκεκλημένοι, που πήραν μέρος με τις ομάδες δρομέων των χορηγών της διοργάνωσης: Με την ΝΝ Running Team συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, που έτρεξε στο Μαραθώνιο με χειρήλατο αμαξίδιο και οι Δούκισσα Νομικού, Δέσποινα Βανδή, Ντέμης Νικολαΐδης, Αντώνης Βλοντάκης, Κορίνα Στεργιάδου, Σία Κοσιώνη, Πόπη Τσαπανίδου, Εύα Αντωνοπούλου, Δέσποινα Αρβανιτίδου, Άρης Ράμμος, Σοφία Πασχάλη, Άρης Καβατζίκης στο Δρόμο 5.000μ.
Με την Stoiximan Running Team πήραν θέση στην εκκίνηση των 5.000μ. ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Άννα Κορακάκη, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, η Έφη Σφυρή, ο Αντώνης Σρόιτερ, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Ιωάννα Λίλη.
Με τη WIND Running Team έτρεξαν οι Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Βίκυ Χατζηβασιλείου, Μαντώ Γαστεράτου, Σάσα Σταμάτη, Νικολέτα Ράλλη, Δημήτρης Παπανώτας, Ράνια Κωστάκη, Ελένη Τσολάκη, Σάντυ Κουτσοσταμάτη, Στέργιος Χανταμπάκης, Γιώργος Μανίκας.
Εξάλλου, με την IKEA Running Team πήραν μέρος οι Σίσσυ Χρηστίδου, Θοδωρής Μαραντίνης, Μαρία Κορινθίου, Γιάννης Αϊβάζης και Νάνσυ Μαλλέρου.
Με τις δικές τους ομάδες, στις οποίες εγγράφηκαν περίπου 2.500 δρομείς, έτρεξαν οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι έφτασαν φέτος τους 50 σε αριθμό, μέγεθος μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά και οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή σημαντικό χρηματικό ποσό, ανάλογο με την αριθμητική συμμετοχή των ομάδων τους. Παράλληλα, χορηγοί της διοργάνωσης προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.
Πλέον, το ραντεβού όλων ανανεώνεται για τις 8 Οκτωβρίου 2016, όταν θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, που υπόσχεται εξίσου μεγάλη συμμετοχή και ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις!
voria

Το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, αποτέλεσε εμπειρία ζωής για τους 20.000 και πλέον συμμετέχοντες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου