Από τις 19/4/2016 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο μας πληροφορούσε πως: “Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά και περιλαμβάνει δράσεις αντιμετώπισης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με προτεραιότητα τους χώρους παραμονής πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών
κατόπιν υποδείξεων τόσο της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας, όσο και του αιτήματος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που κατατέθηκε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα”.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι: «Το πρόγραμμα είναι διετές (2015 – 2016), γεγονός που συνέβαλε στην έγκαιρη έναρξή του, καθώς αποφεύχθηκαν φέτος χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών. Η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος είναι μια παράμετρος που εγγυάται την επιτυχία του, δεν είναι όμως η μόνη… Οι δράσεις καταπολέμησης δεν καλύπτουν μόνο τους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως η Ειδομένη, και τα κέντρα μετεγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και όλα τα φυσικά υγροτοπικά συστήματα, τους ορυζώνες, τις εστίες αναπαραγωγής που υπάρχουν στο περιαστικό σύστημα, ακόμα και κοινόχρηστους αλλά και ιδιωτικούς χώρους εντός των οικισμών”.
Η κατάσταση όμως ήδη είναι σε μη ελέγξιμο στάδιο, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα και του μη ραντίσματος στο Μεσιανό και σε άλλες Τ.Κ. των Γιαννιτσών, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν έντονα κρούσματα τσιμπημάτων από κουνούπια, ψύλλους και σκνίπες.
Δεν είναι δυνατόν να μένει η Περιφέρεια μόνο σε αυτά τα προγράμματα επίγειων ψεκασμών, που είναι σα να βγαίνεις έξω στην αυλή με το… σπρέι και να προσπαθείς να σκοτώσεις τα έντομα! Πρέπει να γίνουν άμεσα και εναέριοι ψεκασμοί. Πρόκειται για σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας με τη μετάδοση ασθενειών και όχι μόνο. Μωρά παιδιά και μεγάλοι έχουν θέμα αλλεργιών και φαγούρας που δημιουργεί μολύνσεις στο δέρμα και ήδη καταφεύγουν σε δερματολόγους και παίρνουν αντισταμινικά.
Την περίοδο αυτή, κάθε χρόνο παρατηρούνται φαινόμενα όχλησης, ιδιαίτερα σε περιοχές που γειτνιάζουν με υγροτόπους, στο βαθμό που έχουμε μετάβαση από τις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες σε υψηλότερες ανοιξιάτικες και με τον ήπιο σχετικά χειμώνα οι περισσότερες μεγάλες, αλλά και μικρές υδατοσυλλογές παρήγαγαν σημαντικούς πληθυσμούς προνυμφών, οπότε με την αύξηση των θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα από νωρίς… Και φυσικά, αν δεν βγουν εργάτες καθαριότητας να κουρέψουν χόρτα, να γίνει καθαρισμός ρεμάτων, αποστράγγιση καναλιών και στάσιμων υδάτων, μόνο οι ψεκασμοί είναι άχρηστοι…
Έχουμε επιπλέον ανησυχία και για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που τώρα τους ζητάται να εμβολιαστούν όλοι και υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης ηπατίτιδας και άλλων ασθενειών, η εμφάνιση του ιού ZIKA στη νότια Ευρώπη, το κουνούπι Aedes albopictus (τίγρης Ασίας) που έχει έρθει στην Ελλάδα πριν από περίπου δέκα χρόνια, έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς στις αστικές και τουριστικές περιοχές της χώρας που προκαλεί σημαντική όχληση κατά τη διάρκεια της ημέρας, τους καλοκαιρινούς μήνες έως και αρχές φθινοπώρου και αποτελεί δυνητικό διαβιβαστή εκτός του ιού ΖΙΚΑ και του δάγκειου πυρετού και του τσιγκουγκούνια. Από τι να προφυλαχθούμε επιτέλους;
Η Περιφέρεια δηλώνει έτοιμη να παρέμβει αποτελεσματικά!
Να το δούμε στην πράξη και εκ των αποτελεσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ο στόχος, όπως και από τον δήμο Πέλλας, όχι με χρήμα που θα δοθεί για την εποπτεία των περιοχών που θα ραντιστούν, αλλά σε φάρμακα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο, όχι σαν πέρυσι που έβγαινες από το σπίτι και… πάλευες να ξεφύγεις από τα κουνούπια!
Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας λέει ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, όμως περιοχές όπως το Μεσιανό της Πέλλας υποφέρουν