Friday, 20 September, 2024

Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία – Τουλάχιστον 80 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (βίντεο – φωτο)

Συναγερμός έχει σημάνει στις γαλλικές αρχές από χθες το βράδυ, καθώς φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στην πόλη Νίκαια της Γαλλίας, σκορπώντας τον θάνατο στους ανυποψίαστους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό δρόμο της πόλης κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της χώρας. Παγκόσμιο σοκ από τη νέα τρομοκρατική επίθεση, καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άτομα στην επίθεση. Σύμφωνα με τη δημαρχία της Νίκαιας τουλάχιστον 150 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 50 σοβαρά. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών 18 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι επίσημες αρχές χειρίζονται ήδη την υπόθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τρομοκρατία.

france555

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 80 ανθρώπων.

Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν “κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των Αμερικανών πολιτών στη Νίκαια” μετά την πολυαίμακτη επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στην πόλη αυτή της Γαλλίας χθες βράδυ, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

gallia25678

Σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί.

Το συμβάν έλαβε χώρα στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν το χώρο, ενώ κινητοποιήθηκε και ο στρατός καθώς η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ο δράστης είναι νεκρός, ενώ υπάρχουν αναφορές αυτόπτων μαρτύρων ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του οδηγού και της αστυνομίας. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης στο φορτηγό εντοπίστηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM, αλλά και η τοπική εφημερίδα Nice – Matin μεταδίδουν πως ο δράστης είναι ηλικίας 31 ετών, γαλλομαροκινής καταγωγής με τόπο κατοικίας τη Νίκαια.

Το BFM επικαλείται αστυνομική πηγή που ανέφερε πως βρέθηκε μία ταυτότητα έξω από το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος. Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της οδού, γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε» πρόσθεσε.

Οι αρχές έκαναν λόγο περί επίθεσης και απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η επίθεση έγινε την ώρα που ολοκληρώνονταν οι εορτασμοί για τη Βαστίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο φορτηγό βρέθηκαν χειροβομβίδες και όπλα, κάτι που ενισχύει την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε στο Παρίσι, και μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να συντονίσει την ομάδα η οποία συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία μετά την επίθεση.

Ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες χωρών καταδικάζουν την ειδεχθή επίθεση.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μετά την επίθεση που όπως φαίνεται σημειώθηκε κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, ακολουθήστε τις οδηγίες των γαλλικών αρχών», αναφέρει η οδηγία του Φόρεϊν Όφις, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου