Wednesday, 25 December, 2024

Ψώρα και ανεμοβλογιά οι κύριες ασθένειες που εκδηλώθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα δηλώθηκαν συνολικά 30 νέα περιστατικά

με υποψία ψώρας από άτυπο χώρο φιλοξενίας

Ψώρα, ηπατίτιδα Α και ανεμοβλογιά είναι οι κύριες ασθένειες που εκδηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στα 51 κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα τα κρούσματα ψώρας παρουσιάζουν αύξηση, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα δηλώθηκαν συνολικά 30 νέα περιστατικά με υποψία ψώρας από άτυπο χώρο φιλοξενίας. Ήδη δόθηκαν συστάσεις και λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση των περιστατικών και του περιβάλλοντός τους. Επιπλέον δηλώθηκαν δεκαέξι σποραδικά περιστατικά υποψίας ψώρας από διάφορα κέντρα φιλοξενίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το χρονικό διάστημα από 24 έως και 30 Οκτωβρίου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρµατος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας. Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερµίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύµπτωµα είναι ο έντονος και επίµονος κνησµός (φαγούρα) ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Μπορεί να µεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισµού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Η θεραπεία γίνεται συνήθως µε τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασµάτων. Εάν ο κνησµός επιµένει για διάστηµα μεγαλύτερο από δύο-τέσσερις εβδοµάδες µετά τη θεραπεία ή εάν εµφανιστούν νέες δερµατικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συµβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας.

Εξάλλου σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου δηλώθηκαν και περιστατικά του συνδρόμου «ίκτερος με οξεία έναρξη» από ένα κέντρο φιλοξενίας. Η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι ήταν κρούσματα οξείας ηπατίτιδας Α, για τα οποία ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, που λειτουργεί παράλληλα με το σύστημα επιτήρησης σε σημεία προσφύγων, δηλώθηκε ένα περιστατικό ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας. Επίσης δηλώθηκε ένα περιστατικό του συνδρόμου «εκδηλώσεις παράλυσης με οξεία έναρξη», για το οποίο η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για κάκωση προσωπικού νεύρου.

Κρούσματα ανεμοβλογιάς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου δηλώθηκαν και 47 περιστατικά ανεμοβλογιάς από το σύνολο των κέντρων φιλοξενίας, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν παιδιά (43 ασθενείς με ηλικία μικρότερη των 15 ετών). Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η ανεμοβλογιά είναι κατά κανόνα ήπια νόσος στην παιδική ηλικία, ενώ σε πληθυσμούς στους οποίους δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός των παιδιών (όπως στις χώρες προέλευσης όσων διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας) εκδηλώνεται ως «παιδική ασθένεια» με επιδημίες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνεπώς η ανεμοβλογιά είναι μία γνωστή παιδική ασθένεια και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις συνθήκες υγιεινής στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Εξάλλου την ίδια εβδομάδα δεν δηλώθηκαν κανένα περιστατικό ελονοσίας (με θετικό ταχύ τεστ), υποψίας διφθερίτιδας (αναπνευστικής ή δερματικής), μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας αλλά ούτε και αιμορραγικές εκδηλώσεις με πυρετό, σήψη ή σοκ (σηπτικό άγνωστης αιτιολογίας) και θάνατος άγνωστης αιτιολογίας.

makthes

Ψώρα και ανεμοβλογιά οι κύριες ασθένειες που εκδηλώθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου