Saturday, 4 May, 2024

«Δέσμευση του υπουργείου ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει περιοχή στη χώρα χωρίς πρόσφυγες»!

Στην ανακατανομή του χάρτη των προσφυγικών δομών στην Κεντρική Μακεδονία

αρχίζοντας από τα κέντρα της Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο τη διασπορά του προσφυγικού πληθυσμού ανά την επικράτεια, που αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών και σύσσωμης της αυτοδιοίκησης. Τη διαβεβαίωση μάλιστα ότι προχωρά σταδιακά ο αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων με την κατάργηση υπερκορεσμένων κέντρων και τη δημιουργία νέων με καλύτερες υποδομές έδωσε ο πρωθυπουργός στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι έναντι του περιφερειάρχη και των δημάρχων ότι θα αποσυμφορηθεί η Κεντρική Μακεδονία, που εδώ και δύο χρόνια σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης σκοπεύει να τηρήσει και τον αρχικό σχεδιασμό σχετικά με το κλείσιμο αρκετών κέντρων, όπου είναι άθλιες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, για την αναβάθμιση κάποιων άλλων, αλλά και για τη δημιουργία νέων σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, ετοιμάζονται μόνιμες κατοικίες για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο των Βασιλικών στη Θέρμη, με στόχο να προστατευτούν ενόψει του χειμώνα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε ανακοινώσει τους προηγούμενους μήνες ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα παραμείνει ως μόνιμη δομή για τη φιλοξενία προσφύγων.

Στόχος του υπουργείου, όπως είχε επισημάνει στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους στις αρχές Σεπτεμβρίου ο συντονιστής του προσφυγικού για τη Κεντρική Μακεδονία Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, είναι να προχωρήσει η διασπορά του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη τη χώρα και να υπάρχει στο μέλλον μια αυτόνομη κατοικία για κάθε οικογένεια προσφύγων. Ωστόσο το υπουργείο είχε αποφύγει τότε να ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των κέντρων στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ επισήμως είχε αναφέρει ότι αυτό θα γίνει άμεσα και η διαδικασία θα προχωρήσει μόλις δημιουργηθούν οι νέες μόνιμες δομές και αναβαθμιστούν οι υφιστάμενοι χώροι, που στην πλειονότητά τους είναι τελείως ακατάλληλοι. «Δέσμευση του υπουργείου είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει περιοχή στη χώρα που δεν θα υπάρχουν πρόσφυγες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρίδης.

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Βασιλικά στεγάζεται στις παλιές σιταποθήκες Κορδογιάννη στη στροφή Σουρωτής, το οποίο, σύμφωνα με εργαζόμενους, δεν εμφανίζει σήμερα τις πλέον κατάλληλες συνθήκες, ωστόσο βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δομές της Θεσσαλονίκης. Στο κτιριακό συγκρότημα του κτήματος Κορδογιάννη παραμένουν περίπου 800 πρόσφυγες, αριθμός πολύ μικρότερος σε σχέση με εκείνον του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, όταν ο πληθυσμός των προσφύγων υπολογιζόταν σε 1.300 άτομα. Όπως αναφέρουν οι 50 και πλέον εργαζόμενοι στο κέντρο, ο χώρος έχει αδειάσει σε σχέση με το συνωστισμό που παρατηρούνταν πριν από δυο μήνες και ότι η δυναμικότητά του μπορεί να είναι για 1.200 άτομα, όμως οι συνθήκες διαβίωσης θα ήταν οι ενδεδειγμένες μόνο για 600 – 800 άτομα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι προετοιμασίες που γίνονται αυτές τις ημέρες εντός του κέντρου και αφορούν την ισοπέδωση του χώρου και την εγκατάσταση των οικίσκων μόνιμης φιλοξενίας έχουν τέτοια αριθμητική πρόβλεψη. Σε ό,τι αφορά πάντως τη μείωση του αριθμού των προσφύγων στο εν λόγω κέντρο, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε εβδομάδα φεύγουν πολλοί για να μεταβούν στην Αθήνα,προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για την αίτηση ασύλου, αλλά και στο ότι κατάφεραν να ενταχθούν στο relocation (μετεγκατάσταση).

Με την ολοκλήρωση των υποδομών το κέντρο των Βασιλικών θα αποκτήσει άμεσα καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες, καθώς σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την τοποθέτηση προκάτ κατοικιών. Παράλληλα ο εργολάβος προχωρά και σε άλλα έργα, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία πάρκων, παιδικών χαρών, παιδικών σταθμών, γηπέδων, ιατρείων και χώρων παροχής προσχολικής αγωγής κ.ά.

Ποια κέντρα προγραμματίζεται να κλείσουν

Τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία που πρόκειται να κλείσουν σύμφωνα με το αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι:

– Καραμανλή στα βυρσοδεψεία Σίνδου

– Οι αποθήκες Ηλιάδη στο Καλοχώρι

– Η πρώην Frakaport στη Σίνδο, δίπλα στο βιολογικό

– Το βιομηχανικό κτίριο Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο

– Η Sinatex στο Καβαλάρι Λαγκαδά

– Το Βαγιοχώρι στο δήμο Βόλβης

– Το εργοστάσιο Αλεξύλ στο Δερβένι που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το Πάσχα, βάσει του συμβολαίου που έχει υπογραφεί και

– Τα δύο κέντρα προσφύγων σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς.

makthes

«Δέσμευση του υπουργείου ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει περιοχή στη χώρα χωρίς πρόσφυγες»!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου