Wednesday, 25 December, 2024

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα νέας εθνικής προδοσίας στην Κύπρο που κατήγγειλε ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς;

«Πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και ο πιο εύκολος δρόμος γι αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν

την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η ουσία είναι ο ορισμός του κυπριακού προβλήματος δηλαδή η κατοχή της βορείου Κύπρου από τον τουρκικό Στρατό. Εκτός κι αν κάποιοι με «λύση» εννοούν την παράδοση και εννοούν να παραμείνει ο τουρκικός Στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πούμε ευθέως» κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha!

Και το ερώτημα είναι: Ποιους καταγγέλλει ως προδότες του Ελληνισμού και ειδικότερα του κυπριακού Ελληνισμού ο Ν. Κοτζιάς; Γιατί εδώ πρόκειται περί κανονικής εθνικής προδοσίας, όσο ψύχραιμα και «ψυχρά» και αν αντιμετωπίσει κάποιος την υπόθεση.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι «πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, που ενοχλούνται από μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σήμερα καλύπτονται πίσω από την τάχα μη ορθή δική μου συμπεριφορά προκειμένου να καλύψουν το στόχο τους που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί.

Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού Στρατού»

«Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στη Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. «Εμείς επιμένουμε, ανέφερε, ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης».

Εξήγησε ότι σε κείμενό του για το Κυπριακό εξηγεί γιατί πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και προτείνει ένα σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και στην Ελλάδα, στο οποίο όμως δεν θα προβλέπονται παρεμβατικά δικαιώματα. «Εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα μετά το 1960 δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, είναι κατάλοιπα της αποικιοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν ένα τρίτο κράτος, όπως η Τουρκία να κατέχει τμήματα και εδάφη της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας επίσης και το γεγονός ότι η Τουρκία, ως υποψήφιο κράτος μέλος στην ΕΕ, είναι κρινόμενη από την Κύπρο.

Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμείχθηκε καθόλου στα πέντε στάδια της διαπραγμάτευσης και ότι ο ίδιος αρνήθηκε ακόμη και να εκφέρει την άποψή του στην κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με αυτά.«Η επίθεση που δέχτηκα δημόσια ξεκίνησε όταν εμείς αρνηθήκαμε να πάμε να συζητήσουμε στην Ελβετία το εδαφικό» εξήγησε και επιβεβαίωσε την διάθεση και πρόθεση της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητας για μία συμφωνία. Διότι αν υπάρχουν κοινές αντιλήψεις πρέπει να δουλέψουμε, να επεξεργαστούμε από κοινού, ώστε να πάμε με μία καλύτερη προϋπόθεση στην πολυμερή διάσκεψη που θα δώσει την οριστική λύση του Κυπριακού». «Εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία ότι αν πάμε σε μία πολυμερή συζήτηση χωρίς να έχουμε κάνει καμία ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία δεν θα βρούμε λύση και θα τιναχτεί στον αέρα η πολυμερής» είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι την στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι βρίσκεται «απόλυτα» στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει δήλωση του κ. Αναστασιάδη σχετικά με τις εγγυήσεις «που να είναι διαφορετική από αυτές του υπουργού Εξωτερικών και πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού της Ελλάδας». Αναφορικά με τη στάση της ΕΕ στο Κυπριακό σημείωσε ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα υποστηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση στις προσπάθειες που κάνει για λύση, αλλά εξήγησε ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ανησυχούν για τη δυνατότητα του βέτο που θα μπορεί να αποκτήσει έμμεσα η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων στη δομή της κυπριακής δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι ποιοι λειτουργούν στο εσωτερικό ως προδότες και επιθυμούν να παραμείνει ο τουρκικός Στρατός στην Κύπρο και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.

Εδώ δεν υπάρχουν «μεσαίες» απαντήσεις και δεν μπορούν να υπάρχουν αοριστίες.

Μίλησε για δυνάμεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό τους ξέρουμε ποιοι είναι και σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία, γιατί όλοι κοιτούν τα εθνικά τους συμφέροντα άσχετο αν αυτό είναι καταστροφικό για τα ελληνικά συμφέροντα και η θέση τους αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Thats’ the game. Στο εσωτερικό, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κατήγγειλε εθνική μειοδοσία και σύγχρονούς Εφιάλτες ο Ν. Κοτζιάς. Γνωρίζουμε ότι τήρησε εθνικά αξιοπρεπή στάση, αλλά πλέον οφείλει να πει ποιοι είναι αυτοί στο εσωτερικό της χώρας και της Κύπρου, που ήθελαν να προδοθεί για δεύτερη φορά η Κύπρος και να εκχωρηθεί ουσιαστικά στην Τουρκία με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και την διατήρηση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, δηλαδή της διατήρησης της νομικής δυνατότητάς της να εισβάλλει κατά το δοκούν στο νησί!

Γιατί η ψυχραιμία είναι καλή, αλλά καλύτερη είναι η αλήθεια και η αποκάλυψη των ενόχων…

του Γιάννη Πετρίδη

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα νέας εθνικής προδοσίας στην Κύπρο που κατήγγειλε ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου