Με την ομορφιά του, το γραφικό χωριό Θεοδωράκι Πέλλας, τον χειμώνα συναγωνίζεται προορισμούς πολυδιαφημισμενους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια!
Το κτηνοτροφικό χωριό του όρους Πάικο ξετυλίγει μια ομορφιά με την γκρίζα πέτρα τα γύρω βουνά, τις στρούγκες τα χειμαδιά την αυθεντική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική! Εύκολη πρόσβαση 16 Χλμ από την Αριδαία, ενώ outdoor 4×4 16 Χλμ μόλις και από τα μεγάλα Λιβάδια Πάικου Κιλκίς!
Info! Το χωριό Θεοδωράκι βρίσκεται στον νομό Πέλλας έχει περίπου 700 κατοίκους κτηνοτροφικό χωριό σε μεγάλο βαθμό, 470 μέτρα υψόμετρο, αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αναλήψεως του Σωτήρος στο κέντρο του χωριού 1800 μ.χ το συμμαχικό μονοπάτι της Αβράμιτσας μήκους 5 Χλμ σμιλευμένο σε πέτρα οδηγεί στα μεγάλα Λιβάδια Πάικου! Τις πηγές του χωριού με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το παλιό χωριό παπάσιο πάνω από το χωριό θεοδωράκι 6 Χλμ νοτιοανατολικά σε υψόμετρο 600 μέτρων!
Αυθεντική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, χειμαδιά, τσοπανοκαλυβα, το αμφιθέατρο του χωριού, το κιόσκι, το λαογραφικό Μουσείο, το μνημείο του αεροπόρου επισμηναγού Ιωάννη Τότσα, το μνημείο ηρώων στο κέντρο του χωριού, το φαράγγι του Μπουνάρ με το σπήλαιο, το φαράγγι βάραθρο τής Κλεισούρας, όπου κατά την Τουρκοκρατία ήταν το πρώτο Ζάλογγο τής Μακεδονίας! Το φρούριο του παλιού χωριού θεοδωράκι η διαδρομή προς τα μεγάλα Λιβάδια Πάικου Κιλκίς με τα δάση οξιάς!
Το φράγμα της Μάτιτσας και βρύσης, το δάσος γαβρου κουριατα, το δάσος γόνατου δρυός…
Αν το επισκεφθείτε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τυρί, τσίπουρο, κρασί, κρέατα, ψωμί, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, ντόπια προϊόντα.
Εκτός από την κτηνοτροφία, υπάρχουν ελαιώνες με ντόπιο λάδι μέλι φρούτα όπως δαμάσκηνα κεράσια σταφύλια! Από την Έδεσσα πρωτεύουσα του νομού απέχει 36 Χλμ (μέσω της Χρυσής) από τα Γιαννιτσά Πέλλας 37 Χλμ από την Αριδαία 16 Χλμ από τη Θεσσαλονίκη 87 Χλμ.
Το χωριό Θεοδωράκι αναφέρεται τον 14ο αιώνα φημιζόταν για τα πανηγύρια του, τα φεστιβάλ τυριού όπου έκανε για 20 χρόνια περίπου! Υπάρχουν πολλά πηγάδια γύρω από το χωριό και γούρνες! Ενώ έχει από τα παλαιότερα ήθη έθιμα αιώνων! Όπως οι κουδουναδες του χωριού κάθε παραμονές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς! Το κουρμπάνι που γίνεται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας κάθε του Αγίου Αθανασίου!
Γιάννης Παπαντωνίου