Σοβαρές και άμεσες μειώσεις φόρων εξήγγειλε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια έναρξης της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης
Πρόκειται για μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη και θα τεθούν σε ισχύ από τον φετινό Αύγουστο και όχι για το 2020, όπως ο κ.Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%:
30% για τις μικρές ιδιοκτησίες
20% για όλη τη μεσαία τάξη
10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία
2. Βελτιώνεται αμέσως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις
Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
Το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%.
Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.
Και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.
Επίσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το 2020 ότι:
Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.
«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας έτσι το στίγμα του πολιτικού πλαισίου που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.
«Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ακόμη και όσους είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα κυβέρνηση, «γιατί η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική» όπως θα πει.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κεντρική αποστολή της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φόρους και να φέρει νέες επενδύσεις. «Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη – ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία.
Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους.
Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο» υπογράμμισε.
Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την καθημερινότητα των πολιτών:
Υγεία: Άμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.
Παιδεία: Συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.
Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.
Τέλος στη γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.
Οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις – η άμεση παρέμβαση στην ΔΕΗ:
Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.
Οι αλλαγές στο κράτος:
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω ενός του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.
Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.
Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.
liberal.gr