Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος ακριβώς από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που άφησε πίσω της 102 θύματα, 58 εγκαυματίες και 25 στρέμματα αποκαΐδια
Το Newsbomb.gr από την πρώτη στιγμή, όπως και σήμερα, βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας και συνομιλεί με τους κατοίκους. Ποια είναι η εικόνα της περιοχής, πώς προχωρά η αποκατάσταση, πώς είναι η ζωή τους ένα χρόνο μετά;
Χρειάστηκαν λιγότερες από 12 ώρες για να συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα μας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική σκόρπισε τον θάνατο και κατέστρεψε τις ζωές και τις περιουσίες εκατοντάδων συμπολιτών μας.
Όταν ο χρόνος σταμάτησε…
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
Ώρα 12:03 μ.μ. Ξεσπάει πυρκαγιά στη θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα, και δίνεται εντολή σε πυροσβεστικές δυνάμεις να μεταβούν στην περιοχή. Μία ώρα αργότερα, η φωτιά λαμβάνει διαστάσεις και η Πυροσβεστική ζητά ενισχύσεις.
Ώρα 15:05 μ.μ. Εκκενώνονται οικισμοί (Γαλήνη, Πανόραμα 1 και 2) και δίνεται εντολή σε εναέρια μέσα να συνδράμουν στην κατάσβεση.
Ώρα 16:49 μ.μ. Η Πυροσβεστική ενημερώνεται για καπνό στην περιοχή Νταού Πεντέλης και αξιωματικός περιπολεί στην περιοχή επιβεβαιώνει τη νέα πυρκαγιά. Αμέσως δίνεται εντολή σε εναέρια και επίγεια μέσα να σπεύσουν στην περιοχή. Ωστόσο, το ένα από τα δύο ελικόπτερα δηλώνει αδυναμία απογείωσης λόγω των ανέμων.
Το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας
Ώρα 17:20 μ.μ. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τον Νέο Βουτζά. Δέκα λεπτά αργότερα κάτοικοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια στους. Κάποιοι απομακρύνονται μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος και υπόλοιποι εγκλωβίζονται στην περιοχή.
Ώρα 18:12 μ.μ. Το Κέντρο Επιχειρήσεων δίνει εντολή να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις, οι «βολές» τους όμως δεν βρίσκουν στόχο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και του καπνού.
Ώρα 18:22 μ.μ. Η «μάχη» στη λεωφόρο Μαραθώνος έχει χαθεί. Οι φλόγες περνούν από την οδό Κυανής Ακτής και κατευθύνονται προς το μικρό λιμάνι, στο Μάτι. Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος έχει διακοπεί μόνο για όσα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς το μέτωπο της πυρκαγιάς. Στον ασύρματο ακούγονται οι πρώτες αναφορές για τραυματίες.
Ώρα 18:40 μ.μ. Η φωτιά έχει φτάσει στη θάλασσα καίγοντας ακόμα και τα βρύα στα βράχια. Οι αναφορές για τραυματίες πυκνώνουν.
Ώρα 18:52 μ.μ. Εκδηλώνεται πυρκαγιά στη θέση Πανόραμα στον Κάλαμο.
Ώρα 20:00 μ.μ. Δεν υπάρχει εικόνα για νεκρούς. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας καταγράφει τους πρώτους έξι εγκαυματίες.
Πώς ξέσπασε και πώς εξελίχθηκε η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018
Ώρα 21:00 μ.μ. Το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν. Μάρτυρες καταγγέλλουν ότι χρειάστηκε να κολυμπήσουν ακόμα και για τέσσερις ώρες μέχρις ότου εντοπιστούν και διασωθούν.
Ώρα 23:00 μ.μ. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι μπορεί να είναι οι τραυματίες, οι διασωθέντες και οι αγνοούμενοι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει εσπευσμένα από το Μαυροβούνιο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη και κατευθύνεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στο Χαλάνδρι.
Ο Λόγος της Πέλλας το βράδυ της 23ης Ιουλίου, έγραψε για νεκρούς, όπως και ότι ήδη από το μεσημέρι είχαν αναχωρήσει πυροσβεστικά με δύναμη αντρών από την Πέλλα για αρωγή στην μεγάλη πυρκαγιά – δείτε εδώ και εδώ
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018
Ώρα 01:00 π.μ. Ομάδα πυροσβεστών φτάνει στο Κόκκινο Λιμανάκι και ερευνά τις οδούς Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Πανός. Εντοπίζονται τα πρώτα πτώματα. Τα περισσότερα είναι πλήρως απανθρακωμένα, σε τέτοιο βαθμό, που οι πυροσβέστες δυσκολεύονται να διακρίνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπινους σκελετούς.
Ώρα 02:00 π.μ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προχωρά σε επίσημη ενημέρωση και ανακοινώνει ότι έχουν ήδη εντοπιστεί 20 νεκροί. Το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας θα αποκαλυφθεί με το πρώτο φως της ημέρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τραγωδίας, από τους 74 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτούς χώρους, τα 33 θύματα κατέληξαν στη Λ. Ποσειδώνος, τα 31 στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 στο ίδιο οικόπεδο της Αργυράς Ακτής, 7 στο Νέο Βουτζά, 2 στο Λιμάνι της Ραφήνας, όπου είχαν μεταφερθεί εγκαυματίες, και ένα βρέφος 6 μηνών στο ασθενοφόρο προς το Νοσοκομείο Παίδων.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα ψυχικά τραύματα σε οικείους και επιζήσαντες αυτόπτες είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν.
Χιλιάδες κάτοικοι αποχώρησαν από την περιοχή μετά την ημέρα της τραγωδίας, εκατοντάδες σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί είτε επειδή καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε επειδή χρήζουν ευρείας αποκατάστασης. Στην περιοχή, ένα χρόνο μετά, παραμένουν στοιβαγμένα αποκαΐδια και κλαδιά δένδρων. Σε λίγα σπίτια έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του αμιάντου, οι οικοδομικές άδειες έχουν «κολλήσει», ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για τις ιδιαίτερες ιατρικές ανάγκες των κατοίκων που αποφάσισαν να μείνουν πίσω.
Ένας χρόνος μετά, οι πληγές που παραμένουν ανοιχτές
«Είμαστε όλοι άρρωστοι, δεν ασχολείται κανείς», λέει η Βαρβάρα Κασσελούρη μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr ένα χρόνο μετά την τραγωδία.
«Εδώ, στο λόφο Ζούγκλα, έχουμε μείνει οι μισοί. Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, παρότι που από την Πανός μέχρι και την 26η Ιουλίου μαζεύτηκαν 12 σάκοι, 12 πτώματα. Τους τραβάγανε και από άλλα σημεία οι Υπηρεσίες», λέει η καθηγήτρια Πληροφορικής, μόνιμη κάτοικος στο Μάτι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ).
Καμία καταληκτική ημερομηνία για τις κατεδαφίσεις, την απομάκρυνση αμιάντου, τη χορηγία αδειών αποκατάστασης δεν τηρήθηκε, λέει στην κάμερα του Newsbomb.gr.
«Σε αυτόν τον τόπο εδώ που κάηκαν και έλιωσαν άνθρωποι επάνω στους δρόμους δεν έχει περάσει μία φορά ένα πιεστικό να κάνει έναν καθαρισμό» και μας εξηγεί ότι οι κάτοικοι και μέλη της ΣΕΚΜΑ έχουν προχωρήσει σε διάφορες παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, αλλά ακόμα και ενόψει της «επετείου» δεν έγινε τίποτα.
Οι λίγες οικογένειες που έμεναν στην περιοχή ως επί το πλείστον δεν έχουν γυρίσει, μένουν είτε στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις είτε μένουν κάπου αλλού με την επιδότηση ενοικίου. Οι άδειες ανακατασκευής και κατασκευής έχουν «κολλήσει» και η επιδότηση ενοικίου τελειώνει σε έναν χρόνο, και όπως λέει η κ. Κασσελούρη, αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ).
«Είμαστε ψυχοσωματικά όλοι άρρωστοι και δεν έχουν το κουράγιο οι άνθρωποι να έρθουν στα εξοχικά τους να μαζέψουν τα καμένα… Είναι τόνοι από κλαδιά και από άλλα καμένα μέσα στις αυλές, κατεστραμμένες περιφράξεις. Δεν έχει και κουράγιο να έρθει ο άλλος να ασχοληθεί».
Η παρουσία του πρώην υπουργού Υποδομών στην περιοχή ήταν αισθητή μέχρι και τα Χριστούγεννα, παρόλα αυτά τα πράγματα δεν προχώρησαν, σύμφωνα με την κ. Κασσελούρη. «Αν αντιστοιχίσουμε τους ρυθμούς με τους οποίους έχουν γίνει τα πράγματα μέχρι τώρα, θέλουμε άλλα 10 χρόνια για να έρθει μια κανονικότητα στην περιοχή. Και ίσως να λέω και λίγα».
«Στις 31 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωνόντανε η απομάκρυνση των κλαδιών από το οικόπεδο Αντωνίου, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Συγκεντρώνονται εκεί τα κλαδιά και θρυμματίζονται», αναφέρει στο Newsbomb.gr και μας εξηγεί ότι και η ίδια αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες αναπνευστικά προβλήματα, που όπως τις εξήγησαν οι γιατροί οφείλονται στους ρύπους από τα αποκαΐδια που έχουν συσσωρευτεί στο οικόπεδο στην είσοδο από το Κόκκινο Λιμανάκι. «Ποιος ξέρει τι αναπνέουμε όταν φυσάνε νοτιάδες;», αναρωτιέται αγανακτισμένη.
Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ματιού σε συνεργασία με την κ. Κροκίδη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχουν ζητήσει επανειλημμένως να γίνουν μετρήσεις προκειμένου να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των κατοίκων, μας εξηγεί. Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ούτε αυτό, σύμφωνα με την κ. Κασσελούρη.
«Είμαστε όλοι άρρωστοι, δεν ασχολείται κανείς. Αν κάνετε μία βόλτα στο Μάτι και ρωτήσετε 10 ανθρώπους, οι 7 θα σας πουν “Πάω σε ψυχολόγο και παίρνω αντικαταθλιπτικά”. Και αυτό περνάει στα ψιλά. Άλλαξε η ζωή μας εκατό τις εκατό μέσα σε δύο ώρες;», λέει στην κάμερα του Newsbomb.gr εμφανώς φορτισμένη.
«Δεν έχει να καεί τίποτα εδώ, άμεσα, για τα επόμενα χρόνια», λέει. «Το απαράδεκτο είναι ότι φαίνεται να μην έγινε μάθημα αυτό το πάθημα σε κανέναν. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν έχει έρθει κανείς να επισκευάσει τον κρουνό που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι μου και δεν λειτούργησε ποτέ».
Μετά την τραγωδία, σύμφωνα με την κ. Κασσελούρη, οι κάτοικοι έμαθαν ότι από τους 49 κρουνούς που βρίσκονταν στον Δήμο Μαραθώνα οι 29 δεν λειτουργούσαν.
«Δεν έχει αλλάξει κάτι. Ένα χρόνο μετά από αυτό, πενήντα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, να καούνε ζωντανοί 102 άνθρωποι γιατί κανείς δεν έκανε τη δουλειά του;»
«Ας σταματήσουν τον χρόνο οι αρμόδιοι σε αυτή τη χώρα, ας πάρουν μία μεγάλη πολιτική απόφαση και να ξεκαθαρίσουνε τι είναι δάσος, τι είναι ρέμα, τι είναι αιγιαλός και να υποστούν τις συνέπειες όσοι παρανόμησαν και να τελειώσει μια για πάντα αυτό. Συνεχώς μπροστά μας θα το βρίσκουμε αυτό σε φυσικές καταστροφές», λέει η Βαρβάρα Κασσελλούρη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ματιού.
«Δεν ξεχνώ»
Τους 102 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς τίμησαν οι οικογένειες, οι φίλοι αλλά και εκατοντάδες κάτοικοι του Ματιού και του Νέου Βουτζά στο μνημόσυνο που τελέστηκε την περασμένη Κυριακή (21/07) στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου παρακολούθησαν τη Λειτουργία με δάκρυα στα μάτια, προσπαθώντας ακόμα να βρουν το κουράγιο για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Η τελετή ολοκληρώθηκε με δέηση στην Αργυρά Ακτή, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν σήμερα, Τρίτη (23/07), με τους πολίτες σε κάθε πληγείσα περιοχή να συγκεντρώνονται και περπατώντας στους δρόμους της φωτιάς να καταλήξουν στο λιμανάκι του Ματιού στις 8 μ.μ., όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.