Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ο μεγαλύτερος κυκλικός τάφος στον κόσμο ανοίγει ξανά τις πύλες του στη Ρώμη

Τις πύλες του θα ανοίξει ξανά, στις αρχές του 2021, έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία της Ρώμης.

Οι εργασίες συντήρησης στο Μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα Αυγούστου ολοκληρώθηκαν και οι αρχές ανακοίνωσαν το επικείμενο άνοιγμα. Ο Αύγουστος, ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο οποίος ανέλαβε μετά τον Ιούλιο Καίσαρα και έχτισε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο ως την Αίγυπτο, καυχώμενος στο κρεβάτι του θανάτου του ότι «βρήκα τη Ρώμη χτισμένη από τούβλα και σας παρέδωσα μία από μάρμαρο».
Αλλά όλα αυτά που έκανε ο αυτοκράτορας Αύγουστος για την Ρώμη, δεν ξεπληρώθηκαν όπως θα περίμενε, όταν πέθανε το 14 αι. μ.Χ. Ο τάφος του-ένα τεράστιο, κυκλικό μαυσωλείο, που ήταν το μεγαλύτερο στην πόλη όταν χτίστηκε-εγκαταλείφθηκε για αιώνες.
Με την οροφή του να έχει πέσει και τα κυπαρίσσια γύρω της, εδώ και πολύ καιρό απέχει πολύ από το προσεκτικά διατηρημένο Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Ο τάφος του, ένα τεράστιο, κυκλικό μαυσωλείο στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης, με διάμετρο 90 μέτρων και ύψος που ξεπερνά τα 45 μέτρα, είχε εγκαταλειφθεί για αιώνες μέχρι την έναρξη των εργασιών αποκατάστασής του, τη δεκαετία του ’50. Το κτίσμα βρίσκεται σε περίοπτη τοποθεσία δίπλα από τις όχθες του Τίβερη, τοποθεσία που το καθιστά ορατό από πολλαπλά σημεία της πόλης. Αν και σήμερα φαίνεται κατασκευασμένο από τούβλο, αρχικά, οι τοίχοι του ήταν καλυμμένοι με μάρμαρο τραβερτίνης, από το οποίο μόνο ίχνη έχουν μείνει σήμερα.

Στην πραγματικότητα, για πολλά από τα τελευταία 80 χρόνια, το μαυσωλείο ήταν κλειστό για το κοινό, με σύντομα ανοίγματα το 2000 για να γιορτάσει η Ρώμη το Ιωβηλαίο έτος της πόλης και το 2007 για αρχαιολογικές έρευνες, πριν ξανακλείσει. Τελικά, μετά από 13 χρόνια εργασιών, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό τον Μάρτιο του 2021. Το μαυσωλείο είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός τάφος στον κόσμο και κατασκευάστηκε το 28 π.Χ. κοντά στις όχθες του ποταμού Τίβερη για να στεγάσει τα λείψανα του Αυγούστου και των κληρονόμων του, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκρατόρων Τιβερίου, Καλιγούλα και Κλαυδίου. Ο Οκταβιανός Αύγουστος είχε διατάξει την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς τάφου του ήδη πριν από τον θάνατό του, και συγκεκριμένα το 28 π.Χ., μετά την νίκη του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στην ναυμαχία του Ακτίου. Κοντά στο κτίσμα βρίσκονται και άλλα μνημεία της εποχής και του έργου του Οκταβιανού Αυγούστου, όπως ο περιώνυμος Βωμός της Ειρήνης, που ανεγέρθηκε προς τιμήν του Αυγούστου έπειτα από την επιτυχημένη του στρατιωτική εκστρατεία στην Ισπανία και τη Γαλατία.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι, σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο χώρος θα ανοίξει στους τουρίστες την 1η Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο για όλους έως τις 21 Απριλίου, την ημέρα που σηματοδοτείται η ίδρυσή της πόλης, το 753 π.Χ. «Το να ξανανοίγουμε ένα μνημείο σαν αυτό είναι ένα σημάδι ελπίδας καθώς κοιτάζουμε με καλή πίστη στο μέλλον παρά τις αβεβαιότητες της πανδημίας. Πρέπει να εργαστούμε για το μέλλον και να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας », είπε. Κάποτε το Μαυσωλείο του Αυγούστου, το οποίο υπήρξε ένα από τα πιο υπέροχα κτίρια της πόλης, υπέστη πολλές αλλαγές μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εγινε οχυρωμένο κάστρο, στη συνέχεια κρεμαστός κήπος, καθώς και αμφιθέατρο για ταυρομαχίες, κονταρομαχίες και επιδείξεις πυροτεχνημάτων. Στις αρχές του περασμένου αιώνα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο θέατρο για συναυλίες και όπερες, προτού ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι διατάξει τη διάλυση του αμφιθέατρου καθώς προσπαθούσε να αποκαταστήσει τα ορόσημα της αρχαίας Ρώμης.

Το Μαυσωλείο του Αυγούστου ανοίγει ξανά τις πύλες του
Το ιστορικό αξιοθέατο άρχισε να μετατρέπεται σε ερείπια με την πάροδο των ετών, δέντρα μεγάλωναν μέσα από τους τοίχους, ενώ σκουπίδια γέμισαν τα μονοπάτια. Όλα αυτά έχουν καθαριστεί και η δομή έχει γίνει ασφαλής χάρη στα έργα αποκατάστασης, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Αύγουστος βοήθησε να μετατρέψει τη Ρώμη σε πόλη παγκόσμιας κλάσης με τα έργα υποδομής του. Η αρχική μαρμάρινη επένδυση που κοσμούσε τον τάφο του λεηλατήθηκε πριν από αιώνες και ένα άγαλμα που κάποτε υψώθηκε πάνω από το κτίριο έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στις προηγούμενες δόξες του χάρη στις περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας.

Φωτογραφίες: Shutterstock, ΑΡ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου