Tuesday, 30 April, 2024

H covid-19 έχει περιορίσει τα χειρουργεία – ΚΚΕ: Ασφυκτική η κατάσταση στα Νοσοκομεία

Δραματικές είναι οι στιγμές για τα νοσοκομεία της χώρας καθώς η έξαρση της πανδημίας και η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων περιορίζουν

στο ελάχιστο τα κρεβάτια των ΜΕΘ, τη διαθεσιμότητα των γιατρών και ικανότητα παροχής περίθαλψης σε ασθενείς.

Αυτά που έχουν γίνει γνωστά από την αρχή σχεδόν της επιδημίας, εδώ και έναν χρόνο και δυσχεραίνουν την κατάσταση στα νοσοκομεία, αλλά και την υγεία των ασθενών είναι ότι αναβάλλονται χειρουργεία, ραντεβού για εξετάσεις ακυρώνονται, περιστατικά που καταφθάνουν στα επείγοντα παραμένουν στους διαδρόμους και σχεδόν όλες οι κλίνες έχουν μετατραπεί σε covid.

Ο φόβος των ειδικών είναι μεγάλος. Αν δεν περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας, τα νοσοκομεία θα βυθιστούν στο χάος. Η εντολή στις διοικήσεις αναφέρει περικοπή των χειρουργείων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κατά 80%, σε σχέση με αυτά που γίνονταν.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα χρόνια περιστατικά, να μην μπαίνουν στα χειρουργεία, με τον κίνδυνο, αυτή η καθυστέρηση να μετατρέπει τα χρόνια σε επείγοντα περιστατικά, με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον. Στην Έδεσσα για παράδειγμα, μία κλινική ενώ έβαζε περίπου 15 περιστατικά στο χειρουργείο, τώρα βάζει μόλις 3!

Φυσικά έχουν μειωθεί και οι μέρες λειτουργίας των χειρουργείων, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι και βέβαια εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα επείγοντα περιστατικά.

Ωστόσο, αυτό που επισημάναμε και παραπάνω είναι σε ποια κατάσταση μπορούν να βρεθούν τα χρόνια περιστατικά, όταν πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή. Όπως μαθαίνουμε, δειλά-δειλά στη Θεσσαλονίκη γίνονται τα πρώτα βήματα στην ομαλή επάνοδο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει τέτοια εντολή. Οι γιατροί πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν και εδώ οι παράπλευρες απώλειες από τα μέτρα κατά του covid19!

Και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε σήμερα, για την ασφυκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής: «Η κυβέρνηση εκτός από το γενικότερο lockdown, έχει κηρύξει και lokcdown στα χειρουργεία, τις θεραπείες και τη νοσηλεία σοβαρών νοσημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο που τώρα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία covid, γεμίζουν με ράντζα και αδυνατούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της νοσηλείας ακόμα και ασθενών covid, την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα υγείας υπάρχουν νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό. Είναι ντροπή ο ιδιωτικός τομέας υγείας εν μέσω πανδημίας να θησαυρίζει!

Η κυβέρνηση εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές οξυμένες ανάγκες της πανδημίας, πριν να είναι αργά για τη ζωή συνανθρώπων μας. Δραματικές είναι οι στιγμές για τα νοσοκομεία της χώρας καθώς η έξαρση της πανδημίας και η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων περιορίζουν στο ελάχιστο τα κρεβάτια των ΜΕΘ, τη διαθεσιμότητα των γιατρών και ικανότητα παροχής περίθαλψης σε ασθενείς. Ήδη, την Τρίτη ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ που προσεβλήθησαν από κορονοϊό, άγγιξε για πρώτη φορά τους 102».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου