Με τη φράση «πιστεύω ότι το ποσοστό της πρώτης Κυριακής θα σας εκπλήξει ευχάριστα», την οποία σύμφωνα
με πληροφορίες είπε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο δημοσκοπικό έδαφος και η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιτύχει ένα ποσοστό που θα αποτελεί πρόκριμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική.
Όπως είπε στη δημόσια τοποθέτησή του, «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει». Πετώντας το καρφί του για τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόσθεσε ότι «σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό».
Η συζήτηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι φυσικό να περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από τις εκλογές, την τακτική της κυβέρνησης και τα διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί υπουργοί, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να τεθούν εξαρχής και με ένταση τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια οι πολιτικές διαφορές με την αντιπολίτευση. Το σκεπτικό αυτό προβλέπει τη διαμόρφωση μιας ατζέντας θεμάτων στα οποία η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και δημιουργούν διακριτό στίγμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η οικονομία, όπου μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές και αυξήθηκαν οι συντάξεις, η αμυντική θωράκιση της χώρας, το μεταναστευτικό με τη μείωση των ροών, η εξωτερική πολιτική και η ψηφιοποίηση του κράτους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναδειχθεί ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση των φόρων, ανοιχτά σύνορα και κρατισμό. Καταγράφηκε και η άποψη ότι η ένταση θα πρέπει να κορυφωθεί σταδιακά και τα πιο σκληρά διλήμματα να τεθούν στον δρόμο για τις δεύτερες εκλογές. Επίσης, από ορισμένους τέθηκε η ανάγκη να κλείσουν σύντομα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία ώστε να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο και να μην προκύψουν ανοιχτά ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και, βέβαια, η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει απρόοπτα κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας της. Οι δεύτερες εκλογές, παρότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί επισήμως, αναμένεται να διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.
24 Απριλίου κλείνει η Βουλή. Ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος
Το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Απριλίου, οπότε η Βουλή θα κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα, ενώ δεν αναμένεται να συνεδριάσει ξανά, καθώς τη Δευτέρα 24 Απριλίου θα διαλυθεί και θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Αυτό θα φέρει και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός κοινής αποδοχής που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ λόγω ασυμβίβαστου με την εκλογική νομοθεσία, διότι θα διεκδικήσει με σταυρό την εκλογή του στον Νομό Φθιώτιδας, θα αποχωρήσει από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Γιάννης Οικονόμου και θα αναλάβει καθήκοντα ο Άκης Σκέρτσος.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε την καμπάνια του με βίντεο που ανήρτησε ο κ. Μητσοτάκης στα social media. Στην πρώτη φάση της προεκλογικής εκστρατείας το μήνυμα συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά».
Ο πρωθυπουργός σημειώνει στην ανάρτησή του: «Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τους φόρους και την ανεργία. Να φέρουμε επενδύσεις. Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Να θωρακίσουμε την πατρίδα. Να κάνουμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Για μια Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή. Έτσι θα προχωρήσουμε. Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά».
Ενώ σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok εμφανίζεται στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και κάνει έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου την τετραετία που πέρασε, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση τήρησε τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της. Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι τις εκλογές «θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας». Βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του κράτους, πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα».
Πηγή: www.iefimerida.gr