Friday, 26 April, 2024

Άρης- ΠΑΟΚ: Γούστα και αυτοκτονία…

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον ΠΑΟΚ που δεν ήξερε τι έκανε στη Σόφια και πιθανόν πυροβόλησε τα πόδια του και τον Αρη που προκρίθηκε και έκανε τους φίλους του να ονειρεύονται.

Ο ΠΑΟΚ έχανε πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό του αγώνα, δέχτηκε και δεύτερο τέρμα με το καλημέρα και σοβαρή ευκαιρία στο ματς δεν έκανε, εκτός από μία κεφαλιά του Κάργα, απέναντι σε μία ομάδα που δεν είχε ούτε αλλαγές να κάνει…

Νομίζω αυτή η φράση λέει τα πάντα για την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Λέφσκι με 2-0, η οποία στα μάτια μου μοιάζει… μισός αποκλεισμός. Μακάρι η μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ να είναι τέτοια στη ρεβάνς που να νικήσει 3-0 και να προκριθεί, αλλά δυσκολεύομαι να δω το πώς. Δεν λέω ότι δεν γίνεται, λέω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και είναι δύσκολο, όχι μόνο για το σκορ (2-0), αλλά για την εικόνα του ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Λουτσέσκου σε σόκαρε με το πόσο κακή ήταν σε όλα.

Η ευθύνη σωστά είπε και ο ίδιος, βαραίνει κυρίως τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Δεν μπόρεσε να εμφανίσει μία ομάδα πνευματικά έτοιμη να παίξει ένα τόσο καθοριστικό ματς. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ σαν να μην είχαν καταλάβει πόσο καθοριστικό είναι αυτό το ματς. Η ΑΕΚ από ένα τέτοιο ματς πέρυσι κόντρα στην Βέλεζ, είδε όλη τη σεζόν της να διαλύεται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον ΠΑΟΚ γιατί στην Ελλάδα είμαστε και ήδη οι Κοτάρσκι, Κάργας, Κουαλιάτα και Ντάντας είναι για τα… σκουπίδια σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση στα social media. Τέσσερις παίκτες που μόλις έπαιξαν το πρώτο ημίχρονό τους ή το πρώτο ματς τους με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός την επόμενη εβδομάδα και φανταστείτε τι εσωστρέφεια θα προκύψει στον ΠΑΟΚ, ο οποίος πριν μερικούς μήνες έπαιζε προημιτελικό σε αυτή τη διοργάνωση…

Ο Λουτσέσκου και ο ΠΑΟΚ έχουν σοβαρά άλλοθι. Μπορείς βάσιμα να υποθέσεις ότι με Βιερίνια, Ολιβέιρα και Λύρατζη, η εικόνα του ΠΑΟΚ θα ήταν διαφορετική. Από την άλλη ο Λουτσέσκου μας είπε και μία ακόμη αλήθεια. Ότι η εμφάνιση αντικατοπτρίζει το καλοκαίρι που έζησε ο ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου ζητούσε την παραμονή του Κρέσπο, ακριβώς για το καλοκαίρι, μετά ας μετατρέπονταν στον τέταρτο κεντρικό αμυντικό της ομάδας, ζητούσε την έγκαιρη ανανέωση του Μπίσεσβαρ, ακριβώς για το καλοκαίρι και μετά ας ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ο Λουτσέσκου ήξερε ότι όσο λιγότερο άλλαζε την ομάδα το καλοκαίρι, τόσο περισσότερες θα ήταν οι πιθανότητες να τα καταφέρει.

Τελικά ο Κρέσπο δεν έμεινε, ο Μπίσεσβαρ για 50 και 100 χιλιάδες ευρώ διαφορά δεν ανανέωνε και έχασε όλη την προετοιμασία και ήρθαν και οι στραβές με Βιειρίνια και Ολιβέιρα και ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να παίζει το πρώτο ματς της χρονιάς σχεδόν χωρίς όλες τις σταθερές του, πλην του Αουγκούστο και του Ζίφκοβιτς. Δεν είχε καν τον Κούρτις, διότι όπως μας είπε ο Λουτσέσκου ο σχεδιασμός του καλοκαιριού γέννησε ένα ακόμη πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τον Σλοβένο, ο οποίος προφανώς είτε θέλει να φύγει, είτε θέλει ο ΠΑΟΚ να του δώσει συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας και είναι εμφανώς στραβωμένος και εκτός κλίματος.

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ πυροβόλησε τα πόδια του και κάπως έτσι ελπίζει σε μία υπέρβαση καλοκαιριάτικα, διότι στα χαρτιά ήταν φαβορί για την πρόκριση και τελικά κατάφερε να κυνηγά μία υπέρβαση…

Λίγο αργότερα ο Αρης τίναζε την μπάνκα της αισιοδοξίας στον αέρα. Διέλυσε με 5-1 την Γκόμελ και προκρίθηκε ήδη στην επόμενη φάση όπου τον περιμένει (νίκησε 3-0 εκτός έδρας στο πρώτο ματς) η Μακάμπι του Βλάνταν Ιβιτς. Καλό θα είναι η μπάλα να μείνει χαμηλά στον Αρη για διάφορους λόγους. Πρώτον γιατί με εξαίρεση το γκολ που δέχτηκε, όλα στο ματς του πήγαν πρίμα. Δύο γκολ με απευθείας εκτελέσεις φάουλ, δεν συμβαίνει και κάθε μέρα. Η αλήθεια είναι ότι ο Αρης μας έδειξε σπουδαία πράγματα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Αλλά θα έλεγα ότι ακόμη θέλει πολύ δουλειά και κυρίως να χαμηλώσουν οι προσδοκίες γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς.

Προφανώς και έχει φορ και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Δεν είναι τα δύο γκολ που έβαλε ο Γκρέι ( ένα με πέναλτι και ένα… σπρωχτό), είναι οι κινήσεις του μέσα στο γήπεδο. Το παιδί είναι φορ, παίζει ως τέτοιο, κινείται ως τέτοιο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για την ομάδα.

Ο Πάλμα μας είχε δείξει από πέρυσι τα καλά στοιχεία που έχει και στο ματς με τη Γκόμελ ήταν απολαυστικός, ενώ επίσης είναι αλήθεια ότι η ποιότητα ορισμένων παικτών που ήρθαν το καλοκαίρι είναι επίσης εμφανέστατη.

Ο Αρης έχει ακόμη πράγματα να περιμένει από μεταγραφές που έχουν γίνει και δεν έχουν παίξει, αλλά και από μεταγραφές που θα γίνουν. Από την άλλη οφείλω να πω ότι σε αυτό το ματς με την Γκόμελ είδα και κάτι ανησυχητικό. Μία ομάδα που πήρε πάρα πολλά ρίσκα και έπαιξε ένα κάτι σαν 4-2-4. Ελπίζω αυτό να ήταν το σχέδιο για αυτό το ματς και όχι το γενικό σχέδιο. Κόντρα στην Μακάμπι με τόσο επιθετική διάθεση, τόσο ψηλά την άμυνα και τέτοια πίεση, νομίζω ότι ο Αρης θα κινδυνεύσει αδιανόητα. Εχω γράψει πολλές φορές ότι οι ομάδες τα προκριματικά του καλοκαιριού δεν τα κερδίζουν με μπαλάρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλά με προσοχή και συγκέντρωση. Αν ο Αρης έβγαλε γούστα επειδή μύρισε αίμα, πολύ καλά έκανε και το χάρηκαν και οι οπαδοί του και όσοι είδαμε το ματς. Αν όμως ο Μπούργος έχει αποφασίσει να παίξει με αυτόν τον τρόπο τα προκριματικά οφείλω να πω εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, ότι είναι μία επιλογή με μεγάλο ρίσκο και χωρίς λόγο. Ο Αρης την έχει πλέον την ποιότητα για να σκοράρει και θα το κάνει και κόντρα στην Μακάμπι.

Οφείλει να βρει και τον τρόπο να είναι συμπαγής και συγκεντρωμένος. Διότι οι Λευκορώσοι δεν ήξεραν τι να κάνουν με τα στρέμματα τόπο που τους άφηνε ο Αρης και τους κενούς χώρους στην μεσαία γραμμή και την άμυνά του, αλλά η Μακάμπι σίγουρα θα ξέρει…

Gazzetta

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου