Saturday, 27 April, 2024

Αυστραλιανό Όπεν: Φαβορί ο Τζόκοβιτς, ψηλά και ο Τσιτσιπάς

Το Αυστραλιανό Όπεν ανοίγει παραδοσιακά την αυλαία της κάθε σεζόν στο παγκόσμιο τένις. Έτσι και το 2021, το πρώτο Γκραν Σλαμ

της σεζόν θα διεξαχθεί στη Μελβούρνη, από τις 8 ως τις 21 Φεβρουαρίου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε τους κορυφαίους τενίστες στον πλανήτη, ανάμεσα στους οποίους δικαίως συγκαταλέγεται και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Αλλά επίσης μας δίνει και σημαντικές ευκαιρίες για να παίξουμε στοίχημα τένις.

Στο μεγάλο τουρνουά πάνω στις πλαστικές επιφάνειες του «Μέλμπουρν Παρκ» δεν θα είναι φέτος παρών ο Ρότζερ Φέντερερ, έξι φορές νικητής της διοργάνωσης. Ο 39χρονος Ελβετός δεν έχει αγωνιστεί εδώ και ένα χρόνο, αφού υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση στο γόνατο και η ανάρρωσή του έχει καθυστερήσει, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε. Τελευταία του συμμετοχή σε αγώνες ήταν στο περσινό Αυστραλιανό Οπεν, όταν είχε φτάσει ως τα ημιτελικά.

Δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Οπεν Αυστραλίας 2021. Ο 33χρονος Σέρβος είναι ο πολυνίκης του θεσμού, με οκτώ κατακτήσεις και θέλει να προσθέσει άλλη μία στη συλλογή του. Το Νούμερο 1 στην κατάταξη της ATP έχει άλλωστε βάλει στόχο για φέτος να γίνει ο πρώτος άντρας και ο δεύτερος τενίστας μετά τη Στέφι Γκραφ το 1988, που πετυχαίνει το Γκόλντεν Σλαμ (κατάκτηση των τεσσάρων μεγάλων τουρνουά και του χρυσού στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μία χρονιά). Στην Αυστραλία η απόδοσή του είναι στο 2.15.

Ντόμινικ Τιμ, Ντανίλ Μεντβέντεφ και Ράφα Ναδάλ μοιράζονται τη θέση του δεύτερου φαβορί με απόδοση στο 6.25. Πίσω τους ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Έλληνας πρωταθλητής έχει ως κορυφαία επίδοση στην Αυστραλία τον ημιτελικό του 2019, όμως πλέον είναι πιο ώριμος από ποτέ. Η απόδοσή του στη Μελβούρνη είναι στο 13.50, ενώ στα μακροχρόνια στοιχήματα, πληρώνει 3.40 αν κατακτήσει ένα τουλάχιστον Γκραν Σλαμ μέσα στο 2021. Στις γυναίκες δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Η Ναόμι Οζάκα, νικήτρια του 2019, παίζει στο 8.00 και είναι οριακά το πρώτο φαβορί. Η αθλήτρια από την Ιαπωνία είναι το νούμερο 3 στον κόσμο, όμως έχασε αρκετά τουρνουά το 2020 και θεωρητικά θα μπορούσε να είναι με άνεση στην κορυφή της λίστας.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το πραγματικό νούμερο 1 στην κατάταξη, την Ασλι Μπάρτι. H 26χρονη τενίστρια θέλει να γίνει η πρώτη Αυστραλέζα που κατακτά το τουρνουά της πατρίδας της από το 1978 και τον αναπάντεχο τότε θρίαμβο της Κρις Ο’Νιλ. Οι στοιχηματικές τη θεωρούν ως το δεύτερο φαβορί με 9.25. Στο 9.50 η Σερίνα Ουίλιαμς η οποία μετρά πλέον τέσσερα χρόνια χωρίς τίτλο σε Γκραν Σλαμ (από την Αυστραλία το 2017). Πιο χαμηλά στις αποδόσεις η περσινή νικήτρια του Αυστραλιανού Οπεν, Σοφία Κένιν (12.00) και η φιναλίστ Γκάμπι Μουγκουρούθα (13.50). Όσο για τη Μαρία Σάκκαρη, η απόδοσή της βρίσκεται στο 51.00.

Το αυστραλιανό όπεν θα μοιράσει φέτος στους νικητές πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια, διατηρώντας ουσιαστικά το ίδιο prize pool με πέρσι, παρά τις απώλειες του παγκόσμιου τένις λόγω της πανδημίας. Οι νικητές σε Άνδρες και Γυναίκες θα πάρουν 4.500.000 δολάρια, ενώ οι φιναλίστ θα αρκεστούν σε 2.500.000 δολάρια. Όσοι φτάσουν στον ημιτελικό θα πάρουν από 1.250.000 δολάρια, ενώ οι καλύτεροι οκτώ θα… συμβιβαστούν με 650.000 δολάρια.

Πάντως ακόμα και οι πρόωρα αποκλεισμένοι δεν θα μείνουν με άδεια χέρια, αφού ο αποκλεισμός στον πρώτο γύρο χαρίζει 50.000 δολάρια, στον δεύτερο 85.000 δολάρια, στον τρίτο 165.000 δολάρια και στον τέταρτο 325.000 δολάρια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου