Friday, 26 April, 2024

Ελλάδα-Ιταλία 85-81

Ελλαδάρα ομαδάρα κλείδωσε την πρωτιά στο Μιλάνο (81-85) με νέα όργια του Γιάννη και εκπληκτικό Ντόρσει

πάει καρφί για τα μετάλλια με τέτοιες εμφανίσεις!

Η «γαλανόλευκη» νίκησε την καλοστημένη Ιταλία στο Μιλάνο (85-81) και απέδειξε πως μπορεί να βγάζει… άσους από το μανίκι της. Κι αυτό γιατί ο ομοσπονδιακός τεχνικός έβγαλε διαφορετικούς παίκτες με μεγάλο ρόλο στο προσκήνιο και κράτησε την «επίσημη αγαπημένη» σε θέση οδηγού για 40′, απέναντι σε μια ομάδα με κορμιά, σουτέρ και ένα γεμάτο γήπεδο στο πλευρό της.

Η Ελλάδα δεν είχε ξανά στη διάθεσή της τον Κώστα Αντετοκούνμπο, είδε τον Γιώργο Παπαγιάννη να γυρίζει για λίγα λεπτά και κλήθηκε να παίξει απέναντι σε μια δυνατή ομάδα. Όμως, έκανε αυτό που μαθαίνει να κάνει με συνέπεια: κέρδισε και χαμογέλασε στο τέλος. Μάλιστα, ουδέποτε έχασε το προβάδισμα στο σκορ, από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο, ενώ βρήκε 24π. στο «ανοιχτό γήπεδο» που τείνει να γίνει η αγαπημένη της συνήθεια.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ξανά μυθικός (25π., 11ρ., 3ασ., 3κλ.), ο Τάιλερ Ντόρσεϊ… βομβάρδιζε το ιταλικό καλάθι (23π. με 6/10 τρίποντα), ενώ ο Δημήτρης Αγραβάνης ήταν εκεί όταν χρειάστηκε (13π., 5ρ.). Σε σχέση με το παιχνίδι με την Κροατία, περισσότεροι Έλληνες διεθνές έκαναν step up και βοήθησαν να έρθει το 2-0, που στέλνει τη «γαλανόλευκη»… καρφί στο Βερολίνο ως πρώτη από τον όμιλό της.

Με κεκτημένη ταχύτητα ο Γιάννης και ο Ντόρσεϊ έδωσαν το… σύνθημα

Το παιχνίδι είχε μεγάλη ένταση από τα πρώτα λεπτά, τρομερή ατμόσφαιρα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη θέση «5» με δύο ή και τρεις Ιταλούς «πάνω» του. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε τον έλεγχο τον ριμπάουντ, αλλά μετρούσε 1/5 3π. στα πρώτα λεπτά (9-7 στο 5′), με το μακρινό σουτ του «Greek Freak» σε εκείνο το σημείο να της δίνει ώθηση. Με ένα 7-0 η πολύ συγκεντρωμένη Εθνική «άγγιξε» διψήφιες διαφορές (16-7 στο 7′), με τον Γιώργο Παπαγιάννη να παίρνει στη συνέχεια θέση στο παρκέ. Στην αντίπερα όχθη, ο Σιμόνε Φοντέκιο μετρούσε 2/8 σουτ, όμως έκανε σημαντικές δουλειές (3ασ., 2κλ.) και βοήθησε τους «ατζούρι» (23-17 στο 10′). Πάντως, ήταν φανερό πως στο δεκάλεπτο οι αλλαγές στην άμυνα της Ελλάδας μπέρδευαν τους γηπεδούχους, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να μοιάζει ασταμάτητος και πάλι επιθετικά (9π. με 3/4 3π.).

Άμυνα αλλαγών και «γαλανόλευκος» έλεγχος απέναντι σε μια σκληρή αντίπαλο

Ο Δημήτρης Αγραβάνης ήταν χρήσιμος με ριμπάουντ, ενέργεια στην άμυνα και ένα τρίποντο (31-22 στο 13′), την ώρα που ο Γ. Αντετοκούνμπο δεν είχε αντίπαλο στο παρκέ (13π., 6ρ., 2ασ.) για να έρθει μια διψήφια απόσταση για τη… φορτσάτη «γαλανόλευκη» (37-25 στο 15′). Ο Τζιανμάρκο Ποτσέσκο έκανε συνέχεια νοήματα στην εξέδρα να ξεσηκωθεί και η σκληρή ομάδα του μάζεψε κάπως τη διαφορά (39-34 στο 17′ με σκορ από τους Τζίτζι Ντατόμε και Ακίλε Πολονάρα). Παράλληλα, κομβική ήταν η παρουσία και του Νικολό Μέλι, όταν ο Γιάννης ήταν στον πάγκο για να ξεκουραστεί. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να τονίσουμε πως ο Ιτούδης δοκίμασε πολύ το σχήμα με τους δύο «Παπ» μαζί στο παρκέ, με τον Ιωάννη να ξεκινάει από το «2» και να φτάνει μέχρι το «4», δίνοντας ευελιξία στα μαρκαρίσματα δίπλα στον ψύχραιμο αρχηγό της ομάδας. Παρά τις προσπάθειες των γηπεδούχων η Ελλάδα δεν έχασε τον έλεγχο και «έκλεισε» το ημίχρονο στο +7 (13π. ο Ντόρσεϊ με 4/7 τρίποντα).

Το τρίλεπτο της second unit δικαίωσε στον μέγιστο βαθμό τον Ιτούδη

Στο 23ο λεπτό ο Νικ Καλάθης έτρεξε τον αιφνιδιασμό και βρήκε τον ελεύθερο Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος δεν σούταρε, αλλά «έσπασε» την μπάλα με έξτρα πάσα στον Κώστα Παπανικολάου. Ο αρχηγός «έγραψε» το 55-45 σε μια φάση που πανηγυρίστηκε και έμοιαζε να είναι βγαλμένη από το πινακάκι του ομοσπονδιακού τεχνικού. Μάλιστα, η Ελλάδα έφτασε στο +14 για πρώτη φορά (59-45), αλλά όπως και με την Κροατία δεν «καθάρισε» το παιχνίδι. Με δύο τρίποντα ο Φοντέκιο θέλησε να γυρίσει το μομέντουμ (59-51 στο 26′) και λίγο αργότερα η «βόμβα» του Ακίλε Πολονάρα πανηγυρίστηκε σαν… γκολ από τον κόσμο στις εξέδρες (59-54 στο 27′). Ο Ιτούδης δοκίμασε μια πεντάδα που λόγω των τραυματισμών δεν είχε ξαναπαίξει μαζί (Σλούκας, Λαρεντζάκης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Παπαγιάννης) και οι παίκτες του τον δικαίωσαν σε χρόνο dt: τρίποντο Αγραβάνη, κλέψιμο Λαρεντζάκη, τρίποντο Σλούκα, κλέψιμο και κάρφωμα Αγραβάνη, τρίποντο Λαρεντζάκη και +15 (71-56). Αυτό το τρίλεπτο ήταν το turning point στο σερί που προσπαθούσε να «χτίσει» η Ιταλία, με την «επίσημη αγαπημένη» να βγάζει χαρακτήρα και να ολοκληρώνει την 3η περίοδο στο +14 (71-57).

Με υπογραφή Ντόρσεϊ

Οι παίκτες του Ποτσέσκο επέμεναν στα μακρινά σουτ, καθώς δεν μπορούσαν να μπουν στη ρακέτα παρουσία του Γιάννη. Από την μεριά του, ο Λαρεντζάκης με «βουτιές» στο παρκέ κέρδιζε με το σπαθί του τα λεπτά που του δίνονταν και ύστερα από ένα τετράλεπτο «μπλοκάρισμα» ο Αγραβάνης… βομβάρδισε για το 75-60 (34′). Οι «ατζούρι», όμως, βρήκαν διαδοχικά σουτ με τους Τονούτ – Σπίσου για να «ροκανίσουν» την απόσταση (78-71 στο 37′). Ο ξεκούραστος Τάιλερ Ντόρσεϊ θέλησε να… βάλει την υπογραφή του (81-71 στο 38′), αλλά ο Σιμόνε Φοντέκιο δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με ένα τρίποντο και 3/3 βολές ο νέος σουτέρ των Γιούτα Τζαζ σήκωσε όλο το γήπεδο στο πόδι και έφερε την Ιταλία στο -4 (81-77, 38:20). Εκεί, λοιπόν, ο Ντόρσεϊ πράγματι έβαλε την υπογραφή του με το 6ο τρίποντο στη βραδιά (84-77 στο 39′). Ο «καυτός» Φοντέκιο μείωσε σε 84-79 και μετά το λάθος του Γιάννη έκανε το 84-81 με 35” στο ρολόι. Μετά το τάιμ άουτ του Ιτούδη ο Ντόρσεϊ έπαιξε με τον χρόνο με τον Καλάθη να αστοχεί σε ελεύθερο τρίποντο και το ματς να… παίζεται. Η Ελλάδα δεν έκανε φάουλ, οι Φοντέκιο – Τονούτ αστόχησαν σε διαδοχικά τρίποντα και κάπου εκεί όλα τελείωσαν, με τη «γαλανόλευκη» να «σφραγίζει» την νίκη (85-81).

Τα Δεκάλεπτα: 23-17, 47-40, 71-57, 85-81.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου