Sunday, 28 April, 2024

Ιρλανδία-Ελλάδα 0-2: Υγιεινός περίπατος στο Δουβλίνο και πάει “τελικό” με Ολλανδία!

Στόχος επετεύχθη για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που στην πλέον ώριμη εμφάνισή του παρουσιάστηκε κραταιό στο “Aviva Stadium” και με γκολ των Γιακουμάκη (20΄), Μασούρα (45+4′) πήρε σπουδαίο διπλό κρατώντας την Ελλάδα ζωντανή στο παιχνίδι της πρόκρισης!
Η Εθνική στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, εμφανίστηκε απόλυτα “διαβασμένη” για έναν τέτοιο αγώνα και με υποδειγματική τακτική συμπεριφορά επικράτησε 2-0 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, την άφησε εκτός συνέχειας και την προσεχή Δευτέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια υποδέχεται την Ολλανδία, που ηττήθηκε εντός από τη Γαλλία και με αγώνα λιγότερο υπολείπεται της Ελλάδας τρεις βαθμούς!
Τα πλάνα των προπονητών
Ο Γκουστάβο Πογιέτ δεν είχε στη διάθεσή του τον Χατζηδιάκο επιλέγοντας ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Μαυροπάνο-Ρέτσο στο 4-3-3. Έβαλε τον Μάνταλο σε ρόλο οργανωτή, δίπλα στον κόφτη Κουρμπέλη και πίσω από την τριπλέτα των Μασούρα, Γιακουμάκη, Πέλκα και με υποστηρικτό ρόλο τον Μπακασέτα.
Η πίεση που έχει ο Στίβεν Κένι τον οδήγησε σε αλλαγή σχηματισμού. Από το σύνηθες 3-4-3 σε 4-2-3-1 και με σαφή οδηγία αφενός για την αμυντική γραμμή να είναι ψηλά, κοντά στη μεσαία του γηπέδου, όπως επίσης οι αμυντικοί να ψάχνουν με λόμπες τον Ογκμπένε στην πλάτη της ελληνικής άμυνας.
Στο κατάμεστο «Aviva Stadium», με παρουσία και Ελλήνων φίλων του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και με την παρουσία του προέδρου της Ιρλανδίας Μάικλ Ο’ Χίγκινς, οι Ιρλανδοί ακολούθησαν την… πεπατημένη και μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι, όπως είχαν κάνει και κόντρα σε Γαλλία και Ολλανδία.
Πολύ νωρίς, πριν καλά-καλά συμπληρωθούν τέσσερα λεπτά αγώνα, κατέγραψε δύο σημαντικές ευκαιρίες με τον Ογκμπένε να βρίσκει τον Σμόλμποουν στην περιοχή εκείνος να εκτελεί ανενόχλητος από πλεονεκτική θέση και τον Βλαχοδήμο να του λέει «όχι». Και στο επόμενο λεπτό ο Φέργκιουσαν έπιασε το σουτ με το αριστερό από τις παρυφές της περιοχής με την μπάλα να σταματάει στη δεξιά δοκό της εστίας του Έλληνα πορτιέρε…
Αλλά τρία λεπτά μετά τα δεδομένα άλλαξαν. Μετά από εξαιρετική κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας πήρε ο Τσιμίκας, έβγαλε υποδειγματική σέντρα στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής εκεί όπου ο Γιακουμάκης πάτησε δυνατά, σηκώθηκε ψηλά και με καρφωτή κεφαλιά δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον Μπαζούνου για το 0-1!
Γιακουμάκης-Πέλκας
Παρά τη χαμηλή θερμοκρασία των εννιά βαθμών Κελσίου, η… ψυχρολουσία αποδείχθηκε καταλυτική για τη συνέχεια. Σωστές αποστάσεις, αντίστοιχες τοποθετήσεις και έγκαιρες αλληλοκαλύψεις έβαλαν την Εθνική σε θέση οδηγού. Στο 33΄ και πάλι ο Μπακασέτας δοκίμασε το πόδι του από θέση εκτός περιοχής η μπάλα όμως πήγε πάνω στον Ιρλανδό πορτιέρε.
Και στο 37’ κατόπιν-άλλης μίας- υποδειγματικής ανάπτυξης της Εθνικής η μπάλα έφτασε στον Πέλκα που μπήκε στην αντίπαλο περιοχή από αριστερά, πλάσαρε από πλεονεκτική θέση με τον Μπαζούνου να διώχνει σε κόρνερ.
Οι Ιρλανδοί προσπάθησαν να βγάλουν μια τελευταία αντίδραση πριν από την ανάπαυλα, κάθε γέμισμα όμως έβρισκε τον πανταχού παρόντα Μαυροπάνο, ενώ όποτε χρειάστηκε ο Βλαχοδήμος ήταν εκεί. Ανέβηκαν μαζικά οι γηπεδούχοι και το… πλήρωσαν, όταν από κλέψιμο του Πέλκα ο Μάνταλος βρήκε εξαιρετικά τον Γιακουμάκη, εκείνος έβηαλε τη σέντρα από αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Πέλκα, η πάσα στον σωστό χρόνο στον Μασούρα που με πλασέ έκανε το 0-2!
Έδωσε χώρους, «πάγωσε» τον ρυθμό και «κλείδωσε» τη νίκη
Με μοναδική διαφοροποίηση την είσοδο του Μάνινγκ αντί του Κόλινς, οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο έχοντας μάθει η μία την άλλην από το πρώτο 45λεπτο. Ο Γκουστάβο Πογιιέτ, με την αρωγή και του προβαδίσματος στο σκορ διόρθωσε τα θέματα που υπήρχαν στις πτέρυγες και ειδικά από την πλευρά του Τσιμίκα με τις βοήθειες που έδιναν πλέον τόσο ο Μάνταλος όσο και ο Πέλκας.
Ταυτόχρονα δόθηκε χώρος στους Ιρλανδούς που ήταν αναμενόμενο πως θα πίεζαν ζητώντας προσοχή στα κλεψίματα και στις συνθήκες μετάβασης από την περιοχή του Βλαχοδήμου σ’ αυτήν του Μπαζούνου. Ο… οδηγός του πρώτου μέρους με τις έγκαιρες αλληλοκαλύψεις, τις αντίστοιχες αποστάσεις, το σωστό τάιμινγκ και υπεράνω όλων το «καθαρό» μυαλό λειτούργησαν καταλυτικά.
Πλέον με ακόμη περισσότερους χώρους από τη μαζική προώθηση των Ιρλανδών, η Ελλάδα ήταν αυτήν που απείλησε πρώτη και πάλι με τον Πέλκα όταν στο 53’ από πλεονεκτική θέση -και πάλι-από αριστερά πλάσαρε-μόλις- άουτ! Την ίδια στιγμή η έλλειψη ποιότητας και δημιουργίας κρατούσε καθηλωμένη την Ιρλανδία.
Τα γεμίσματα ήταν εύκολη λεία για τον Μαυροπάνο ενώ-σχεδόν-κανένα από τα σουτ που επιχειρήθηκαν εκτός περιοχής δεν ανησύχησε τον Βλαχοδήμο.
Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα μπήκε σε εφαρμογή η διαχείριση με τους Μπουχαλάκη-Χατζηγιοβάνη ν’ αντικαθιστούν τους Κουρμπέλη-Πέλκα αντίστοιχα, κίνηση που έφερε τον Μασούρα αριστερά. Στο 67’ ήταν ο Χατζηγιοβάνης που απείλησε με σουτ εντός περιοχής με την μπάλα να σταματά σε αντίπαλα σώματα, λίγο πριν ο Ιωαννίδης πάρει τη θέση του Γιακουμάκη.
Τέσσερα λεπτά ο επιθετικός του Παναθηναϊκού δέχθηκε τη σέντρα του Χατζηγιοβάνη και απείλησε με κεφαλιά που πέρασε λίγο άουτ!
Η Ιρλανδία επανεμφανίστηκε στο 82’ με διπλή ευκαιρία. Αρχικά τον Βλαχοδήμο να διώχνει με το πόδι πάνω στη γραμμή την καρφωτή κεφαλιά του Ντόχερτι και στο ίδιο λεπτό, δυνατό συρτό σουτ του Ρόμπινσον η μπάλα πέρασε λίγο έξω από τη δεξιά δοκό της ελληνικής εστίας.
Τον επίλογο έγραψε ο Ουρουγουανός τεχνικός, περνώντας στο ματς τους Κουλιεράκη-Σιώπη αντί των Μασούρα-Μπακασέτα αλλάζοντας το 4-3-3 σε 5-4-1 και βάζοντας τίτλους τέλος σε μια σπουδαία βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Διαιτητής Γκλεν Νάιμπεργκ (Σουηδία)
Βοηθοί Μάχμοντ Μπεϊγκί (Σουηδία), Αντρέας Σέντερκβιστ (Σουηδία)
Τέταρτος Αντάμ Λάντεμπεκ (Σουηδία)
VAR Τόμας Κβιατκόφσκι (Πολωνία)
Οι συνθέσεις
ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Στ. Κένι) (4-2-3-1): Μπαζούνου, Ν. Κόλινς, Ντάφι, Σκέιλς, Ντόχερτι, Μπράουνι (70′ Τζόνστον), Κάλεν, Ογκμπένε (85′ Ίνταχ), Σμόλμποουν (70′ Ρόμπινσον), Νάιτ και Φέργκιουσον.
ΕΛΛΑΔΑ (Γκ. Πογιέτ) (4-3-3): Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Ρέτσος, Μαυροπάνος, Ρότα, Μάνταλος, Κουρμπέλης (64′ λ.τρ. Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (87′ Σιώπης), Πέλκας (64′ Χατζηγιοβάννης), Μασούρας (87′ Κουλιεράκης) και Γιακουμάκης (70′ Ιωαννίδης).
Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής (13/10)
Ιρλανδία-Ελλάδα 0-2
Ολλανδία-Γαλλία 1-2
Η βαθμολογία
Γαλλία 6 αγ. 18 13-1
Ελλάδα 6 αγ. 12 12-5
Ολλανδία 5 αγ. 9 9-7
Ιρλανδία 6 αγ. 3 5-9
Γιβραλτάρ 5 αγ. 0 0-17
*Ολλανδία και Γιβραλτάρ έχουν από έναν αγώνα λιγότερο
Το πρόγραμμα του ομίλου
8η αγωνιστική (16/10)
Γιβραλτάρ-Ιρλανδία
Ελλάδα-Ολλανδία

9η αγωνιστική (18/11)
Ολλανδία-Ιρλανδία
Γαλλία-Γιβραλτάρ
10η αγωνιστική (21/11)
Ελλάδα-Γαλλία
Γιβραλτάρ-Ολλανδία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου