Στόχος των Ομοσπονδιακών προπονητών η 3η θέση
Ο στόχος μας σ’ αυτό το Πανευρωπαϊκό είναι να καταλάβουμε με την τρίτη θέση και να παγιωθούμε ως η 1η δύναμη στην Ευρώπη μετά από τις «αχτύπητες» Ρωσία και Ουκρανία.
Οι προπονητές της Εθνικής μας ομάδας ταε κβον ντό itf που θα λάβει μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, τον προσεχή Απρίλιο, Χρήστος Ευθυμίου, Φώτης Φωτειάδης, Ιωάννης Ουζούνης, Βασιλική Κουσαρίδου (απουσίαζαν οι Γεώργιος Παπαδώτης, Πέτρος Πλασκοβίτης), μιλούν για την προετοιμασία των αθλητών μας και ορίζουν τους στόχους
Γιατί είναι αχτύπητη η Ρωσία; Δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί ένα θαύμα όπως της Εθνικής Μπάσκετ, το 1987;
«Είναι πολύ πιο δύσκολο, πρώτον γιατί εμείς παίζουμε με λιγότερους αθλητές. Επειδή υπάρχει η μοριοδότηση η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερους αθλητές στην Εθνική Ομάδα. Δεύτερον εκείνοι θα παρατήσουν τα πάντα για μεγάλο χρονικό διάστημα για να κάνουν προετοιμασία, κάτι που δεν γίνεται σε μας. Οι δικοί μας αθλητές με το ζόρι θα εξασφαλίσουν ένα 15ήμερο από τις δουλειές τους και τις σπουδές τους για να προετοιμαστούν. Για τους πιο μικρούς μόνο κίνητρο σε μας είναι η μοριοδότηση. Εκπροσωπούμε τη χώρα μας χωρίς να έχουμε κάποια βοήθεια. Για παράδειγμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τατζικιστάν η Ομοσπονδία μας κάλυψέ εντελώς μόνη τα έξοδα για να λάβουμε μέρος. Το Ταε Κβον Ντο είναι το 3οάθλημα στη χώρα σε αριθμό αθλητών και συλλόγων».
Γιατί ταιριάζει στον Έλληνα αθλητή τόσο πολύ το ταε κβον ντο;
«Είναι κατ’ αρχήν η ατομικότητα που είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας. Δεύτερον είναι ένα δυναμικό άθλημα και εμείς είμαστε καλοί σε όλα τα δυναμικά όπως η πάλη κλπ. Είναι, ας μου επιτραπεί να πω, ο ελληνικός τσαμπουκάς που εκφράζεται. Μπορούμε και νικάμε ακόμη και καλύτερους αθλητές με καλή ψυχολογία και λίγη «τρέλα». Γι’ αυτό διακρινόμαστε. Οι Ρώσοι κάνουν τρείς μήνες προετοιμασία κι εμείς τους κοντράρουμε με 10 μέρες. Εδώ εκφράζεται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο άθλημα η ελληνική ψυχή».
Πώς γίνεται η Προετοιμασία και ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή στο ταε κβον ντο;
«Η προετοιμασία είναι δυστυχώς για λίγες μέρες για να προλάβουμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Κυρίως μαθαίνουμε καλύτερα εμείς οι προπονητές τα παιδιά και φροντίζουμε για το δέσιμο της ομάδας. Επίσης όλοι οι ομοσπονδιακοί προπονητές ξέρουν τους πιθανούς αντιπάλους και θα συζητήσουμε γι’ αυτό.
Ο Προπονητής έχει το ρόλο του καθοδηγητή, του ψυχολόγου και του δασκάλου. Η επικοινωνία μας πριν και τη διάρκεια του αγώνα εξαρτάται από τον αθλητή».
Η τακτική παίζει ρόλο;
«Η τακτική παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Είναι σαν το σκάκι. Τα πάντα γίνονται σε 4 λεπτά. Πρέπει να ξέρεις και τον αντίπαλο. Εκπλήξεις είναι δύσκολο να κάνει κανείς. Σε 4 λεπτά δεν προλαβαίνεις παρά να μάχεσαι με όλες τις δυνάμεις και το μυαλό σου. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό σε μας είναι ότι τα πάντα γίνονται σε μια μέρα. Δεν έχεις τρόπο δηλαδή να διορθώσεις μια κακή εμφάνιση και μια ήττα, όπως στα ομαδικά αθλήματα.
Σαφώς βέβαια και οι κορυφαίοι αθλητές πρέπει να έχουν τακτική παιδεία και αντίληψη του αγώνα. Εμείς στη διάρκεια δεν μιλάμε. Κανονικά απαγορεύεται. Σε κρίσιμες στιγμές όπως στο τέλος βέβαια και μιλάμε και φωνάζουμε αλλά από την αρχή δεν γίνεται».
Πόση σημασία έχει για την Εθνική ομάδα αλλά και για τους απλούς φιλάθλους η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη;
«Σίγουρα η έδρα θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλεονέκτημα για μας. Όμως έχουμε πολλούς πρωταθλητές και η προπονητική ομάδα καθώς και η ομοσπονδία ήδη τρέχουν για όλα. Και για την καλή παρουσία και για την καλή διοργάνωση.
Πέρα από την καλή απόδοση των αθλητών μας στους αγώνες και την 3η θέση που στοχεύουμε, ένας δεύτερος στόχος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Ταε Κβον Ντο Ελλάδος είναι να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Αν είναι δυνατόν να το γεμίσει. Θέλουμε να φέρουμε αυτό το υπέροχο άθλημα κοντά στον κόσμο. Να ξεφύγουμε από το να είναι θεατές οι ίδιοι οι αθλητές, οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Οι αθλητές μας είναι πρότυπα, είναι ευγενείς, δυνατοί, μαχητικοί και θέλουμε να έρθει κόσμος να τους δει υποσχόμενοι θέαμα και συγκινήσεις».
Φορτσάρουν οι αθλητές του ταε κβον ντό itf, για τους Πανευρωπαϊκούς της Θεσσαλονίκης