Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ρεκόρ εξαγωγών για τα ελληνικά ακτινίδια. Οι κυριότεροι προορισμοί

Εξαγωγές ρεκόρ κατέγραψαν τα ελληνικά ακτινίδια, υπερβαίνοντας τους 200.000 τόνους, την περίοδο 2022-2023.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS και βάσει των προσωρινών στοιχείων, από 1/9/2022 έως και 12/5/23 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 200.567 τόνους έναντι 191.972 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην πρώτη θέση όσον αφορά στις χώρες στις οποίες κατευθύνονται τα ελληνικά ακτινίδια την περίοδο 2022/2023, βρίσκεται η Ισπανία, ακολουθεί η Ιταλία και μετά η Ινδία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την καλή παραγωγή της διευρύνοντας τις εξαγωγές της ενώ παράλληλα έχει ανοίξει και νέες αγορές. Τη φετινή χρόνια μάλιστα «αντικατέστησε» προσωρινά το Ιράν στην αγορά την Ινδίας, που είχε απαγορεύσει λόγω φυτοφαρμάκων τις εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα, με αποτέλεσμα φέτος η Ινδία να βρίσκεται στην τριάδα των βασικότερων προορισμών για το ελληνικό ακτινίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πεντάδα μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών ακτινιδίων στον κόσμο. Βάσει των στοιχείων για το 2021, στην πρώτη θέση βρίσκεται μακράν η Κίνα, στη δεύτερη η Νέα Ζηλανδία και στην τρίτη η Ιταλία. Ακολουθεί η Ελλάδα και κοντά το Ιράν. Χαμηλότερα η Χιλή και στη συνέχεια η Τουρκία και η Πορτογαλία.

Για το 2022 εκτιμάται ότι η παραγωγή της χώρας μας σε ακτινίδια υπερέβη τους 320 χιλ. τόνους, ελαφρώς αυξημένη έναντι του 2021 και των 313.390 τόνων, σύμφωνα με τον Γιώργο Πολυχρονάκη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου