Saturday, 22 January, 2022

Ο Άδωνις μετά τον σάλο για τα φθηνά ‘’κινέζικα’’ PCR στην Κύπρο: «Ουδέποτε είπα πως είναι αναξιόπιστα»

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί τις τελευταίες δύο ημέρες καθώς εκεί η τιμή τους πέφτει στα 25, ακόμα και στα 19 ευρώ όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας στο νησί, Κωνσταντίνος Αθανασίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φιλοξενήθηκε και αυτός εκεί και όταν του επισημάνθηκε η μεγάλη διαφορά, αρχικά είπε οτι δεν ισχύει και οτι είναι ψευδές, όμως στη συνέχεια όταν του επισημάνθηκε ποιος έκανε την δήλωση, είπε: «Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20 ευρώ-50 ευρώ. Μία τιμή υπάρχει στα 20 ευρώ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος έβγαλε ανακοίνωση εχθές να μην πέσει καν κάτω από 60 ευρώ η τιμή του. «Στην Ουγγαρία έχει 120 ευρώ, στην Γερμανία 150. Στην κάθε χώρα υπάρχουν συνθήκες αγοράς. Και στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση, είναι από 20 έως 50 ευρώ».

Αναφερόμενος στην συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, εξήγησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα δώσεις το δικαίωμα σε έναν γιατρό να το γράφει ως εξέταση και αυτό να πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Πρώτον θα πρέπει να πληρώσεις ιατρική επίσκεψη, άρα με την τιμή που σήμερα πληρώνεις το pcr θα πληρώνεις τον γιατρό και μετά το τεστ αυτό καθαυτό θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Εκεί μπαίνει η παράμετρος πόσα και σε πόσους. Αν το Υπ. Υγείας κρίνει ότι έχει τους αναγκαίους πόρους και τα πρωτόκολλα να κάνουν συνταγογράφηση όπου χρειάζεται, εγώ δεν έχω λόγο σε αυτό».

Επεσήμανε πως η χώρα μας είναι η τρίτη σε δωρεάν τέστινγκ στην Ευρώπη, «άρα είμαστε στις πιο ψηλές θέσεις και στην τιμή του pcr είμαστε στις πιο χαμηλές τιμές. Δωρεάν 100άδες χιλιάδες τεστ γίνονται ανά την επικράτεια από τον ΕΟΔΥ». Κληθείς να σχολιάσει τις ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, είπε «αν υπάρχει μαγικός τρόπος κάποια εκατομμύρια άνθρωποι να συρρέουν ταυτόχρονα στα ίδια μέρη και να μην γίνονται ουρές, δεν τον ξέρω. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ουρές όπου υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα». «Η τιμή του pcr που βάλαμε, έχει διαμορφωθεί σε τέτοιο σημείο που να μην δημιουργείται ολιγοπώλιο από τις 4-5 μεγάλες αλυσίδες. Αν εισηγείσαι χαμηλότερη τιμή είσαι υπέρ των αλυσίδων που θέλουν χαμηλότερο πλαφόν, γιατί λόγω όγκου μπορούν να πωλούν φθηνότερα» είπε συνοψίζοντας ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Την τιμή των 47 ευρώ την βγάλαμε μετά από δύο μέρες έλεγχο όλων των παραστατικών ευρώ-ευρώ, του μισθολογίου, του κόστους που έχουν τα γάντια, οι φόρμες, το ενοίκιο του γραφείου, η απόδοση των μηχανημάτων. Δεν είναι μια τιμή που την βγάλαμε στον αέρα. Βγήκε για να εξασφαλίσει τα εξής πράγματα, ότι θα έχουμε pcr αξιόπιστα και επάρκεια στην αγορά και θα είναι το δυνατόν φθηνότερα» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, ανέφερε: «Το πως οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Έκθεση μας ημερ. 13/10/20», και συνεχίζει: «Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ».

Γεωργιάδης: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα

Ανάρτηση σχετικά με τα μοριακά τεστ στην Κύπρο έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

Μετά τον σάλο ο Άδωνις τα… γύρισε: «Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα» τονίζει στο twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης και συμπληρώνει: «Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου