Friday, 26 April, 2024

Γαλατόπιτα αλμυρή & γλυκιά

Γαλατόπιτα αλμυρή

Τι χρειαζόμαστε:

1 λίτρο γάλα φρέσκο
3 κ.σ σιμιγδάλι χοντρό
3 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ μαργαρίνη
3 αυγά
φέτα όσο θέλουμε
αλάτι
1 κρόκο αυγού

Πώς το κάνουμε:

Βάζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι, το βούτυρο και το αλάτι σε μια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πείζει (να γίνει σαν χυλός).
Κατεβάζουμε και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε και την φέτα.
Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι 35×25 και ρίχνουμε λιγο φρυγανιά όπως θα αλευρώναμε μια φόρμα. Αδειάζουμε το μείγμα και χτυπάμε τον κρόκο και τον στρώνουμε πάνω για να κάνει μια ωραία κρούστα.
Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα στους 180.

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ

Υλικά συνταγής

2 λίτρα φρέσκο γάλα

2 και 1/2 φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι

2 και 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

φλούδα λεμονιού

2 βανίλιες

4 αυγά

2 κ.σ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα: 3 κ.σ. ζάχαρη 1/2 κ.γλ. κανέλα

Εκτέλεση
1. Βάζουμε το γάλα να βράσει με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη φλούδα. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

2. Μόλις δέσει το μείγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε μέσα όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.

3. Σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. αδειάζουμε το μείγμα (αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα) και ψήνουμε στους 170oC, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις, για 45΄, μέχρι να ροδίσει.

4. Κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά

galatopita-2

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου