Monday, 6 May, 2024

Έκλεισε στη Νίκαια η εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα, ξεκινά από βδομάδα η πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου λέει η κυβέρνηση

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες, συζητήθηκε κατά την συνάντηση που είχε ο υφυπουργός

Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το γραφείο της υφυπουργού Οικονομικών, από όπου μας ανέφεραν ότι την ερχόμενη Δευτέρα (30/1) τα στοιχεία των δικαιούχων θα μπουν στο τραπεζικό σύστημα και από Τρίτη θα αρχίσουν να πιστώνονται τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών. Η πληρωμή θα αφορά την πρώτη δόση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2103 – 2014, συνολικού ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας έκλεισαν επ’ αόριστον το ρεύμα προς την Αθήνα στην εθνική οδό και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριους. Στο σημείο βρίσκονται από χτες το μεσημέρι τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Σέρρες

Την Πέμπτη οι αγρότες των Σερρών επιχείρησαν να κινηθούν με τα τρακτέρ τους προς τον Προμαχώνα, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Ε. Αποστόλου τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί το κλείσιμο από τους αγρότες του τελωνείου στον Προμαχώνα. Σημειώνεται ότι η δράση των διαμαρτυρόμενων αγροτών, που βρίσκει την αντίσταση των αστυνομικών δυνάμεων, έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει για δύο ώρες περίπου η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών έξω απο τον Λευκώνα και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται απο παρακαμπτήριους οδούς.

Ημαθία

Συνάντηση με τους αγρότες στο «μπλόκο» της Κουλούρας Ημαθίας είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματα, που τους έχουν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις.

Mαγνησία

Στον κόμβο του Αερινού έχουν παραταχθεί από χθες αγρότες της Μαγνησίας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Αγγελής, που  συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: «Είμαστε από χθες το μεσημέρι στο Αερινό, οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, κάνει κρύο αλλά θα παραμείνουμε εδώ. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας και την ερχόμενη εβδομάδα θα κατευθυνθούμε στη Νίκαια». Σήμερα επίσης είναι η συνάντηση της Συντονιστικής Αγροτών Επαρχίας Αλμυρού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:« Καλούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Επαρχίας Αλμυρού, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αλμυρού, για συζήτηση γύρω από το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων».

Φθιώτιδα

«Τη Δευτέρα θα συγκεντρωθούμε στον κόμβο του Μπράλου. Το ότι είμαστε υπέρ εναλλακτικών τρόπων διαμαρτυρίας δεν σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι δεν θα κλείσει ο δρόμος», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Δημογιάννης, ο οποίος συστρατεύεται με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών. Σημειωτέον ότι στην Ανθήλη έχουν ήδη συγκεντρωθεί τρακτέρ της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Άρτα – Πρέβεζα

Αποκλεισμός διαρκείας και στον κόμβο Αγίου Δημητρίου στην Ιόνια οδό, στο ύψος της Άρτας. Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρο, Σπύρο Κλινάκη, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό.

Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και στον Αγιο Νικόλαο Βόνιτσας

Αχαΐα

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας. Αντίθετα οι αγρότες της Αιγιάλειας θα συνεχίσουν τον καθημερινό αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου.

Ηλεία

Στην Ηλεία οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα βρέθηκε χθες αντιπροσωπεία αγροτοσυνδικαλιστών της Ηλείας, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι συναντήσεις αυτές δεν άφησαν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

agrotypos

Έκλεισε στη Νίκαια η εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα, ξεκινά από βδομάδα η πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου λέει η κυβέρνηση

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου