Friday, 26 April, 2024

Ακτινίδια: Δυναμικό ξεκίνημα και συζητήσεις για τιμές άνω των 60 λεπτών

Ικανοποιημένοι οι αγρότες από το μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, που προοιωνίζει επίσης υψηλή ζήτηση και καλές τιμές και στα Hayward

των οποίων η συγκομιδή αρχίζει το επόμενο διάστημα.
Ικανοποιημένοι οι αγρότες από το μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, που προοιωνίζει επίσης υψηλή ζήτηση και καλές τιμές και στα Hayward, των οποίων η συγκομιδή αρχίζει το επόμενο διάστημα.
Στο νομό Πιερίας όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και αντιδήμαρχος αγροτικών στο δήμο Δίου Ολύμπου, κ. Διονύσης Φόλιος, έτοιμη να ξεκινήσει είναι η συγκομιδή των πρώιμων ακτινιδίων, με καλές ποιότητες, ιδιαίτερα έντονη ζήτηση από εσωτερικό, αλλά κυρίως εξωτερικό (Ιταλία) και τις τιμές που ακούγονται στα 60 λεπτά, όταν πέρσι η αντίστοιχη τιμή εκκίνησης δεν ξεπέρασε τα 40-45 λεπτά το κιλό. Ο κ. Φόλιος εκτιμά ότι παρόμοια και καλύτερη θα είναι η κατάσταση και με τα Hayward των οποίων η συλλογή αρχίζει μετέπειτα, αφού υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον.
Στα Γιαννιτσά, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από τον Νέο Μυλότοπο, Σάββας Παστόπουλος: «Οι παραγωγοί ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την συγκομιδή στα Τσεχελίδης, με τις πρώτες κουβέντες με τους εμπόρους να αφορούν τιμές σαφώς ανώτερες των 60 λεπτών για τα ποιοτικά κτήματα. Τα δε Hayward, για τα οποία το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι εξαιρετικά έντονο, προβλέπεται να ξεκινήσει η συγκομιδή του σε 15 με 20 ημέρες περίπου». Όσον αφορά στις αποδόσεις στα Γιαννιτσά, ο κ. Παστόπουλος, μας ανέφερε ότι «υπάρχουν και κτήματα φορτωμένα που αναμένεται να πιάσουν μια απόδοση της τάξης των 4,5 – 5 τόνων το στρέμμα, αλλά και κτήματα με μειωμένες αποδόσεις (2-3 τόνους το στρέμμα). Άρα μια μέση κατάσταση δείχνει φυσιολογικές ποσότητες». Ο έμπειρος γεωπόνος εκτιμά τέλος ότι φέτος είναι εφικτές οι τιμές παραγωγού στα 80-85 λεπτά το κιλό.
Υπεγράφη τροποποιητική για εμπορία και διακίνηση ακτινιδίων
Την τροποποίηση της απόφασης που αφορά τις «ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων (Β΄ 4728)» υπέγραψε πριν λίγες ημέρες η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση η παρ. 1 του άρθρου 7 της υπ’ αρ. 9475/136897/10.10.2018 απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:
α) στις εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων-συσκευαστήριων ή
β) κατά το στάδιο της εξαγωγής τους σε τρίτες χώρες ή της αποστολής τους στην Ε.Ε. ή
γ) κατά το στάδιο της εμπορίας τους στην εγχώρια αγορά ποσότητες ακτινιδίων με βαθμό ωρίμανσης μικρότερο από 6,2ο Brix, οι αρμόδιες αρχές ελέγχου εξετάζουν εάν για τις ως άνω ποσότητες τηρείται η απαίτηση για μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%.
Για τον σκοπό αυτό οι εν λόγω ποσότητες δεσμεύονται άμεσα και πραγματοποιείται δειγματοληψία για ανάλυση ξηράς ουσίας.
Τα δείγματα αναλύονται στα εργαστήρια των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ ΚΑΙ ΦΕ) και οι ποσότητες ακτινιδίων παραμένουν δεσμευμένες μέχρι την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.
Εάν από τα εργαστηριακά αποτελέσματα του παρόντος άρθρου προκύπτει ότι δεν πληρούται η απαίτηση για μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%, διατάσσεται η καταστροφή ή η αλλαγή χρήσης των δεσμευμένων ποσοτήτων ακτινιδίων, εντός της ελληνικής επικράτειας και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις.
Αντίθετα, εφόσον από τα ανωτέρω εργαστηριακά αποτελέσματα προκύπτει ότι πληρούται η απαίτηση για μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%, οι δεσμευμένες ποσότητες ακτινιδίων, στις εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων-συσκευαστήριων και κατά το στάδιο της εξαγωγής τους σε τρίτες χώρες ή της αποστολής τους στην ΕΕ, αποδεσμεύονται και επιτρέπεται η διακίνηση τους.
Ειδικά στην περίπτωση ελέγχου κατά το στάδιο της εμπορίας των ακτινιδίων στην εγχώρια αγορά, εάν από τα εργαστηριακά αποτελέσματα προκύπτει ότι πληρούται η απαίτηση για μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%, οι δεσμευμένες ποσότητες ακτινιδίων παραμένουν δεσμευμένες και απαιτείται η διορθωτική ενέργεια της «φυσιολογικής ωρίμανσης σε αποθηκευτικούς χώρους συντήρησης», για την οποία τάσσεται εύλογος χρόνος συμμόρφωσης, προκειμένου να επιτευχθεί βαθμός ωρίμανσης τουλάχιστον 9,5 ο Brix (οπότε και θα έχει την σωστή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία).
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρα διατάσσεται η καταστροφή ή η αλλαγή χρήσης των δεσμευμένων ποσοτήτων ακτινιδίων, εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό την εποπτεία των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα σε δημοσιεύματά τους, ότι στην γειτονική Ιταλία, βρέθηκαν άγουρα Ιταλικά ακτινίδια στην αγορά.
Μπίκας Αλέξανδρος-agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου