Friday, 26 April, 2024

Αν και κακή χρονιά για το σπαράγγι, η Πιπεριά Πέλλας, αύξησε τις αποδόσεις φέτος

Για μειωμένες έως και στο μισό αποδόσεις κάνουν λόγο αρκετοί παραγωγοί σπαραγγιού, που αναζητούν την πρωιμότητα.
Το βηματισμό τους προς τις διεθνείς αγορές αναζητούν οι παραγωγοί σπαραγγιού της χώρας, έπειτα από την περσινή, δύσκολη, όσον αφορά στις αποδόσεις χρονιά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ένας ακόμη παράγοντας που δυσκόλεψε το προϊόν ήταν η πρώιμη για τα δεδομένα της Γερμανίας, συγκομιδή του προϊόντος, εκεί, που ανταγωνίζεται το δικό μας. Βέβαια υπήρξαν και περιοχές με αρκετά καλή παραγωγή στην χώρα μας.
Δραματική η χρονιά στον Έβρο
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος εκ μέρους της ομάδας παραγωγών ΑΣΚΓΕ Τυχερού Έβρου, κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης, «το 2019 για την περιοχή μας, αλλά και την χώρα μας γενικότερα ήταν μια πολύ κακή χρονιά, αν σκεφτεί κανείς, ότι οι αποδόσεις δεν ξεπέρασαν τα 300-330 κιλά στο στρέμμα, όταν σε μια καλή χρονιά πιάναμε 700 και 800 κιλά στο στρέμμα».
Μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στο νομό Πέλλας, που αύξησε τις αποδόσεις φέτος
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Αβραμίδης, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας: «Το άλφα και το ωμέγα για το σπαράγγι είναι η περίοδος συγκομιδής του προϊόντος στη Γερμανία. Όταν βγει το γερμανικό σπαράγγι, όσο πιο φθηνό κι αν είναι το ελληνικό, ο Γερμανός καταναλωτής θα προτιμήσει το ντόπιο. Συνεπώς πρέπει να επιτύχουμε πρωιμότητα και αυτό που έγινε πέρσι με το γερμανικό σπαράγγι να βγαίνει νωρίς δεν μας ευνοεί ως χώρα». Παρ’ όλα αυτά όπως μας είπε ο ίδιος, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σπαραγγιού στην Πέλλα εντείνεται τελευταία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 η ομάδα παραγωγών σπαραγγιού του Συνεταιρισμού Πιπεριάς έβγαλε μια παραγωγή της τάξης των 454 τόνων, όταν το 2018 ήταν μόνο 248 τόνοι. Η μέση τιμή που έλαβε ο παραγωγός από την ομάδα ήταν 1,89 ευρώ το κιλό καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπορίας, την υψηλότερη σε επίπεδο Ελλάδας, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αβραμίδης. Όπως εκτιμά ο κ. Αβραμίδης, στο νομό Πέλλας καλλιεργούνται γύρω στα 1.500 με 2.000 στρέμματα με σπαράγγι, το οποίο καταλήγει κυρίως στη Γερμανία. Για την επόμενη χρονιά μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και μεγάλη συμφωνία για εξαγωγή (μέσω της συνεργαζόμενης εταιρείας με τον Συνεταιρισμό) στην Ολλανδία.
Με προσανατολισμό στη γαλλική αγορά το σπαράγγι Αγρινίου πλέον
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιτωλοακαρνανίας «Αχελώος», Βασίλης Γατής «ως Συνεταιρισμός έχουμε γύρω στα 1.500 στρέμματα κάθε χρόνο με λευκό και πράσινο σπαράγγι. Το πώς θα εξελίχθεί η καλλιέργεια του προϊόντος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι. Η συγκομιδή στην Αιτωλοακαρνανία, όπου καλλιεργούνται περί τα 2.000 στρέμματα κάθε χρόνο ξεκινά στα τέλη Φεβρουαρίου και τελειώνει το Μάιο. Πέρσι οι τιμές που πήρε ο παραγωγός ήταν για το συμβατικό στα 2,5-2,7 ευρώ το κιλό, ενώ στο βιολογικό 3-3,5 ευρώ το κιλό. Εμπορικά το προϊόν εξαρτάται από τις εξαγωγές. Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία, που μέχρι πρότινος προτιμούσε το Ελληνικό προϊόν, έχει στραφεί στο δικό της προϊόν. Ακόμα λοιπόν και αν το Γερμανικό σπαράγγι πωλείται στη λιανική εκεί προς 12 ευρώ το κιλό και το Ελληνικό με 3 και 4 ευρώ, οι Γερμανοί καταναλωτές, επειδή είναι ντόπιο το προτιμούν. Αντίθετα, καλύτερα είναι τα πράγματα για το Ελληνικό σπαράγγι στην αγορά της Γαλλίας, όπου το προφίλ των εκεί καταναλωτών ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό με το δικό μας. Πιο σαφή πάντως εικόνα για τις εκτάσεις, θα έχουμε τον ερχόμενο Δεκέμβριο».
Το περασμένο καλοκαίρι κινήθηκε διαδικασία για να δοθούν de minimis για την μειωμένη παραγωγή του 2018 στους παραγωγούς
Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός για την καλλιέργεια, λέει ο Πολυχρονάκης
Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της Incofruit-Hellas, Γιώργο Πολυχρονάκη το παν στο σπαράγγι για τον παραγωγό είναι η πρωιμότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός. Δεν γίνεται να συγκομίζουμε σπαράγγι τον Απρίλιο, στο ίδιο δηλαδή σχεδόν χρονικό σημείο με τους Γερμανούς, όπου και απευθυνόμαστε εξαγωγικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός και μελέτη που να αποδεικνύει ποιές περιοχές της χώρας μας έχουν τα κατάλληλα εδάφη, ώστε να καλλιεργηθεί εκεί σπαράγγι και να συγκομιστεί πρώιμα. «Πρέπει να αντιληφθούν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να βγάζουν στην αγορά το Ελληνικό σπαράγγι μαζί με το Γερμανικό. Πρέπει να κυνηγήσουν την πρωιμότητα του είδους, έτσι ώστε οι Γερμανοί να απορροφούν την ελληνική παραγωγή πριν βγει η δική τους».
Το 99% του ελληνικού σπαραγγιού εξάγεται
Στην συντριπτική του πλειοψηφία, το Ελληνικό σπαράγγι που κυμάνθηκε κατά κάποιες εκτιμήσεις σε όγκο παραγωγής το 2018 γύρω στους 10.000 τόνους, εξάγεται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με τη Γερμανία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Υπενθυμίζεται ότι ως καλλιέργεια είναι πολυετής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι, ενώ ο βαρύς χειμώνας το ευνοεί. Η συγκομιδή ξεκινά τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, αλλά όπως γράψαμε και παραπάνω, αυτό που κυνηγούν οι παραγωγοί είναι η πρωιμότητα. Όσοι καλλιεργούν σπαράγγι λαμβάνουν και συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία το 2018 είχε καθοριστεί στα 58,7 ευρώ το στρέμμα. Για να τη λάβει ένας παραγωγός, πρέπει μεταξύ άλλων, να συμπληρώσει το πλαφόν των 250 κιλών στο στρέμμα, κάτι που όμως είναι πολύ δύσκολο όσον αφορά στις νέες φυτείες σπαραγγιού. Συνολικά το 2018 είχαν καλλιεργηθεί 20.400 στρέμματα και η παραγωγή ήταν 10.577 τόνοι.
Μπίκας Αλέξανδρος-agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου