Monday, 6 May, 2024

«Δεν έλυσε τα πραγματικά προβλήματα των ΤΟΕΒ η κυβέρνηση» λέει η ΝΔ ενώ ψηφίστηκε η διάταξη για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων

Αντίθετη στη μετάθεση της εποπτείας των ΤΟΕΒ από τους Δήμους στις Περιφέρειες, δήλωσε η Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

και βουλευτής Σερρών ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη βουλή, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθεί γραφειοκρατία ειδικά σε Περιφέρειες που θα πρέπει να εποτεύσουν και να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό ΤΟΕΒ. Η ίδια πρόσθεσε ότι χρονοβόρα είναι και η διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στους ΤΟΕΒ που θα παίρνει τουλάχιστον 3 μήνες.

Αναλυτικότερα η κ. Αραμπατζή δήλωσε τα εξής:

«Πείτε μας, μία Περιφέρεια, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πώς θα μπορεί να ελέγχει με ταχύτητα, εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα τους περισσότερους από 70 μεγάλους ΤΟΕΒ, που εντάσσονται σε αυτήν»; σημείωσε.

Η Σερραία βουλευτής υπογράμμισε ότι αυτό, που πραγματικά έχουν ανάγκη και ζητούν οι ΤΟΕΒ είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου τους καθώς και λύσεις σε καίρια ζητήματα, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη τους. Γραφειοκρατικές διαδικασίες φέρνει και η ρύθμιση για την πρόσληψη έκτακτου – εποχιακού προσωπικού στους ΤΟΕΒ από την Κυβέρνηση καθώς καθιστά τη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, κατ’ ελάχιστον 3 μήνες, με κίνδυνο να ολοκληρώνεται, όταν πια θα έχει εκλείψει το φυσικό αντικείμενο για την ανάγκη πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, δηλαδή οι αρδεύσεις. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι ΤΟΕΒ θα καλούνται να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες, όπως για παράδειγμα οι πλημμύρες».

Ψηφίστηκε η διάταξη για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων

Κατά πλειοψηφία πέρασαν από τη Βουλή ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε άρθρο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών (ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων) και αφορούν την εποπτεία και λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Το σχετικό άρθρο προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και την εποπτεία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στις Περιφέρειες. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση του Νόμου, συγκεντρώνεται όλο το αντικείμενο των Έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων στην Περιφέρεια ώστε να αποφευχθούν αδυναμίες, παρερμηνείες και αναποτελεσματικότητα που επικρατούσε κατά το παρελθόν. Το άρθρο υπερψηφίστηκε, εκτός από τα κόμματα της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Αντίθετα το καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής, ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο βουλευτής Ν. Λάρισας Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με τις διατάξεις για τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ: «Νομίζω ότι πολύ σωστά οι ΤΟΕΒ μπαίνουν μέσα σε μια ενιαία διοίκηση. Ξέρετε ότι οι ΓΟΕΒ ήταν στην περιφέρεια, όπως και οι ΤΟΕΒ που παλιά ήταν στις περιφέρειες και μετά τους πήγαν στους δήμους. Τώρα ξαναγυρίζουν πίσω κια έτσι θα έχουμε ένα ενιαίο κέντρο. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό, γιατί οι δήμοι το τελευταίο διάστημα δεν μπόρεσαν να έχουν εποπτεία στους ΤΟΕΒ. Νομίζω ότι έτσι θα έχουμε έναν γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό για όλη την περιφέρεια.

Δεύτερον, εδώ αποσαφηνίζεται και πώς θα είναι η λειτουργία αυτών των οργανισμών και ποιες αρμοδιότητες θα έχει ο καθένας από αυτούς.

Τρίτον, πρέπει να ξέρετε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν έχει να κάνει με τα χρήματα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ. Πρόκειται για χρήματα που πληρώνουν οι αγρότες. Στον μεν ΓΟΕΒ πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες γης 1,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ στους ΤΟΕΒ υπάρχουν διάφορα αντίτιμα ανάλογα με τη χρήση νερού που κάνει ο κάθε χρήστης. Άρα, και εδώ υπάρχει αυτό που λένε «τιμολόγηση» του νερού. Επομένως και εδώ μπορούμε να δούμε τέτοιες μορφές, όπως το πώς θα γίνονται αυτά τα έργα, διότι οι εισφορές των αγροτών που θα καταβάλλονται θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα πάνε και στα έργα».

agrotypos

«Δεν έλυσε τα πραγματικά προβλήματα των ΤΟΕΒ η κυβέρνηση» λέει η ΝΔ ενώ ψηφίστηκε η διάταξη για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου