“Είμαστε ένας γίγαντας που κοιμάται. Και είμαστε διασπασμένος” είπαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Γυψοχώρι
Σε όλη τη χώρα εντείνονται οι προετοιμασίες για τα αγροτικά μπλόκα και όπως όλα δείχνουν, αυτή τη βδομάδα μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες των αγροτών για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεών τους.
Στις αγροτικές περιοχές όλης της χώρας, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση συσκέψεις κι άλλες δράσεις, όπου γίνονται συζητήσεις για το πώς θα οργανωθεί με τον καλύτερο κι αποτελεσματικότερο τρόπο η κλιμάκωση και ο συντονισμός της πάλης. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συσκέψεις στη Σκύδρα, τα Γιαννιτσά και την Αριδαία και το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2016, στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Γυψοχωρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους αγρότες ώστε να συζητήσουν και να συναποφασίσουν τον συντονισμό του αγώνα στα πλαίσια της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Ο κ. Χρήστος Κάμτσης από τη Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Γυψοχωρίου – Τριφυλλίου με τον κ. Αντώνη Δημομάρκου μίλησαν για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και την κλιμάκωση του. Ο κ. Κάμτσης είπε μεταξύ άλλων, ότι: “Με το δε βαριέσαι, μας φάγανε. Το πρόβλημα μας είναι το κόστος παραγωγής, οι εισφορές, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και η φορολογία. Αντιδρούμε γιατί δε φτάνουν. Όσο δεν αντιδρούμε, θα γίνουν χειρότερα. Το πρόβλημα μας δεν είναι τα βιβλία, κλπ. Και με το προηγούμενο καθεστώς δεν τα βγάζουμε πέρα, πόσω μάλλον με τις αλλαγές. Δε ζητάμε τόσο για μας. Αν μένει χρήμα στην τσέπη μας, στην τοπική κοινωνία θα τα ρίξουμε, δε θα τα πάμε στην Ελβετία. Όλα αυτά τα κάνουν με την ανοχή μας. Ή θα μας τα πάρουν οι τράπεζες ή η εφορία. Είμαστε ένας γίγαντας που κοιμάται. Και είμαστε διασπασμένος. Δεν μπορώ να παραμείνουμε στο 13%. και να μη φορολογηθούν οι επιδοτήσεις. Αν παίρνει κάποιος 150.000 ευρώ να μη φορολογηθεί και να φορολογηθούν αυτοί που βγάζουν 10.000 ευρώ; Αυτοί που είμαστε εδώ μέσα θα στείλουμε τα παιδιά μας μετανάστες. Για το φορολογικό να πάμε στο 26% μέχρι το 2017 και μετά στο 100%; Αν βάλουμε ΟΓΑ, γεωπονούς, πετρέλαιο… δε μένει τίποτα. Εμείς θέλουεμ κεφάλαιο να κινηθούμε. Με τί…”;
Εντωμεταξύ, αίτημα των παραβρισκόμενων αγροτών στη σύσκεψη αποτέλεσε η συσπείρωση και ο συντονισμός με τις Επιτροπές και τις Συντονιστικές των άλλων πόλεων του νομού μας ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και πιο δυναμική συμμετοχή στα μπλόκα με τρακτέρ, που θα στηθούν σε οδικούς κόμβους κι άλλα σημεία.
Επισημάνθηκε ακόμη, ότι συντονίζουν τον αγώνα τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και μεταξύ άλλων, στα αιτήματα του αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας είναι, η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και των τελών για γεωτρήσεις, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, κ.α.
Τα αιτήματα:
– Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
– Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
– Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
– Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις, κ.ά.».
Τέλος, αποφασίστηκε να ξαναβγούν με τα τρακτέρ στους δρόμους, αρχής γενομένης την 20η Γενάρη στον κόμβο του Γυψοχωρίου.
Χριστίνα Παπαδοπούλου
Η ανοχή τελείωσε. 20 Ιανουαρίου στους δρόμους με τα τρακτέρ