Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η εμπορική περίοδος για τα συμπύρηνα ροδάκινα και όπως κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου
με πρόσχημα φέτος «τη μη σωστή αραίωση των δένδρων» – δείτε εδώ τη συνέντευξη Αποστόλου στον “Λόγο” – και μάλιστα μετά από τις εκτεταμένες ζημιές από χαλαζοπτώσεις που έχουν συμβεί σε όλες τις ροδακινοπαραγωγές περιφέρειες της Χώρας (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία κλπ), επιχειρεί κατά την προσφιλή του συνήθεια να διαμορφώσει το γνωστό σκηνικό ανησυχίας, με στόχο να περιστείλει τις προσδοκίες των παραγωγών για μια ικανοποιητική τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου κατά τη φετινή συγκομιστική περίοδο.
Πέρυσι ήταν το πρόσχημα της μη εφαρμογής του κομφούζιο, πρόπερσι η υπερπαραγωγή που δε συνέβη ποτέ, πιο παλιά η αντίδραση της διεθνούς αγοράς της κομπόστας κλπ.
Για μια ακόμη χρονιά οι βιομηχανίες «δηλώνουν αδυναμία» να διαχειριστούν τις προσφερόμενες ποσότητες τις οποίες, εκτός από «υπερεπαρκείς», χαρακτηρίζουν και «ποιοτικά προβληματικές» με ουσιαστικό στόχο να δώσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή στους παραγωγούς.
Ωστόσο, ο κ. Αποστόλου με περυσινές δηλώσεις του, ζήτησε από την ελληνική πολιτεία, «στήριξη στους καλλιεργητές συμπύρηνων ροδάκινων, καθώς τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει φυγή από το επιτραπέζιο ροδάκινο και στροφή στο συμπύρηνο (βιομηχανικό), οι αποδόσεις των χωραφιών είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες και επιθυμητές. Και αυτό, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οπότε ζητείται η συνδρομή της πολιτείας με έρευνα και τεχνολογική υποστήριξη λ.χ. για την ανάπτυξη νέων και πιο αποδοτικών ποικιλιών. Ενδεικτικά σημείωσε ότι η καλλιέργεια συμπύρηνου ροδάκινου αυξήθηκε στις 189.000 στρέμματα το 2018, έναντι 117.000 στρεμμάτων το 2014. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή το 2018 δεν ξεπέρασε τους 316.000 τόνους, όταν η ελληνική μεταποίηση ροδάκινου (κονσερβοποιία, κατεψυγμένοι κύβοι και χυμοί) έχει ανάγκη τουλάχιστον 400.000 τόνους πρώτης ύλης»
Τελικά τι συμβαίνει με την ΕΚΕ; θέλει ή δεν θέλει παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων;
Εν μέσω της εμπορικής περιόδου λοιπόν, δημιουργούνται «τεχνητές συνθήκες» με χαρακτηριστικά όπως χαμηλή ποιότητα προϊόντος, υπερεπάρκεια παραγωγής, αποσπασματικές διακοπές παραλαβής πρώτης ύλης από τις βιομηχανίες κλπ. ως πάγια πρακτική των βιομηχανιών ώστε να προϊδεάσουν τους παραγωγούς σχετικά με τις προθέσεις τους.
Αυτό δείχνει και η ανακοίνωση της ΕΚΕ από το τέλος Μαΐου, ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί φέτος στα 26 λεπτά/κιλό για τα καλής ποιότητας ροδάκινα (κίτρινα, καθαρά, με κατάλληλο μέγεθος κ.α.).
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι πως ανακοινώθηκε η τιμή κατά το μήνα Μάιο χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη το ύψος της παραγωγής!
Για μια ακόμη μια φορά οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου βιώνουν ένα κλίμα ανασφάλειας σχετικά με την διάθεση της παραγωγής τους, πολλώ δε μάλλον όταν αντιλαμβάνονται ότι με εκβιαστικό τρόπο θα κληθούν να διαθέσουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές, αν θέλουν να διατηρήσουν το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι παραγωγοί έχουν επισημάνει στους εκπροσώπους των βιομηχανιών ότι η φετινή εμπορική περίοδος χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή κατά περίπου 40% εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ζητώντας να λειτουργήσει ο βασικός νόμος της οικονομίας για την προσφορά και τη ζήτηση. Θεωρούν δε, ότι σύμφωνα με αυτόν τον νόμο θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη αύξηση των τιμών παραγωγού για το συμπύρηνο ροδάκινο. Μόνο έτσι οι παραγωγοί θεωρούν ότι θα μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καλλιέργειας για την επόμενη χρονιά.
Η κομπόστα ροδάκινου εξακολουθεί να είναι από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία, έχοντας παρουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην παγκόσμια αγορά (Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ κλπ). Κατά συνέπεια η καλλιέργεια των συμπύρηνων ροδάκινων πρέπει να συνεχιστεί γιατί αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, με οικονομικά οφέλη για όλες τις πλευρές.
Μετά τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να συγκληθεί σύσκεψη στο Υπουργείο με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε:
Να μπει ένα τέλος στα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η βιομηχανία στους παραγωγούς.
Να στηριχτούν οι παραγωγοί που λόγω έλλειψης διαπραγματευτικής δύναμης «εκβιάζονται» από τις λίγες και ισχυρές βιομηχανίες του συμπύρηνου ροδάκινου.
Να υιοθετηθεί εκ μέρους των βιομηχανιών ο κανόνας της προσφοράς και ζήτησης που θα διαμορφώσει τελικά την τιμή του προϊόντος.