Monday, 6 May, 2024

Καλύβια Σκύδρας: Πάμε όλοι μαζί… σε μια παραλία, παρά στο χωράφι με τα ροδάκινα! (foto-vid)

Γ. Σηφάκης: «Μόνο με εμπορικές συμπράξεις λυθεί το πρόβλημα…»

Θ. Τζάκρη: «Φταίμε όλοι και πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες»

Σύσκεψη των Ομάδων Παραγωγών Πέλλας και Ημαθίας με τους βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας και φορείς στα Καλύβια Σκύδρας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 23 Ιουλίου, για το σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους ροδακινοπαραγωγούς μετά και το τελευταίο ‘’χτύπημα’’ που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.  Έχουμε διαπιστώσει με τα σχετικά ρεπορτάζ, τις καταστροφές που έφερε το χαλάζι της 15ης Ιουνίου έως και των τελευταίων ημερών που η έντονη βροχόπτωση ρήμαξε στην κυριολεξία τις παραγωγές. Ροδάκινα ασυγκόμιστα πεσμένα από τα δέντρα, αγρότες σε απόγνωση και μία ακόμη σύσκεψη για να αποδείξουν τι; Ότι δεν είναι ελέφαντες; Ή ότι υπάρχει θέμα επιβίωσης πλέον και ο Οργανισμός ΕΛΓΑ πρέπει να κινηθεί και να αποζημιώσει άμεσα και τους δύο νομούς, Πέλλας και Ημαθίας όπου παράγεται πάνω από το 80% του επιτραπέζιου, συμπύρηνου, αλλά και νεκταρινιού της χώρας…

Η τιμή όπως κάθε χρόνο, δεν έχει οριστεί για το συμπύρηνο από τις μεταποιητικές βιομηχανίες ενώ παραλαμβάνουν βιομηχανικά ροδάκινα και κανείς δεν πιέζει από μήνες νωρίτερα να μην παραδίδονται άνευ…Οικοδεσπότης ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα της φετινής παραγωγής στο ροδάκινο.  Το τεράστιο πρόβλημα στην εμπορία του επιτραπέζιου με τις υπερβολικά χαμηλές τιμές, η υπερπαραγωγή που οδήγησε στον ευτελισμό της παραγωγής, ένα κιλό, μία τσίχλα, όπως είπαν χαρακτηριστικά οι αγρότες!

Το βασικό όμως θέμα της συζήτησης ήταν οι ζημιές από τις έντονες τελευταίες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα (επιτραπέζια, νεκταρίνια και συμπύρηνα) στις ώριμες ποικιλίες. Ακόμη τις ζημιές από καύσωνα.

Οι αγρότες ζήτησαν την αποζημίωση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ θεωρώντας ότι τα αίτια καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.Τοποθετήθηκαν όλοι οι παραβρισκόμενοι, που οι περισσότεροι ”στάθηκαν” στο δεδομένο του “Όλοι μαζί” με τον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη να αναφέρεται  στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις τεράστιες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες (κεράσια, χαλαζοπτώσεις σε πολλές καλλιέργειες κλπ) και στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη και προχωρούν ικανοποιητικά.Το τεράστιο πρόβλημα εμπορίας στο επιτραπέζιο ροδάκινο αποκαλύφθηκε γιατί φέτος δεν χτυπήθηκαν από τον καιρό (οι πρώιμες ποικιλίες) και υπάρχει κανονική παραγωγή με βάση τα στρέμματα υπενθυμίζοντας ότι η ανώτερη ποσότητα που εμπορεύτηκε η χώρα την τελευταία δεκαετία ( ακόμη και όταν υπήρχε η αγορά στη Ρωσία ήταν 170.000 τόνοι και η φετινή παραγωγή είναι πάνω από 350.000 τόνοι. Μόνο με εμπορικές συμπράξεις των παραγωγικών φορέων και με εξειδίκευση της μεταποίησης θα λυθεί το πρόβλημα το οποίο είναι δομικό.Μίλησε για την επισιτιστική βοήθεια που ξεκίνησε (με ελάχιστες ποσότητες βέβαια όσον αφορά το πρόβλημα) και τις λύσεις που εξήγγειλε ο Υπουργός στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με συμμετοχή και των αγροτών και προχωρά η υλοποίηση τους.

Το “όλοι μαζί μπορούμε” δεν είναι… κίνημα! Πρέπει σαφώς να υπάρξει πολιτική βούληση και να αλλάξει ρότα και κανονισμούς ο ΕΛΓΑ καθώς τα τελευταία χρόνια τα καιρικά φαινόμενα φέρνουν νέα προβλήματα, οπότε ο προσανατολισμός να στραφεί σε αυτά τα αίτια για να μπορούν να παράξουν οι αγρότες. Εκτός αν υπάρχει κάποιο σχέδιο μείωσης της παραγωγής μέσα από την ΚΑΠ… οπότε ας τα αφήσουν από τώρα και ας πιάσουν καμιά… παραλία και όχι τα χωράφια.

Όπως τόνισε η βουλευτής Θ. Τζάκρη ότι υπάρχουν ευθύνες. «Αν θέλετε αναλαμβάνω πρώτη την πολιτική ευθύνη, όμως υπάρχουν ευθύνες πρώτα από όλα σε σας. Είστε οι ίδιοι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια, που αδυνατούμε σε μια χώρα που κάθε χρόνο πανηγυρίζει τα ρεκόρ προσέλευσης τουριστών και μεις να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια λογική τιμή… και δεν είναι δικαιολογία ότι ‘’έκλεισε’’ η ρωσική αγορά…».

Ακόμη, ζητήθηκε από τους ομιλητές οι οργανώσεις να στοιχειοθετηθούν από επιστήμονες γεωπόνους τα αίτια της ζημιάς (πέραν από τα «σκασίματα» που δέχεται Ο ΕΛΓΑ) και ανακοίνωσε ότι θα κανονιστεί νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Τετάρτη) με την διοίκηση του ΕΛΓΑ με συμμετοχή βουλευτών, οργανώσεων παραγωγών, συνεταιρισμών και επιστημόνων γεωπόνων.

Ζητείται από όλους η εφαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση

Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου