Tuesday, 19 March, 2024

«Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» για τις ζημιές σε δεντροκαλλιέργειες στις ΠΕ Πέλλας & Ημαθίας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας», χαιρετίζει τις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων

που αξιώνουν από την κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΛΓΑ, να πραγματοποιήσουν άμεσα την διαδικασία εκτίμησης των πολύ μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές των ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, σε συνέχεια αυτών από τον πρόσφατο παγετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταστροφή αγγίζει το 100% της παραγωγής.
Οι βιοπαλαιστές δενδροκαλλιεργητές είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ επιπλέον έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα χωράφια. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης-πλειστηριασμού των περιουσιών τους).
Για άλλη μια φορά οι αγρότες της περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα (αντιπαγετική, αντιχαλαζιακή προστασία κλπ) αλλά και με τις απαραίτητες υποδομές που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής.
Άμεσα πρέπει:
• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να ξεκινήσουν από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των ΠΕ Πέλλας κ Ημαθίας
• Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό στον ΕΛΓΑ
• Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν, να μην εφαρμοστούν οι κόφτες των άρθρων 7&9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
• Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να καταβληθούν άμεσα προκαταβολές των αποζημιώσεων, για τον βιοπορισμό των δενδροκαλλιεργητών και των οικογενειών τους.
• Να προβλεφθεί συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών και αποζημιώσεων.
• Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστο μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
• Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου