Thursday, 9 May, 2024

Με υψηλή ζήτηση η εκκίνηση στο πρώιμο κεράσι – Μειωμένη παραγωγή στην Πέλλα από τον παγετό

Με καλούς οιωνούς για τον παραγωγό ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών κερασιού, ωστόσο γενικά θα υπάρξει μείωση της παραγωγής

ενώ κάποια κτήματα κινδυνεύουν να μη μαζευτούν λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κερασιού πρώιμων ποικιλιών Primolat και Early Lorry από την περιοχή του Τυρνάβου, Βαλάντης Τέγκος: «Πρώτη ημέρα ξεκινήσαμε το Σάββατο το μάζεμα για τα πρώιμα κεράσια. Η παραγωγή θα είναι φέτος μειωμένη έως και 60-70% σε σχέση με πέρσι, γιατί ο παγετός του Μαρτίου προξένησε μεγάλες ζημιές. Η θερμοκρασία έπεσε τότε έως και 5 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Η ποιότητα σε όσα απέμειναν είναι εξαιρετική και το μέγεθος μεγάλο. Οι τιμές χονδρικής, όπως και πέρσι για το προϊόν πρώτης ποιότητας σε χαρτόκουτο θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως έγινε και πέρσι, οπότε έπιασαν έως και 5 ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα τώρα με τον κ. Στέλιο Μπαχτσεβανίδη, παραγωγό κερασιών από το χωριό Φυλάκιο Έβρου, που βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Ορεστιάδας «η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες θα ξεκινήσει σε 15 με 20 ημέρες περίπου. Η παραγωγή όμως θα είναι πολύ μειωμένη, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή γύρω στα μέσα Απριλίου, του παγετού αλλά και των ακραίων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν. Ενδεικτικό της τεράστιας ζημίας που έχουμε φέτος στην παραγωγή είναι το γεγονός ότι σε πολλά δέντρα, δεν υπάρχει καν καρπός». O κ. Μπαχτσεβανίδης καλλιεργεί εδώ και χρόνια τις ποικιλίες Early Bigi, Sweet Early, Grace Star, Black Star και Big Star, ενώ σε κάποια νέα κτήματα, που δεν είναι ακόμα παραγωγικά καλλιεργεί Τσολακέικα, Early Lory, Early Bigi, Canada και Sabrina. Όπως μας είπε ο ίδιος, στο νομό Έβρου αναπτύσσεται σιγά-σιγά, τελευταία η καλλιέργεια κερασιών, με τις εκτάσεις να κυμαίνονται κάτω από 500 στρέμματα ακόμα.
Στον κάμπο Γιαννιτσών, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, η συγκομιδή στα πρώιμα θα εκκινήσει σε 4-5 ημέρες από σήμερα. Αρχικά θα ξεκινήσει η ποικιλία Rita, για να ακολουθήσει η Early Bigi. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει σίγουρα μειωμένη παραγωγή στα πρώιμα, αλλά ανά περιοχή, καθώς σε ορισμένα κτήματα υπάρχει καλή καρποφορία, ενώ σε άλλα, μεγάλο πρόβλημα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι λόγοι είναι αρκετοί, με πρώτο, τον παγετό της 17ης Μαρτίου, που πάγωσε πολλά κλειστά άνθη. Δεύτερον, η παρατεταμένη άνθιση, η οποία προκάλεσε τη δημιουργία ανθέων κακής ποιότητας, που δεν μπόρεσαν να γονιμοποιηθούν. Τρίτον, οι συνεχείς βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα δεν επέτρεψαν την επικονίαση καθώς δεν πέταξε αρκετά η μέλισσα. Εξαιρέσεις αποτελούν οι ποικιλίες που είναι φυτεμένες σε υποκείμενα Gisela, όπου η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη, κατέληξε ο κ. Παστόπουλος.
Ο κ. Παστόπουλος είναι βέβαιος για την υψηλή ζήτηση, όπως όμως λέει πρόβλημα θα υπάρξει με τα εργατικά χέρια
Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες, μετά από συνεργασία του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Δάνη Τζαμτζή και της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, κλιμάκιο γεωπόνων πραγματοποίησε εκτεταμένες αυτοψίες σε δενδρώδεις καλλιέργειες του νομού. Τα στελέχη της ΠΕ Πέλλας διαπίστωσαν ότι, σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (έως και 90%) πρωιμανθείς ποικιλίες κερασιάς έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη καταστροφή στα άνθη τους, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα (παγετός), μετά από ένα σύντομο διάστημα καλοκαιρίας. Καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία συγκλίνουν σε πρόβλεψη για δραματική μείωση της παραγωγής των κερασιών (βασική δυναμική καλλιέργεια της ΠΕ Πέλλας και βάση της τοπικής οικονομίας και εξαγωγών), ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής, ζήτησε με επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον ΕΛΓΑ την κινητοποίησή τους, με πρώτο βήμα την αναγγελία ζημιάς. «Κατόπιν αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από γεωπόνους της υπηρεσίας σε διάφορα αγροτεμάχια με κερασιές τοπικών κοινοτήτων της ΠΕ Πέλλας εκτιμούμε ότι ιδιαίτερα μειωμένη, έως και 90% κατά περιοχές, αναμένεται η παραγωγή σε όλες σχεδόν τις πρωϊμανθείς ποικιλίες όπως για παράδειγμα είναι οι EarlyLorry, Lorry Bloom, Τσολακέϊκο, Sweet Early, Early Bigi, Giant Red, Sabrina, Crystallina κ.ά. Από μακροσκοπική παρατήρηση των ανθέων παρατηρήσαμε ότι έχει υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά ο ύπερος και η ωοθήκη των ανθέων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω παγετού», επισημαίνεται στην επιστολή.
Γύρω στις 15 Ιουνίου προβλέπεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή των κερασιών Μοσχοποτάμου οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μοσχοποτάμου Πιερίας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κερασιών Νωπών Φρούτων & Κηπευτικών Ορεινών Πιερίων). Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Κώστας Παπαγεωργίου «τα μέλη του Συνεταιρισμού μας καλλιεργούν γύρω στα 350 – 400 στρέμματα με κεράσια όψιμων ποικιλιών και συγκεκριμένα Kordia, Ferrovia και Regina. Φέτος υπάρχει εμφανές πρόβλημα με την ποικιλία Kordia, όπου μάλλον δεν έγινε η γονιμοποίηση και θα έχουμε δραστικά μειωμένη παραγωγή. Σε σχέση με τη ζήτηση και τις τιμές, ο κ. Παπαγεωργίου μας είπε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτίμηση της κατάστασης». Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Μοσχοποτάμου ιδρύθηκε το 2011 και αριθμεί σήμερα 30 μέλη – παραγωγούς.
Μειωμένη παραγωγή κερασιών στην Πέλλα, αναμένουν αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Μετά από συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή και της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Πέλλας, κλιμάκιο γεωπόνων πραγματοποίησε εκτεταμένες αυτοψίες σε δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας.
Τα στελέχη της ΠΕ Πέλλας διαπίστωσαν ότι, σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (έως και 90%) πρωιμανθείς ποικιλίες κερασιάς έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη καταστροφή στα άνθη τους, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα (παγετός), μετά από ένα σύντομο διάστημα καλοκαιρίας.
Καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία συγκλίνουν σε πρόβλεψη για δραματική μείωση της παραγωγής των κερασιών (βασική δυναμική καλλιέργεια της ΠΕ Πέλλας και βάση της τοπικής οικονομίας και εξαγωγών), ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, ζητά με επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και τον ΕΛΓΑ την κινητοποίησή τους, με πρώτο βήμα την αναγγελία ζημιάς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Κύριε Υπουργέ,
Κατόπιν αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από γεωπόνους της υπηρεσίας μας σε διάφορα αγροτεμάχια με κερασιές τοπικών κοινοτήτων της ΠΕ Πέλλας εκτιμούμε ότι ιδιαίτερα μειωμένη, έως και 90% κατά περιοχές, αναμένεται η παραγωγή σε όλες σχεδόν τις πρωϊμανθείς ποικιλίες όπως για παράδειγμα είναι οι “EarlyLorry”, “LorryBloom”, “Τσολακέϊκο”, “SweetEarly”, “EarlyBigi”, “GiantRed”, “Sabrina”, “Crystallina” κ.α. Από μακροσκοπική παρατήρηση των ανθέων παρατηρήσαμε ότι έχει υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά ο ύπερος και η ωοθήκη των ανθέων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω παγετού.
Αναλυτικότερα, τη φετινή χρονιά παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες συνθήκες την περίοδο άνθησης των πρωϊμανθών ποικιλιών κερασιάς.
Η ανθοφορία ξεκίνησε πρώιμα (20/03) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν όλο το προηγούμενο 10ήμερο, οι οποίες και έφτασαν τους 18 β.Κ. στα ορεινά της Έδεσσας, τους 22 β.Κ. στην περιοχή της Αριδαίας και τους 25 β.Κ. στην περιοχή των Γιαννιτσών.
Στη συνέχεια, το διάστημα 22/03 έως και 06/04, είχαμε βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (μέχρι 400 μέτρα υψόμετρο) και ταυτόχρονα την περίοδο αυτή κατέβηκε σημαντικά η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία (στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές κάτω από τους 0 β.Κ.) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο παρατεταμένης ανθοφορίας η οποία και υπέστη τις δυσμενείς επιδράσεις του παγετού.
Νέος παγετός δυστυχώς επανεμφανίστηκε σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. Πέλλας στις 16/04/20 σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία.
Η ζημιά έχει μεγάλη έκταση στα ορεινά και ημιορεινά και πεδινά των Δήμων Έδεσσας, Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας.
Προβλήματα ζημιάς των ανθέων έχουμε επίσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τόπους στις 17 και 18 Μαρτίου και στις 16 Απριλίου, στην περιοχή των Γιαννιτσών και Σκύδρας.
Επειδή τη στιγμή αυτή λόγω του βλαστικού σταδίου των δέντρων (ολοκλήρωση άνθησης) δεν μπορεί να εκτιμηθεί ικανοποιητικά το μέγεθος και η έκταση της ζημιάς, θα ακολουθήσει νέα αυτοψία από την υπηρεσία μας.
Κύριε Υπουργέ, Η ανησυχία των αγροτών του Νομού Πέλλας είναι μεγάλη.
Η ζημία που έχει προκληθεί στη καλλιέργεια των κερασιών είναι πολύ μεγάλη.
Μάλιστα, ο τελευταίος παγετός συνέβη την Μεγάλη Πέμπτη (16/4), ημέρα που ήταν τα γραφεία του ΕΛΓΑ κλειστά λόγω αργίας, με αποτέλεσμα να μην ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία και να προχωρήσει σε αναγγελία ζημιάς.
Είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».
Μία εκτίμηση της παραγωγής φρούτων στα Γιαννιτσά για φέτος επιχειρεί ο γεωπόνος Σάββας Παστόπουλος, που διαθέτει κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο «η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από την αστάθεια του καιρού όπου το κρύο και οι βροχές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου φαίνεται να προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην τοπική φρουτοπαραγωγή. Φυσικά, δεν έχει καταστραφεί το σύνολο της παραγωγής αλλά μεγάλα κομμάτια αυτής, ειδικά στα βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια».
Ο παγετός, σύμφωνα με τον ίδιο, που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου προκάλεσε άμεσες καταστροφές σε πολλές ποικιλίες βερικοκιάς, όπως η Bora, η Luna, η Mediabel, η Pricia και μέτριες ζημιές στις Kyoto, Farbaly και άλλες, ωστόσο ανά περιοχή και θύλακα παγετού τα δεδομένα μεταβάλλονται, για παράδειγμα στους πρόποδες του πάικου η κατάσταση είναι καλύτερη.
Παρόμοιες ζημιές είχαμε, προσθέτει, σε πολλές ποικιλίες δαμάσκηνων όπως η Antzelino, η Black beauty, Red beauty κ.α. το ίδιο παρατηρήθηκε σε πρωιμανθή ροδάκινα και νεκταρίνια (Big bang, Big top, Rose Diamont Κ.α.). Τα υπόλοιπα ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν ικανοποιητική παραγωγή μέχρι τώρα.
Δεν έλειψαν οι ζημιές από τον καιρό
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν τα κεράσια καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση. Φαίνεται πως όλες οι ποικιλίες που άνθισαν την περίοδο των βροχοπτώσεων θα έχουν έντονη ακαρπία. Οι λόγοι είναι αρκετοί, πρώτον, ο παγετός της 17 Μαρτίου πάγωσε πολλά κλειστά άνθη. Δεύτερον, η παρατεταμένη άνθιση προκάλεσε τη δημιουργία ανθέων κακής ποιότητας, που δεν μπόρεσαν να γονιμοποιηθούν. Τρίτον, οι συνεχείς βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα δεν επέτρεψαν την επικονίαση καθώς δεν πέταξε αρκετά η μέλισσα. Έτσι, πολλά άνθη θα γίνουν κερασάκια και θα πέσουν όταν φθάσουν στο μέγεθος μικρού φασολιού, φαινόμενο γνωστό ως πύρρωση του πυρήνα. Εξαιρέσεις αποτελούν οι ποικιλίες που είναι φυτεμένες σε υποκείμενα Gisela όπου η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη, συνεχίζει ο ίδιος
Οι ποικιλίες που μετά από μεγάλο αγώνα κατάφεραν να ανθίσουν όψιμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρατήσουν κάποια παραγωγή αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα. Ειδικότερα, μειωμένη θα είναι η παραγωγή σε Early lory, Early bigi, Burlat, Germesdorfi, Ferrovia, Samba, Sabrina ενώ μετά το Πάσχα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση για Lapin, Grace star, Big star, Black star, Τσολακεϊκα, Giant Red, Reggina, Summit και Canadia Giant. Επαναλαμβάνω ότι οι εκτιμήσεις αφορούν μόνον την περιοχή των Γιαννιτσών, τονίζει ο κ. Παστόπουλος.
Τα ακτινίδια από την άλλη δείχνουν σημάδια μεγάλης παραγωγής, καθώς η έκπτυξη των οφθαλμών είναι ικανοποιητική αλλά και οι βλαστάνοντες κλάδοι έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανθούς. Έτσι αναμένεται πλούσια καρποφορία η οποία όμως θα χρίζει αρκετού αραιώματος καθώς οι πλεονάζοντες καρποί (σκουλαρίκια) είναι αρκετοί.
Στα αμύγδαλα η κατάσταση είναι ανάμεικτη. Οι αυτογόνιμες ποικιλίες μέχρι τώρα δείχνουν υπερπαραγωγή ενώ καλά είναι τα πράγματα και στις Φυρανιές. Ωστόσο, αναμένω μία καρπόπτωση στο στάδιο του καρπιδίου, καταλήγει ο κ. Παστόπουλος.
Προβλέψεις για παραγωγή βερικόκων σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία
Χωρίς προβλήματα αναμένεται η φετινή ελληνική παραγωγή βερίκοκων, ενώ αντιθέτως προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών θα υπάρξουν στην παραγωγή της Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας.
Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η φετινή παραγωγή βερίκοκου στην Ελλάδα, αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Medfel-Europech. Ορισμένες ζημιές από παγετό που είχαμε στη βόρεια Ελλάδα -κυρίως στη Μακεδονία- αναμένεται να αντισταθμιστούν από την έναρξη παραγωγής νέων οπωρώνων. Όσον αφορά την Πελοπόννησο δεν είχαμε ζημιές στην παραγωγή. Φέτος έχουμε μια μικρή οψίμηση της συγκομιδής σε σχέση με το 2019. Ωστόσο στη νότια Ελλάδα οι πρώιμες ποικιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν να συγκομίζονται μετά τα μέσα Μαΐου.
Ισπανία
Στην περιοχή της Μούρθια, της κύριας περιοχής παραγωγής βερίκοκου στην Ισπανία, η παραγωγή προβλέπεται να είναι μειωμένη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω της κακής ανθοφορίας και καρπόδεσης. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε τον περασμένο Φεβρουάριο, που κυμάνθηκαν από 20 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.
Στην περιοχή της Καταλονίας τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε συνεχώς νέες φυτεύσεις, με αποτέλεσμα φέτος η καλλιέργεια να φτάνει στην περιοχή τα 18.590 στρέμματα.
Γενικότερα πάντως στην Ισπανία προβλέπεται φέτος να έχει μια μειωμένη παραγωγή βερίκοκων σε σύγκριση με πέρσι.
Ιταλία
Πέρυσι η παραγωγή βερίκοκων στην Ιταλία ήταν αυξημένη αλλά είχε προβλήματα ποιότητας λόγω χαλαζοπτώσεων. Το 2020 η ιταλική παραγωγή επηρεάστηκε αρνητικά λόγω των παγετών που σημειώθηκαν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή έχουμε στις βόρειες περιοχές της χώρας. Στην κεντρική και νότια Ιταλία έχουμε προβλήματα στην παραγωγή στις περιοχές κατά μήκος της Αδριατικής.
Επίσης πριν τους παγετούς υπήρξαν προβλήματα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, λόγω του ήπιου χειμώνα.
Μετά από μια αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας στην χώρα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια φέτος παρουσιάστηκε μια ισορροπία μεταξύ εκριζώσεων και νέων φυτεύσεων. Έτσι για το 2020, οι εκτάσεις καλλιέργειας βερίκοκου στην Ιταλία εκτιμάται ότι κυμαίνονται στα 210.000 στρέμματα, σταθερά σε σύγκριση με το 2019.
Γαλλία
Η παραγωγή βερίκοκων στη Γαλλία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα με υψηλές θερμοκρασίες άνω την 25 βαθμών το Δεκέμβριο που συνεχίστηκαν και στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε πολλές ζώνες παραγωγής, ειδικότερα στη νότια Γαλλία (Crau, Costière, Roussillon) να υπάρξει πρόβλημα στην ανθοφορία επειδή η αδράνεια των δέντρων ήταν ανεπαρκής.
Προβλήματα όμως είχαμε και στις αρχές του Μαρτίου λόγω των παγετών κυρίως στις βόρειες περιοχές της χώρας (Gard, Vaucluse, Drome, Baronnies, Isère και Ardèche).
Γενικότερα η παραγωγή βερίκοκων αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δυναμικό του γαλλικού οπωρώνα.
Κεράσια: Οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την καρποφορία και την επερχόμενη παραγωγή
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση σχετικά με τον όγκο παραγωγής στο κεράσι τη νέα σεζόν, ενώ σύμφωνα με αγρότες και συνεταιριστές σίγουρα θα υπάρξει κάποια απώλεια από τον καιρό.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μοσχοποτάμου Πιερίας, ακόμα οι κερασιές στην περιοχή, ποικιλίας Ferovvia, Kordia και Regina είναι στο στάδιο της ανθοφορίας, ζημιές από τον καιρό δεν υπάρχουν, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την καρποφορία. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες θα ξεκινήσουν να μαζεύονται εκεί γύρω στις 10 με 15 Ιουνίου. Πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού ήταν μια μέτρια από άποψη όγκου παραγωγής χρονιά, αλλά οι τιμές ήταν ικανοποιητικές. Όπως μας είπε ο ίδιος υπάρχει φέτος ανησυχία σχετικά με το πώς θα πάει η χρονιά λόγω των μέτρων, αλλά και για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω κορονοϊού, όταν με το καλό βγει η φετινή παραγωγή.
Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, στα κεράσια δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση. Φαίνεται, όμως, λέει ο ίδιος πως όλες οι ποικιλίες που άνθισαν την περίοδο των βροχοπτώσεων θα έχουν έντονη ακαρπία. Οι λόγοι είναι αρκετοί, πρώτον, ο παγετός της 17ης Μαρτίου πάγωσε πολλά κλειστά άνθη. Δεύτερον, η παρατεταμένη άνθιση προκάλεσε τη δημιουργία ανθών κακής ποιότητας, που δεν μπόρεσαν να γονιμοποιηθούν. Τρίτον, οι συνεχείς βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα δεν επέτρεψαν την επικονίαση, καθώς δεν πέταξε αρκετά η μέλισσα. Έτσι, πολλά άνθη θα γίνουν κερασάκια και θα πέσουν όταν φθάσουν στο μέγεθος μικρού φασολιού, φαινόμενο γνωστό ως πύρρωση του πυρήνα. Εξαιρέσεις αποτελούν οι ποικιλίες που είναι φυτεμένες σε υποκείμενα Gisela όπου η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη. Σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, οι ποικιλίες που μετά από μεγάλο αγώνα κατάφεραν να ανθίσουν όψιμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρατήσουν κάποια παραγωγή αλλά αυτό θα φανεί αργότερα. Ειδικότερα, μειωμένη θα είναι η παραγωγή σε Early lory, Early bigi, Burlat, Germesdorfi, Ferrovia, Samba, Sabrina, ενώ μετά το Πάσχα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση για Lapin, Grace star, Big star, Black star, Τσολακεϊκα, Giant Red, Reggina, Summit και Canadia Giant, κατέληξε ο ίδιος αναφορικά με την κατάσταση στις κερασιές στην περιοχή των Γιαννιτσών.
Οι αγρότες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο εμπόριο του προϊόντος
Όπως δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Θάνος Παππάς, ακόμα είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις όσον αφορά στην καρποφορία, δεδομένου ότι στα ημιορεινά η ανθοφορία βρίσκεται στο τελείωμά της, ενώ στα ορεινά είτε τώρα αρχίζει, είτε τελειώνει, είτε είναι στη μέση και δεν έχει γίνει ακόμα το δέσιμο. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρχουν κάποιες απώλειες από τον καιρό στην παραγωγή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου