Tuesday, 30 April, 2024

Παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων: «Βούτυρο στο ψωμί» των καρτέλ η απεργία διαρκείας των κτηνιάτρων

Ως ένα καρτέλ με πολλά «πλοκάμια» χαρακτηρίζουν οι κρεοπώλες τη μπίζνα των παράνομων ελληνοποιήσεων,

ενώ διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία απέναντι στη δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επιπλέον ελέγχους. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των κτηνιάτρων που ξεκινάνε στις 15 Απριλίου, καθώς, όπως λένε έτσι… ανοίγει ο δρόμος για τους ελληνοποιητές, ενόψει του Πάσχα.

Και ενώ οι απεργίες πλησιάζουν, οι κρεοπώλες διερωτώνται ποιος θα διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους. Όπως αναφέρουν στο Τhesstoday.gr, είναι χιλιάδες τα ζώα -σφαγμένα ή ζωντανά- που περνάνε τις πύλες εισόδου της χώρας, και την επόμενη μέρα τα κρέατα βρίσκονται ήδη προς πώληση στις κεντρικές αγορές της κάθε πόλης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης αναφέρει στο Thesstoday.gr «είμαστε πολυ ευχαριστημένοι που είπε επιτέλους ο υπουργός οτι εκκρεμούν 167 υποθέσεις ελληνοποιήσεων εδω και 5 χρόνια, που δεν τις άνοιξε κανείς. Ενώ έχουμε πάρει υπόσχεση από το κράτος για μέτρα και ελέγχους, με λύπη μας μάθαμε ότι οι κτηνίατροι θα προχωρήσουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες, κάτι που είναι βούτυρο στο ψωμί των ελληνοποιητών. Από τη στιγμή που θα λείπουν οι κτηνιατρικοί έλεγχοι από εκεί που πρέπει, θα κάνουν πολύ εύκολα τη δουλειά τους». Σημειώνεται ότι οι απεργίες των κτηνιάτρων θα ξεκινήσουν από τις 15 Απριλίου και θα τελειώσουν στις 30 Ιουνίου.

Πώς γίνεται η «βάφτιση» των αμνοεριφίων

Τα ξένα αμνοερίφια που καταφτάνουν στην Ελλάδα και… βαφτίζονται ελληνικά, έρχονται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία, περνώντας κανονικά τα σύνορα, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη. «Έχουμε εξηγήσει στον κρατικό μηχανισμό πως γίνονται οι ελληνοποιήσεις. Προφανώς δε γίνονται από κρεοπώλες, αλλά από τους προηγούμενους μεσάζοντες. Στα φορτηγά που περνάνε τα σύνορα, άλλα λένε τα τιμολόγια και άλλη είναι η πραγματικότητα για τα ζώα που μεταφέρουν. Μπορεί να γράφουν 700 και να είναι 500. Οι συνοριοφύλακες, δε θα μετράνε τα αρνιά. Στα σφαγμένα ζώα, όταν ανοίγουν την πόρτα της νταλίκας, φαίνονται τα μπροστά μπροστά που είναι σφραγισμένα, ενώ αυτά που είναι μέσα, μπορεί να είναι ασφράγιστα. Ένα φορτίο που περνάει τα σύνορα το βράδυ, το ίδιο πρωί μπορεί να βρίσκεται στου Ρέντη», εξηγεί ο κ. Κεσίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Κομοτηνής Βασίλης Ιωαννίδης κάνει λόγο για «καρτέλ», που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί όσο ήταν ακόμη νωρίς, καθώς οι ελληνοποιήσεις αποτελούν ένα πρόβλημα που έχει ριζώσει για τα καλά στον κλάδο. «Είναι θετικό που ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να κάνει τη δουλειά του, όμως πρόκειται για μεγάλη “μπίζνα”. Πρέπει ωστόσο, να γίνει η αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Thesstoday.gr.

Αύξηση στην τιμή βλέπουν οι κρεοπώλες. Λιγότερα κιλά αρνί θα προτιμήσουν οι καταναλωτές

Η τιμή του αμνοεριφίου θα παρουσιάσει μια αύξηση σε σχέση με πέρσι, εκτιμά ο κ. Ιωαννίδης. «Θα υπάρχουν διαφορές ανά περιοχή, αλλά εκτιμώ ότι θα κοστίζει κοντά στα 15 ευρώ το κιλό, σε σχέση με 11-11,5 ευρώ το κιλό που ίσχυε πέρσι»,… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου