Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πριμ συγκαλλιέργειας δένδρων με κηπευτικά-σιτηρά 10 ευρώ/στρέμμα

Στα 10 ευρώ το στρέμμα καθορίστηκε η επιδότηση των γεωργοδασικών συστημάτων (eco-scheme «πρασίνισμα»)

σύμφωνα με υπουργική Απόφαση, που αφορά εκτάσεις όπου εντοπίζονται διάσπαρτα δέντρα ή στα περιθώρια φυτεμένα σε σειρές.

Σύμφωνα με την απόφαση τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά είδη (ενδεικτικά: δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια), είτε καρποφόρα/παραγωγικά (ενδεικτικά: εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές, μαστιχόδενδρα), τα οποία συνδυάζονται με την καλλιέργεια σιτηρών ή κηπευτικών. Η δράση συνίσταται στη συστηματική φροντίδα/καθαρισμό των δένδρων του γεωργοδασικού συστήματος. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω του ΟΣΔΕ.

Σε αντίθεση με το επίσημο κείμενο του Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, το ΥΠΑΑΤ δεν έβαλε μέσα στη δράση ως επιλέξιμα τα βοσκοτόπια που θεωρούνται αγροδασικά, στερώντας με αυτόν τον τρόπο από τους κτηνοτρόφους μία πολύτιμη επιδότηση η οποία τους «κόβεται» λόγω της ανυπαρξίας διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και της συνεχιζόμενης τεχνικής λύσης.

Αναλυτικότερα η υπουργική απόφαση προβλέπει:

Παρέμβαση Π14-31.5 Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου

Τμήμα 1 Δράση 31.5-Α Γεωργοδασικά οικοσυστήματα

Άρθρο 28 Περιγραφή

Η παρέμβαση συνίσταται στη βελτίωση των υφιστάμενων γεωργοδασικών συστημάτων. Το πεδίο εφαρμογής της παρέμβασης είναι αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές με βάση τον σχετικό χαρακτηρισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αφορά τα γεωργοδασικά συστήματα των παραπάνω περιοχών, δηλαδή συστήματα στα οποία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις εντοπίζονται διάσπαρτα δέντρα (συνήθως αυτοφυή) ή στα περιθώρια (φυτεμένα σε σειρές). Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά είδη (ενδεικτικά: δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια), είτε καρποφόρα/παραγωγικά (ενδεικτικά: εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές, μαστιχόδενδρα), τα οποία συνδυάζονται με την καλλιέργεια σιτηρών ή κηπευτικών. Η δράση συνίσταται στη συστηματική φροντίδα/καθαρισμό των δένδρων του γεωργοδασικού συστήματος.

Άρθρο 29 Υποχρεωτικές απαιτήσεις

Τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 8 της αιρεσιμότητας και ειδικότερα:

α) Tης δεύτερης απαίτησης του ΚΓΠΚ 8 περί διατήρησης των στοιχείων του τοπίου, όπως αυτά καθορίζονται στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας,

β) της τρίτης απαίτησης του προτύπου ΚΓΠΚ 8 περί απαγόρευσης της κοπής φυτοφρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής των πτηνών μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30ής Ιουνίου,

γ) της τέταρτης απαίτησης του προτύπου ΚΓΠΚ 8 περί λήψης μέτρων για την αποφυγή χωροκατακτητικών φυτικών ειδών, όπως αυτά καθορίζονται στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας. Άρθρο 30 Δεσμεύσεις γεωργών

Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται:

α)Να προβαίνουν στη συστηματική φροντίδα και καθαρισμό των δένδρων του γεωργοδασικού συστήματος.

β)σε συγκαλλιέργεια σιτηρών ή/και κηπευτικών με παραγωγικά ή/και δασικά δένδρα. Στις επιλέξιμες καλλιέργειες του υποορόφου του γεωργοδασικού συστήματος, δεν περιλαμβάνεται η γη υπό αγρανάπαυση.

Η ελάχιστη πυκνότητα δένδρων ανέρχεται στα 5 δένδρα ανά εκτάριο, και η μέγιστη πυκνότητα δένδρων στα 250 δένδρα ανά εκτάριο. Στην περίπτωση που η διάμετρος της κόμης είναι άνω των 4 μέτρων, τότε η ελάχιστη πυκνότητα ορίζεται στα 2 δένδρα ανά εκτάριο.

Η πυκνότητα φύτευσης ελέγχεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Άρθρο 31 Ύψος ενίσχυσης

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στα 10 ευρώ/στρέμμα (Κωδικός προβλεπόμενου μοναδιαίου ποσού 31.5-1).

Η πληρωμή θεωρείται ως ενισχύσεις πρόσθετες της βασικής ενίσχυσης, λόγω των σημαντικών οικοσυστημικών υπηρεσιών που παρέχονται. Σε κάθε περίπτωση εκτός των λοιπών όρων στήριξης για την καταβολή της ενίσχυσης πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης. Ειδικά για τη δράση 31.5-Α στην οποία οι ενισχύσεις λαμβάνονται ως πρόσθετες της βασικής εισοδηματικής στήριξης, ο δικαιούχος ενεργός γεωργός θα πρέπει να λαμβάνει βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα της παρέμβασης Π1-21, για το σύνολο ή μέρος των επιλέξιμων εκταρίων του για το σχετικό οικολογικό σχήμα, σύμφωνα με την παρ. 2γ του άρθρου 5 της παρούσας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου