Friday, 26 April, 2024

Πρώτα η βασική ενίσχυση, μετά η εξισωτική, ποια η επικρατέστερη ημερομηνία καταβολής της

Πρώτα θα γίνει η καταβολή του υπολοίπου (εξόφληση) της βασικής ενίσχυσης και ύστερα θα καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση στους δικαιούχους

σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο πορεύεται αυτή την περίοδο ο ΟΠΕΚΕΠΕ προετοιμάζοντας τις επικείμενες μεγάλες πληρωμές έως το τέλος του χρόνου. Αναλυτικότερα, αναμένεται να δοθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ για βασική ενίσχυση (επικρατέστερη ημερομηνία η 20η Δεκεμβρίου 2016), ενώ πάνω από 200 εκατ. θα δοθούν για την εξισωτική, λίγες μέρες αργότερα, εάν επικρατήσει βέβαια το σενάριο εξόφλησης της εξισωτικής σε μία και μόνο πληρωμή (πιο πιθανή ημερομηνία η 27η Δεκεμβρίου). Μαζί με την εκκαθάριση της βασικής θα πληρωθούν και τα…χρωστούμενα στους παραγωγούς που είχαν μείνει εκτός τσεκ λόγω «ενεργού αγρότη» ενώ θα καταβληθεί και το Πρασίνισμα.

Πρώτα η βασική ενίσχυση, μετά η εξισωτική

Μένει να διευκρινιστεί εάν η αποπληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης θα γίνει σε μία μόνο πληρωμή ή θα δοθεί μια προκαταβολή (της τάξης του 70%) και ακολουθήσει η εξόφληση στους επόμενους μήνες. Αυτή την ώρα και με τα υπάρχονται δεδομένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρεί πιθανότερο το σενάριο της καταβολής της εξισωτικής «μια κι έξω», ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τα τέλη του Δεκέμβρη για να μπορούμε να σχηματίσουμε απόλυτα ασφαλή εικόνα. Ως επικρατέστερη ημερομηνία καταβολής της εξισωτικής φαίνεται να είναι η 27η Δεκεμβρίου. Εάν πάντως δεν ευοδωθεί το θετικό σενάριο (της μίας πληρωμής), τότε η εξόφληση της εξισωτικής αναμένεται να γίνει Φεβρουάριο ή Μάρτιο και σε κάθε περίπτωση πολύ νωρίτερα από το Πάσχα. Το ποσό που αναμένεται να καταβληθεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ και βάσει του «θετικού σεναρίου» θα ανέρχεται σε 244 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου «σίγουρα θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ», κάτι που ίσως αφήνει ένα παράθυρο για ένα μικρό υπόλοιπο που θα καταβληθεί σε δεύτερο χρόνο από τον Οργανισμό Πληρωμών. Yπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των ενστάσεων της εξισωτικής λήγει στις 7/12. Για όλες τις εξελίξεις στα θέματα των πληρωμών μείνετε συντονισμένοι στον ΑγροΤύπο.

Πρώτα η βασική ενίσχυση, μετά η εξισωτική, ποια η επικρατέστερη ημερομηνία καταβολής της

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου