Friday, 26 April, 2024

Σε κινητοποιήσεις οι νέοι αγρότες – Θα αποκλείσουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποκλεισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πορεία προς τη Βουλή θα πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα οι νέοι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για μη απόδοση επιδότησης του 2009

Η κινητοποίηση θα γίνει την Πέμπτη, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), και θα αφορά 5.000 νέους αγρότες, που χαρακτηρίζονται «αδικημένοι».
«Από τους 8.600 νέους αγρότες του 2009, οι 5.000 δεν πήραν την επιδότηση που τους αναλογούσε για την πρώτη εγκατάσταση, ούτε χρήματα από το εθνικό απόθεμα. Έχουν ήδη κατατεθεί αγωγές και άρχισαν να εκδικάζονται υποθέσεις στα δικαστήρια», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Θεόδωρος Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι «ξεκινούμε κινητοποιήσεις και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος νέων αγροτών αλλά και να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις». Η ΠΕΝΑ έχει καταγγείλει ότι οι νέοι αγρότες του 2009 είχαν πέσει θύματα πολιτικών παιχνιδιών, παραμονές εκλογών, καθώς τους έταξαν χρήματα που δεν υπήρχαν. Στη συνέχεια οι επιδοτήσεις πρώτης εγκατάστασης κόπηκαν στο μισό και αντί για 35.000-40.000 ευρώ μειώθηκαν στα 15.000-20.000 ευρώ. Τελικά η έλλειψη ρευστότητας έγινε αιτία να μείνουν ημιτελείς οι επενδύσεις.
Τα ζητήματα της ΠΕΝΑ
Εκτός από την επερχόμενη κινητοποίηση, η ΠΕΝΑ ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα επαφές για τη γνωστοποίηση και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η διοίκησή της έχει ήδη συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη και επιδιώκει συνάντηση και με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Στα ζητήματα που θίγει είναι η κατανομή δικαιωμάτων με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια και με στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι για να οριστούν ως τέτοιοι θα πρέπει το γεωργικό εισόδημά τους να είναι μεγαλύτερο από το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους.
Επισημαίνει ότι η διαδικασία διάθεσης των χρημάτων για την ένταξη νέων αγροτών πρέπει να γίνει σωστά, διότι ο τρόπος που ακολουθήθηκε στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να περιμένουν από το 2012 τα χρήματά τους και, όπως προαναφέρθηκε, να αδικηθούν 5.000 άτομα από το 2009. Επίσης, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά ζητήματα όπως η μείωση του κόστους παραγωγής, η εφαρμογή συστήματος δίκαιων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, η καταγραφή των βοσκοτόπων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος.
makthes

Σε κινητοποιήσεις οι νέοι αγρότες – Θα αποκλείσουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου