Sunday, 5 May, 2024

Τα προβλήματα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ στη Βουλή

Κανένα αίτημα έκτακτης επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών δεν έχει υποβληθεί το 2017 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων

του Έβρου, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του νομού, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.
«Εάν υποβληθεί αίτημα με συγκεκριμένα στοιχεία, θα ικανοποιηθεί», διαβεβαίωσε ο κ. Κόκκαλης. «Εκδώστε μία εγκύκλιο, που θα απευθύνεται στους Οργανισμούς του νομού, ώστε να ενημερωθούν», σχολίασε ο βουλευτής, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει το μέγεθος των προβλημάτων που υπάρχουν.
Σε συνέχεια της γραπτής Ερώτησης (28/03) συζητήθηκε στις 13 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση για το ίδιο θέμα που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) – ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), αλλά και τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2014-15.
Ο Βουλευτής κατά τις δύο ομιλίες του τόνισε ότι:
Οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που προσπάθησαν να σηκώσουν το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα από τις εισφορές μόνο των αγροτών, είναι αποδυναμωμένοι γιατί η φοροληστρική επιδρομή σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Η ΔΕΗ είναι έτοιμη να διακόψει την ηλεκτροδότηση στα αντλιοστάσια, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτή κι αυτό θα είναι καταστροφικό εν μέσω θέρους.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ενισχύσει οικονομικά αυτούς τους Οργανισμούς, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά αδιαφορεί…


Δεν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση των υποδομών, των καναλιών και των φραγμάτων.
Οι αγροκτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν ότι θα πρέπει κάθε χρόνο να υποβάλλουν αιτήματα για την αποκατάσταση των ζημιών και οφείλει να το γνωστοποιήσει αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετική εγκύκλιο.
Στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πρέπει να συμπεριληφθούν εκτάσεις που έχουν πραγματική ανάγκη άρδευσης, αφού εξασφαλιστεί το προαπαιτούμενο που είναι ο αναδασμός αυτών, στις περιοχές της Ορεστιάδας, του Διδ/χου, του Σουφλίου, του Τυχερού, των Φερών και της Αλεξ/πολης.
Το συμπέρασμα που προέκυψε από την όλη συζήτηση είναι ότι οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του Νομού Έβρου σε περίπτωση που υποβάλλουν σχετικά αιτήματα οικονομικής τους ενίσχυσης στο Υπουργείο για το τρέχον έτος, αυτά θα εξεταστούν με θετικό πρόσημο και διάθεση, όπως απήντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασ. Κόκκαλης, στην δευτερολογία του.
agro24

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου