Tuesday, 7 May, 2024

Τελευταία χρονιά για το πρόγραμμα δακοκτονίας από τις Περιφέρειες

Τελευταία χρονιά για το πρόγραμμα δακοκτονίας με τον τρόπο που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτεί σχετική ανακοίνωση

του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία αναφέρεται ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε «να εφαρμοστεί έγκαιρα το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2017 με τον τρόπο που εφαρμόσθηκε και την προηγούμενη χρονιά».

Οι απώλειες εθνικού προϊόντος για το 2016, σύμφωνα με στοιχεία, υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ, καθώς η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου που χάθηκε υπερβαίνει το 1/3.Οι απώλειες εθνικού προϊόντος για το 2016, σύμφωνα με στοιχεία, υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ, καθώς η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου που χάθηκε υπερβαίνει το 1/3. Σημειωτέον ότι η κρατικοκεντρική αντίληψη που διέπει το πρόγραμμα εδώ και χρόνια πέραν τις σπατάλης η ποία το συνοδεύει, καθίσταται άκρως αναποτελεσματικό. Μόνο για τον τελευταίο χρόνο, οι απώλειες εθνικού προϊόντος υπολογίζονται σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, καθώς η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου που χάθηκε υπερβαίνει το 1/3 και ενώ ανάλογη ήταν και η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοκαλλιεργητές, σύμφωνα με διεξοδικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda με τίτλο Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ η τροφή στο δάκο.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προσανατολίζεται στην προκήρυξη προγράμματος, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εφαρμόζουν ατομικά ή μέσω των οργανώσεών τους αυστηρό πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών, για το οποίο θα έχουν σημαντική επιχορήγηση από κοινοτικούς πόρους.

Σ’ αυτή την προοπτική και προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στο επίπεδο των περιφερειακών αρχών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει με επίσημα ανακοίνωσή του ότι: «το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2017 θα εφαρμοστεί έγκαιρα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε και την προηγούμενη χρονιά. Το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζονται για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος.

Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει την κατανομή του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια και το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των υλικών δακοκοτονίας. Ας σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε δακοκτόνα υλικά για τον 1ο ψεκασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, είναι ήδη καλυμμένες».

agronews

Τελευταία χρονιά για το πρόγραμμα δακοκτονίας από τις Περιφέρειες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου