Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Φόρος επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ 12χίλιαρο για πράσινες, συνδεδεμένες

Φορολογείται η βασική ενίσχυση από το πρώτο ευρώ, ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμένες θεωρούνται πλέον φορολογητέο εισόδημα, μόνον για το ποσό πάνω από τις 12.000 ευρώ, σύμφωνα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και ψηφίστηκε στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο

Πρόκειται για τροπολογία από την οποία εκτιμά η Κυβέρνηση ότι θα εισπράξει από φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις περίπου  200 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τους αγρότες, πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει και ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα η βασική ενίσχυση του πυλώνα 1 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις κατά το ποσό που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Σε σχέση με την πράσινη ενίσχυση και τις συνδεδεμένες, αυτές θεωρούνται πλέον φορολογητέο εισόδημα, μόνον για το ποσό πάνω από τις 12.000 ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν συμπεριλαμβάνονται τελικά στον προσδιορισμό του κέρδους. Μάλιστα, το θέμα ανέδειξε με ομιλία του το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για εμπαιγμό της κυβέρνησης στους αγρότες, λέγοντας ότι «Μόλις τον Φεβρουάριο ο κ. Τσίπρας τους υποσχέθηκε τα πάντα. Τώρα, καταργεί τον Ο.Γ.Α. και μεταθέτει για το 2031 την καταβολή της εθνικής σύνταξης. Ταυτόχρονα φορολογεί όλες τις βασικές ενισχύσεις καθώς και τις συνδεδεμένες και πράσινες ενισχύσεις».

Ειδικότερα, στην τροπολογία, που κατατέθηκε αναφέρονται τα εξής: «Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000 ευρώ) οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν συμπεριλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Μείωση αφορολόγητου και αύξηση φόρων στα κέρδη μικρών αγροτικών επιχειρήσεων

Παράλληλα, περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολογήτου ορίου, έως τα 8.636 ευρώ σε συνάρτηση με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, προβλέπει επίσης η προαναφερθείσα τροπολογία, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 6 Μαΐου, στη Βουλή. Πέραν όμως της συρρίκνωσης του αφορολογήτου, επιβαρύνονται δραστικά και οι μικρές επιχειρήσεις με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29%, έναντι 26% που ισχύει σήμερα για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.

Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών αφορά υπόχρεους και απλογραφικά και βιβλία και συγκεκριμένα προσωπικές εταιρείες, συνεταιρισμούς, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, κοινοπραξίες και νομικές οντότητες οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν περιλαμβάνονται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις. Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η τροπολογία προβλέπει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.100 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με περιτύλιγμα τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, έρχονται να καλύψουν «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να βγει ο λογαριασμός των 5,4 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με τη δημοσιονομική επίπτωση των τελευταίων παρεμβάσεων στο φορολογικό ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα καθώς και η μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είχαν διαμορφώσει ήδη έναν βαρύ λογαριασμό πρόσθετων φόρων 1,7 δισ. ευρώ!

Με τις τελευταίες αλλαγές στο αφορολόγητο, το χρέος καλούνται να πληρώνουν όσοι έχουν λιγότερα από δύο παιδιά.

Με βάση τα νέα δεδομένα της τροπολογίας σε εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

-300 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει παιδιά

-250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί

-200 ευρώ, για δύο παιδιά και

-100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά

 

Σε εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

-1.400 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά

-1.350 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί

-1.300 ευρώ, για δύο παιδιά και

-1.200 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά

Σε εισόδημα 20.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

-2.500 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά

-2.450 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί

-2.400 ευρώ, για δύο παιδιά και

-2.300 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά.

Φόρος επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ 12χίλιαρο για πράσινες, συνδεδεμένες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου